:: Biografie

 NORALY BEYER

Noraly Beyer

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Noraly Beyer is geboren op Curacao. 

Noraly Beyer is de eerste 'zwarte' nieuwslezeres van Nederland. Daarnaast is Noraly ook redactrice, toneelspeelster en columniste. Als journalist heeft Noraly nooit om werk verlegen gezeten. Aanvankelijk zag het er echter naar uit dat ze het onderwijs in zou gaan. Ze heeft de PABO gedaan. 

In Suriname werd Noraly door de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) benaderd met de vraag of ze het nieuws wilde komen lezen. Bij de STVS leerde Noraly de kneepjes van het journalistieke vak. Het voordeel van televisiejournalistiek in Suriname is dat je er in een klein team werkt, net zoals in Nederland bij de lokale omroep. Daardoor ben je snel van alle markten thuis. Nadat Noraly vijf jaar bij de STVS had gewerkt, vonden in 1982 de december-moorden plaats. Ze verhuisde naar Nederland en ging werken voor de Wereldomroep, in die dagen van militaire dictatuur, in Suriname te vergelijken met wat Radio Vrij Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor Nederland.

In 1983 ging Noraly aan de slag bij Radio Nederland Wereldomroep. In 1985 stapte ze over naar het NOS Journaal als presentator en redacteur. Een voordeel van het werk bij het Journaal en de Wereldomroep vindt ze dat ze constant op de hoogte mÚet blijven van wat er gebeurt.

Noraly Beyer heeft 30-12-2008 voor de laatste keer het NOS Journaal gepresenteerd. Zij werkte ruim 23 jaar bij het Journaal. 

Noraly gaat het theater in. Zij vertolkt het koor in de Griekse tragedie 'Medea' van schrijver Euripides. Regisseuse Ola Mafaalani maakt met het stuk haar openingsvoorstelling als nieuwe artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Het stuk gaat in januari 2009 in premiŤre in Groningen. Daarna trekt de voorstelling twee maanden door het land en doet onder meer Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht aan. 

Het is overigens niet de eerste keer dat Noraly op het podium staat. Zij werkte onder meer al mee aan de omstreden 'Vagina-monologen' van de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler.

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!