:: Biografie

 MARLENE LIE A LING 

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Marlène Lie A Ling werd geboren in Paramaribo, Suriname.

Marlène is initiatiefneemster van Marlene's Balletschool en Marlène's Ballet Compagny (MBC), deze werd opgericht in 1986. MBC heeft de beste dansers en danseressen die Suriname nationaal en internationaal op zijn best uitdragen. 

In november 2010 herdacht Marlene's Balletschool haar 35-jarig bestaan. 

In 2011 herdenkt MBC haar vijfentwintig jarig bestaan en Marlène haar 40 jarig jubileum als balletdansdocente.

Marlène maakt samen met de andere choreografen (Annick Maucouvert van Frans-Guyana en Jaime Amaral van Brazilië), deel uit van de artistieke leiding van de Amazone Dans Compagnie. 

Marlène kijkt tevreden terug op de dansvoorstelling van Uma Tranga of Sterke vrouwen in Paramaribo op 22, 23 en 24 februari 2007. Het project ontstond als initiatief van Maucouvert. In de voorstelling Uma Tranga geven de drie choreografen hun verschillende visie op de vrouw in de Amazone. De bedoeling van de danscompagnie is met drie choreografieën, waarin alle zestien dansers van de drie landen fungeren, toch als één groep optreden. De choreografie van Maucouvert Carmen la Matadó was een bewerking van het Guyanese carnaval, gefocust op het verleidelijke personage van de Matadó. Hierbij werd gezinspeeld op het stuk Carmen van Bizet en de nadruk wordt gelegd op de kracht van de creoolse vrouw in het Amazonegebied. Mulheres was het werk van Amaral, hij richtte zich op de essentie van de inheemse vrouwen in het Amazonegebied. Sterke en verleidelijke vrouwen uit die iedereen betoveren die in het groene paradijs leeft. Marlène's choreografie luidde Godin van de Cassave, gebaseerd op de gelijknamige legende. De godin is een onverzadigde tovenares die haar schoonheid ontleent aan de zuiverheid van de rivieren en de magie van het eindeloze regenwoud. Zij is ook de godin van de vruchtbaarheid, wie haar niet goed behandelt zal de onoverwinnelijke gesel van de natuur ondervinden.

Marlène benadrukt dat er behoefte is aan professionele dansleraren in Suriname. Dankzij professionalisme zal de jeugd een betere toekomst hebben in de danswereld. Jongeren moeten via de scholen meer met dans te maken krijgen. Zij hoopt in de toekomst op medewerking van het ministerie van Onderwijs om de nieuwe generatie dansers klaar te stomen. Marlène is erg trots op Suriname en de dansers die in hun vrije tijd deze vorm van kunst aan hun volk willen presenteren. Dankzij deze voorstellingen hebben ze kunnen laten zien dat Suriname niveau heeft! Dat Suriname drie mannelijke dansers heeft mogen introduceren voor de Amazone Dans Compagnie maakt Marlène zeer blij. Na de premières in de drie landen zijn ze momenteel bezig aan een tour naar Venezuela of Trinidad. Dit voorstel kwam van de Europese Unie die het project financiert. In de toekomst wil de Amazone Dans Compagnie ook Venezuela en Guyana erbij betrekken.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!