:: Biografie

 MICHAEL JACKSON

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Michael Joseph Jackson werd geboren op 24 augustus 1958 in Gary, Indiana. Hij overleed op 50 jarige leeftijd op 25 juni 2009 in Los Angeles.

Michael wordt geboren als zevende kind van staal arbeider Joseph en Katherine Jackson. Vader Joe is extreem opvliegend van aard en een zeer strenge opvoeder, terwijl 'Jehova getuige' Katherine haar familie angstvallig van de buitenwereld afzondert. In 1962 richt Joe een groep op rond zijn drie oudste zonen en een jaar later worden Michael, die dan al zeer muzikaal blijkt te zijn, en nog een broer aan de groep toegevoegd.

Michael en zijn broers vormden de bekende band 'Jackson 5' in de jaren zeventig. Motown tekende een contract met de Jacksons in 1969.
Michael was de jongste en meest getalenteerde van de familie. Met een aantal nummer één hits als "I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" en "I'll Be There", toonde de groep haar hitkracht. Jackson 5 was de trendsetter voor de dansmuziek van de jaren zeventig. 

Michael bracht ook soloplaten uit. In 1971 scoorde Michael met "Got To Be There". Deze single kreeg opvolgers met "Rockin' Robin" en "Ben".
De populariteit van de Jackson 5 verminderde en de groep wisselde van label (Epic) en naam (The Jacksons). De groep bleef hits scoren tot 1984. 

Michael's soloalbum "Off The Wall" (1979) overtrof de verwachtingen. "Don't Stop 'til You Get Enough" en "Rock" With You" werden hits in binnen- en buitenland. In 1982 kwam Michael met "Thriller". Het werd het meest verkochte album aller tijden. Er werden meer dan 40 miljoen exemplaren van "Thriller" verkocht. Michael ging op wereldtournee en demonstreerde zijn danscapaciteiten met onder meer zijn "the Moonwalk".

Van de opvolger "Bad" uit 1987 werden in de Verenigde Staten 6 miljoen exemplaren verkocht. "Dangerous" (1991) consolideerde Michael's succes en reputatie. 

In 1993 werd zijn reputatie beschadigd toen hij werd beschuldigd van pedofilie. Jackson ontkende alle aantijgingen en de zaak werd een jaar later geregeld door betaling van een flinke schadevergoeding. In 1995 kwam Michael terug met "HIStory". Dit album bestond uit twee cd's, waarvan de helft uit nieuw materiaal bestond en de andere helft een selectie van zijn grootste hits vormde.

Aan het begin van het nieuwe millennium verklaarde Michael dat hij zich terugtrok uit de showbusiness. Ondanks deze mededeling verscheen in 2001 toch nog een album met nieuw materiaal: "Invincible".

Michael dacht dat alle rechtszaken rond zijn vermeend kindermisbruik achter de rug waren, maar niets is minder waar. Het hele circus begint weer opnieuw! Er was een nieuwe aanklacht ingediend door een 20-jarige man, die zegt tussen zijn 2e en 14e jaar te zijn misbruikt door Jackson. Op de aanklacht, die in oktober al is ingediend maar al die tijd geheim is gehouden, staat dat de vergrijpen tussen 1987 en 1999 plaatsvonden op onder andere Michael's ranch Neverland. Michael zou daarnaast de jongen onder druk hebben gezet om, evenals hijzelf, ook plastische chirurgie te ondergaan. "Hij werd gedwongen onnodige cosmetische chirurgie te ondergaan. Er zijn foto's als bewijs waarop te zien is dat hij na een operatie dezelfde rode lippen had als Jackson. Daarnaast is zijn kin ook totaal verbouwd door de plastische chirurgie. De excentrieke zanger wordt gearresteerd op verdenking van het aanranden van een kind tijdens één van de vele logeerpartijen op Neverland. Na een lange voorbereiding is begin 2005 hierover een proces tegen Michael begonnen.

De roddelpers rond Michael heeft nooit stil gestaan. Hij wordt het doelwit om vreemde verhalen over te schrijven. Michael betrekt de tot privé pretpark omgebouwde ranch 'Neverland' bij Santa Barbara, hij rekent een lama en een chimpansee tot zijn vriendenkring, slaapt in een zuurstoftank zodat hij minstens honderd jaar oud zal worden én hij lijdt aan de pigmentziekte vitiligo. Rond die tijd krijgt Michael van de Britse pers dan ook de bijnaam 'Wacko Jacko'. Michael reageert op alle verhalen rond zijn bizarre levensstijl door zichzelf tot 'King of Pop' te bombarderen. Ook zijn huwelijk met Elvis' dochter Lisa-Marie Presley in 1994 kan de constante stroom negatieve berichten niet tegenhouden en critici beschouwen het huwelijk als een pr-stunt. Negentien maanden later lijken die critici gelijk te krijgen als het huwelijk strandt. Eind 1996 hertrouwt Michael, nu met verpleegster Debbie Rowe, met wie hij twee kinderen krijgt, zoon Prince Michael Jr. en dochter Paris Michael Katherine. Dat huwelijk strandt na drie jaar. Ook krijgt Michael nog een zoon met een onbekende vrouw, Prince Michael II. 

Michael werkt aan een nieuw album, wat het eerste zou worden sinds 'Invincible' uit 2001. Hij werkt momenteel samen met de hiphopkeizer Kanye West. Behalve Kanye zullen ook WILL.I.AM van Black Eyed Peas en singer-songwriter NE-YO een handje toesteken op het album van Michael. Het nieuwe album, dat volgend jaar moet uitkomen, wordt omschreven als een 'Off the Wall' voor de huidige generatie, met veel uptempo dansnummers. 

Begin juni 2009 meldden diverse internationale media dat er bezorgdheid was over de gezondheid van de Michael. Naar verluidt woog hij minder dan 57 kilo. Onlangs werd huidkanker bij hem geconstateerd.

Michael Jackson werkte hard om op 13 juli 2009 in de Britse hoofdstad Londen zijn comeback op het podium te maken. Hij werkte haard om zijn nieuwe concerttour 'This Is It' te starten in de O2-Arena in Londen. Hij zou daar tot maart 2010 vijftig concerten geven die allemaal binnen recordtijd uitverkocht waren. 

 

      © 2009 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!