:: Biografie

 NAJIB AMHALI

:: Website 
www.najibamhali.nl 

 

Najib Amhali werd op 4 april 1971 geboren in Naddor, Marokko. 

Najib is opgegroeid in Krommenie. In 1994 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten en speelde hij als acteur vele malen de rol van kansloze allochtoon. Toen ze hem bij GTST wilde hebben als Turk, zette hij daar een dikke streep onder en maakte hij de succesvolle overstap naar stand-up comedy. Zo begon hij bij Comedytrain waar hij tegenwoordig nog deel van uitmaakt. Daarna heeft hij zijn stand-up carrière verder uitgebreid als één van de comedians van de FreshWagon.

Naast zijn stand-up optredens heeft Najib in het theater gestaan met onder andere 'Most Wanted', 'Freefight' en 'Vol is Vol'. Najib geniet reeds zoveel bekendheid dat nu ook onze Zuiderburen graag meer van hem willen zien in hun eigen theaters.

Naast het enorme succes dat hij in het theater heeft behaald vervolgt Najib ook zijn carrière als acteur. Zo heeft hij in de tussentijd verschillende rollen vertolkt in de films 'De Boekverfilming', 'Jezus is een Palestijn' en de alom bekende bioscoophit 'Shouf Shouf Habibi'.

Inmiddels heeft hij ook prijzen in de wacht mogen slepen, waaronder het 'Leids Cabaretfestival Publiek- en Juryprijs'. In 1993 won hij de 'Pall Mall Export Prijs' met de Comedytrain. Dit benadrukt des te meer het talent van deze succesvolle comedian. Hij krijgt al snel de bijnaam 'De Marokkaan uit de Jordaan'. Eind januari 2007 verklaarde de Assoena Moskee in Amsterdam dat Najib een afvallige moslim is, omdat hij cabaret maakt.

Als romantische vreemdeling raakt bij iedereen een gevoelige snaar. Interculturele missies kent hij niet. Najib probeert het publiek gewoon een goede tijd te geven. 'I wanna entertain those people', zegt hij als hij bij kennis is. Momenteel lukt dat hem dan ook met zijn nieuwe theatershow 'Zorg dat je erbij komt'. Uitverkochte zalen zijn hiervan het bewijs.

In mei 2006 heeft Amhali een televisieserie als aanloop naar het WK. De serie heet 'Najib Loopt Warm'. Daarin behandelt hij samen met zijn sidekick Mimoun voetbalzaken die met het Nederlands elftal te maken hebben en probeert hij geld in te zamelen voor een goed doel.

Acht weken lang wakker worden met Najib Amhali? Het kan met ingang van 23 november 2007. Vanaf die datum is bij de VARA op Nederland 3 namelijk de nieuwe sketchshow 'Najib wordt wakker' te zien. Iedere aflevering verkennen Najib Amhali, Peter Heerschop, Han Römer en Viggo Waas een thema zoals reizen, onderwijs, religie, muziek en justitie. Geen waan van de dag, maar wél een eigen, humoristische kijk op de samenleving.

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!