:: Biografie

 NELLIE COOMAN

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Nellie Cooman werd geboren in Paramaribo, Suriname. 

Records die Nellie op haar naam schreef: 19 maal Nederlands kampioene atletiek, Nederlands recordhoudster op de 60 en 100 meter, 6 maal Europees kampioen, 2 maal Wereld kampioen, ex-wereldrecordhoudster 60m. Maar Nellie is meer dan het sprintkanon van weleer: bruisend, sociaal betrokken, energiek, een doorzetter, maar bovenal moeder van dochter Ronél.

Nellie is nog steeds Nederlands recordhoudster op de 60 en 100 meter sprint. In 1996 hing ze haar spikes aan de wilgen, maar wie denkt dat de snelste vrouw van Nederland op haar lauweren rust, komt bedrogen uit. Nellie werkt 24 uur in de week voor Sport en Recreatie voor de deel gemeente Charlois als schoolconsulent,waar ze zich inzet om jongeren weer aan het sporten te krijgen. Verder werkt ze vanuit huis ook nog als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste.

In Stadskanaal worden één keer per jaar de "Nellie Cooman Games" georganiseerd. Deze games hebben tot doel de atletieksport te promoten onder een brede doelgroep en een breed publiek,waarbij de jeugdatletiek, breedtesport, topsprint en de integratie van gehandicapten de belangrijkste speerpunten zijn.

Gerard Cox schreef een liedje over Nellie met de prachtige woorden:
Nellie Cooman Dat is toch de snelste vrouw van Holland, zij is zo 't mooiste pareltje van heel Nederland.

Nellie is nu veel bezig met liefdadigheid, zoals de jaarlijkse RoPaRun, een jaarlijkse estafette hardloopwedstrijd van Parijs naar Rotterdam. Het doel is geld in te zamelen voor projecten ten bate van kankerpatiënten. Verder zet ze zich in voor chronisch zieke en gehandicapte kinderen, onder andere via haar eigen fonds en 'de Nelli Cooman Games'. Verder heeft ze een schoonheidssalon.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.