:: Biografie

 MARTIN LUTHER KING JR. Ü

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Michael King werd geboren op 15 januari 1929 in Atlanta, Amerika. Op 4 april 1968 maakte een schutter een einde aan het leven van Martin Luther King. Hij stierf op de balustrade van een motel in Memphis. Martin Luther King werd slechts 39 jaar. 

Martin groeide op in een gelovig gezin, zijn vader was dominee en zijn moeder lerares. Hij had een oudere zus en een jongere broer. Ze hadden het niet slecht thuis. De kinderen konden naar school en hoefden niet te werken. Martin besefte reeds vroeg dat hij anders werd behandeld vanwege zijn zwarte huidskleur. In Amerika was er rassenscheiding. Dat hield in dat je als zwarte andere regels had dan de blanken. In de bus had je bijvoorbeeld zitplaatsen voor blanke en voor zwarte mensen. Toen Martin 6 jaar was wilde hij met 2 jongetjes spelen die hij aardig vond. Dat mocht niet van hun ouders. De jongetjes waren wit en Martin zwart.

Op vijftienjarige leeftijd kon Martin dankzij een beurs gaan studeren op het Morehouse College. Tijdens zijn theologische studie op het instituut Crozer, raakte hij bekend met de ideeŽn van Ghandi. Na Crozer bezocht King de universiteit van Boston, waar hij met name de relatie tussen de mens en god bestudeerde.

In 1953 trouwde Martin met Coretta Scott. Het stel kreeg vier kinderen. Martin werd aangesteld als dominee bij de kerk van de Baptisten in Montgomery.

In december 1955 weigerde een zwarte vrouw haar zitplaats in een bus beschikbaar te stellen aan een blanke passagier. Deze vrouw, Rosa Parks, werd gearresteerd omdat ze de segregatie wet had overtreden. De zwarte politieke groeperingen riepen de burgers op om het openbaar vervoer uit protest te boycotten. Martin Luther King was de belangrijkste leider van deze protestacties. Hij groeide uit tot een nationaal bekende figuur.

In 1958 werd Martin in een winkel neergestoken. Hij kwam er praten over een boek dat hij geschreven had. Hij lag 3 weken in het ziekenhuis.

In februari 1959 ontmoette King Nehru, de minister president van India. Het resultaat hiervan was dat Martin meer dan voorheen doordrongen was van de noodzaak van een geweldloze aanpak in zijn strijd tegen de blanke overheersing. In 1960 verhuisde Martin naar Atlanta waar hij samen met zijn vader voorganger werd in de 'Ebenezer' baptistische kerk, maar hij besteedde meer tijd aan zijn werk voor de burgerrechten beweging. In oktober 1960 werd hij in een broodjeszaak gearresteerd maar niet vervolgd. In plaats daarvan werd hij opgesloten vanwege een onbeduidende verkeersovertreding. Deze zaak kreeg nationale aandacht en presidentskandidaat John F. Kennedy slaagde er uiteindelijk in om Martin vrij te krijgen.

In 1963 behoorde Martin Luther King tot de organisatoren van de grote mars naar Washington. Op 28 augustus 1963 waren meer dan 200.000 mensen bijeen om te protesteren tegen het grote onrecht van de rechtsongelijkheid. Zijn speech 'I have dream' (Ik heb een droom Ö), maakte hem tot een internationale held. In 1964 werd de Nobelprijs voor vrede aan hem toegekend. 

In de loop der jaren werd het steeds duidelijker dat Martin een probleem was voor de racisten in Amerika. In 1968 ging hij naar Memphis om daar vuilnismannen toe te spreken die aan het demonstreren waren voor betere werkomstandigheden. Hij zou maar een paar dagen blijven. De tweede dag van zijn verblijf 4 april 1968 werd hij  op het balkon van zijn hotel neergeschoten door een blanke man, James Earl Ray. Hij stierf een uur na aankomst in het ziekenhuis. In vele steden braken rellen uit, niettegenstaande Martin steeds geweldloosheid had nagestreefd. De moord zorgde ervoor dat hij nooit zou worden vergeten als strijder voor de rechten van de mens. Hij werd op 5 april 1968 begraven. Zijn lichaam werd naar het graf gebracht op een wagen getrokken door twee muilezels, als teken  van de armoede waartegen King vocht. Meer dan 150.000 mensen, zwart en blank, liepen met de wagen mee. 

In 1986 werd de derde maandag in januari door het Amerikaanse congres als nationale feestdag ter herinnering aan deze grote man ingesteld.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!