:: Biografie

 NELSON MANDELA

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Nelson Rolihlala Mandela werd geboren op 18 juli 1918 bij Umbata (in het tegenwoordige Transkei), in Zuid-Afrika.  

Nelson werd geboren als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1942 studeert Nelson af in de rechtswetenschappen aan de universiteit van Witwatersrand. In 1944 wordt hij lid van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). Het ANC voert strijd tegen de apartheid van de blanken in zijn land. Nelson zet voor het ANC een professionele verzetseenheid op: 'Oemkhonto We Sizwe'. Dit betekent 'Speer van het Volk'.

Tussen 1956 en 1961 staat Mandela terecht op verdenking van landverraad. De rechtbank spreekt hem vrij.

In 1960 vindt de slachting van ongewapende demonstranten in Sharpville plaats. Naar aanleiding van deze slachting verdedigt Nelson openlijk sabotage acties tegen het Zuid-Afrikaanse bewind. In 1962 veroordeelt de rechtbank hem tot vijf jaar gevangenisstraf.

In 1963 moet Mandela opnieuw terecht staan nadat de politie wapens heeft gevonden bij het hoofdkwartier van de verzetseenheid. In 1964 krijgt Mandela levenslang. Zijn straf welke hij voornamelijk heeft uitgezeten op Robbeneiland, werd hij een symbool voor de wereldwijde antiapartheidsbeweging. Zijn gevangenisnummer 46664 is nu het symbool voor zijn aidsproject. In 1969 kwam zijn oudste zoon Madiba Thembekile om het leven bij een auto ongeluk. Nelson kreeg geen toestemming de begrafenis bij te wonen.

Op 11 februari 1990 laat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk Nelson vrij, na ruim 27 jaar gevangenschap. Kort daarna wordt hij leider van het ANC. Mandela en De Klerk spannen zich in om Zuid-Afrika om te vormen tot een niet racistisch democratisch land. In 1993 krijgen De Klerk en Mandela hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.

In 1994 worden de eerste niet-raciale verkiezingen van Zuid-Afrika gehouden. Nelson wint met overweldigende meerderheid. Hij is de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In 1999 is hij op 80-jarige leeftijd gestopt.

Nelson was gehuwd met (zijn tweede echtgenote) Winnie, een strijdbare mensenrechtenactiviste, maar na zijn vrijlating uit zijn gevangenschap in 1990 volgde al snel een reeks onthullingen en daarna haar veroordeling voor haar rol, en die van haar privéknokploeg, bij de moord op een tienerjongetje. Na andere onthullingen over een vermeende buitenechtelijke escapade scheidde zij in 1992 van Nelson. De scheiding werd in 1996 wettelijk bekrachtigd. Zijn derde echtgenote, Graca Machel, die hij trouwde op zijn 80e verjaardag, is de 28 jaar jongere weduwe van de voormalige president van Mozambique, Samura Machel (1933-1986). Zij vestigde daarmee het record om als eerste vrouw getrouwd te zijn geweest met 2 presidenten.

 Op 6 januari 2005 maakte Mandela bekend dat zijn zoon Makgatho Mandela was overleden aan aids. Enkele uren na het overlijden van zijn zoon belegde Mandela een persconferentie om het nieuws wereldkundig te maken, en om aan te dringen op meer openheid rond aids. 'Het is de enige manier waarop dit een gewone ziekte zal worden, net zoals tuberculose en kanker'.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!