:: Biografie

 MARIJKE VAN MIL

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Marijke van Mil werd geboren op 6 maart 1963 in Paramaribo. 

In 1994 emigreerde Marijke naar Nederland. Behalve verhalen vertellen op scholen, in buurthuizen en literatuurfestivals, werkte ze ook aan haar eigen ontwikkeling. Marijke volgde verschillende schrijfcursussen, waaronder eentje op de Schrijversvakschool en een scenariocursus op het prestigieuze Maurits Binger Film Instituut.

Begin jaren negentig schreef Marijke voor de Kinderkrant van de Ware Tijd de wekelijkse avonturen van 'Tiefka Boni en het Groene Hondje' en gaf ze tekenen en handvaardigheid op de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO). 

Marijke's recentste boek (dat ze kinderboeken schrijft is volgens eigen zeggen puur toeval) kwam eind 2005 uit. 'De Zingende Drum' werd uitgegeven door uitgever Vassallucci en ligt ook in Suriname in de boekhandel. Een ander bekend werk van haar hand is 'Kikkertje en Slangetje'. Daarnaast geeft ze boeken uit onder eigen beheer. 

Films maken doet Marijke ook. "In het kader van een cultureel project voor een middelbare school heeft ze een kleine soapserie gemaakt. Een ander project was dat ze met een groep schrijvers en regisseurs een vijftal korte films heeft gemaakt onder leiding van regisseur Frans Weisz."

Voornaamste bron van inkomsten voor Marijke is het verhalen vertellen. Haar verhalen zijn altijd gebaseerd op volkssprookjes. Ze verteld  Surinaamse, maar ook Turkse, Australische en Chinese verhalen. De kern van het repertoire haald Marijke uit de verhalen die ze kent van haar Surinaamse oma. Hoewel verhalen vertellen haar voornaamste bezigheid is, is tekenen haar passie. Dat is altijd al zo geweest. Behalve verhalen illustreren in haar boeken, publiceert Marijke ook in kranten. Daarnaast tekent of schildert Marijke.

Marijke zegt zich thuis te voelen in zowel Suriname als Nederland. Maar aan terugkeren naar Suriname denkt ze nog niet. "Ik heb in Nederland nog veel te ontwikkelen." Plannen over wat ze wil doen bij een eventuele terugkomst heeft ze wel. "Opgedane kennis over hoe je een goed verhaal schrijft wil ik graag delen met de mensen in Suriname."

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!