:: Biografie

 OPRAH WINFREY

:: Website 
www.oprah.com

 

Oprah Winfrey werd geboren op 29 januari 1954 in Mississippi, Amerika.

Ze wordt geboren als Orpah Winfrey. De naam op haar geboortecertificaat luidt Orpah, vernoemd naar de Moabitische vrouw in het bijbelboek Ruth, maar doordat haar familie en buren de R en de P vaak omdraaien wanneer ze Orpahs naam schrijven en uitspreken, wordt 'Oprah' op den duur haar roepnaam. Oprah is een voorbeeld van het 'van krantenjongen tot miljonair' verhaal. Ze was arm en zwart en dat betekende in die tijd geen hoop op een goede toekomst.

Oprah brengt haar kinderjaren door bij haar oma Zelma Winfrey. Haar ouders waren ongetrouwd en nog tieners wanneer ze geboren wordt. Op haar twaalfde trekt ze in bij haar moeder Vernita Lee. In deze periode wordt ze door meerdere neven en ooms misbruikt. Al op de leeftijd van 14 raakt ze zwanger. Haar kind wordt echter te vroeg geboren en sterft. Hierop trekt Winfrey in bij haar vader Vernon Winfrey. Hij is zeer streng, maar zorgt ervoor dat Oprah naar school gaat. 

Dankzij haar opleiding heeft zij op haar 19e al een baan als nieuwslezeres in Nashville. In Baltimore maakt zij haar eerste talkshow 'People Are Talking'. Hier al blijkt een opmerkelijk talent. Op haar 19e wint Oprah 'the Miss Black Tennessee beauty pageant'.

In 1984 krijgt Oprah een aanbod om 'AM Chicago' te presenteren. Oprah verraste Amerika met haar manier van omgaan met mensen en maakte volgens velen oprechte televisie, waarbij gelachen en gehuild kan worden. Kenmerkend voor de show is het traditionele handen schudden als zij binnenkomt. Door de populariteit van het programma werd er spoedig besloten tot een naamsverandering en werd het praatprogramma naar de presentatrice vernoemd. Aanvankelijk richt het programma zich voor een goed deel op het brengen van sensatienieuws. Wanneer diverse andere praatprogramma's hetzelfde concept tot in het extreme doortrekken (Ricky Lake, Jerry Springer), besluit Winfrey het roer om te gooien en haar programma met meer respect te brengen. 

Eťn van de meest opzienbarende afleveringen is de aflevering in 1992, waarin Oprah als ťťn van de weinigen ter wereld een interview mag houden met Michael Jackson. Dit interview bezorgt haar wereldwijde bekendheid. Tot op heden wordt het programma van Oprah in meer dan 113 landen uitgezonden en is al jaren het best bekeken televisieprogramma.

Zelf heeft Oprah goede herinneringen aan spraakmakende interviews die zij had met onder andere Sidney Potier, Nelson Mandela en Tom Cruise. Maar ook de 'favoriete dingen shows'  waarin ze veel en vaak dure cadeaus uitdeelt aan het publiek is. In 2006 bestaat haar succesvolleshow 20 jaar. Haar succesvolste, meest ingrijpende, nooit vertoonde beelden, persoonlijke onthullingen, de hoogtepunten van 20 jaar show en natuurlijk een exclusief kijkje achter de schermen komen uit in een speciale DVD-Box.  

Al gauw na de naamsverandering neemt Oprah de productie van haar show in eigen handen. Haar maatschappij 'Harpo Productions', verzorgt naast haar show ook haar eigen tv zender 'Oxygen', die zich richt op internet en televisie voor vrouwen van deze tijd. Oxygen zendt ook 'Oprah the after Show' uit, waarin zij napraat met gasten en publiek. Alle sterren van enige betekenis zijn inmiddels te gast geweest in haar talkshow. 

Oprah werd een gewaardeerde actrice na haar optreden in de film 'The Color Purple'. Nog altijd speelt Oprah in films. Haar productiemaatschappij Harpo doet naast films en shows ook televisie drama's, videobanden, en internetproducten. 

In de jaren 90 verschijnt Oprah regelmatig in de sensatiepers door haar jojo-dieet. In augustus 2004 moest ze haar juryplicht vervullen. Tijdens een opname in september 2004 kreeg iedereen die de show bijwoonde een auto van haar cadeau. Deze auto's werden geschonken door Pontiac, een onderdeel van General Motors. De uitzending zorgt voor een rel, als blijkt dat de mensen de belasting over de auto niet kunnen betalen. In 2005 speelde Oprah een, speciaal voor het programma Oprah Winfrey geschreven, rol in Desperate Housewives.

Oprah's populariteit neemt in Amerika ongekende vormen aan in Amerika. Hierbij spelen ook zakelijke belangen een grote rol. Want als er product in de show wordt gepromoot wordt dat een regelrechte hit, ook als er een boek goed beoordeeld wordt, wordt het een regelrechte bestseller. Oprah heeft fanclubs en heel veel fans zien haar graag in 'the white house'. Bumperstickers voor op de auto zijn er al voor verkrijgbaar met de tekst 'Run, Oprah, Run'. Oprah is een begrip! 

Sinds 1986 was Oprah samen met haar ex-partner Stedman Graham, het stel was niet getrouwd en had geen kinderen. De twee gingen zomer 2007 uit elkaar na een relatie van ruim twintig jaar. Naar verluidt kreeg Stedman 250 miljoen dollar mee (ook om niet uit de school te klappen over hun voorbije romance)! 

Oprah mag zich miljardair noemen. Zij is een van de rijkste vrouwen van Amerika. Oprah heeft een interessant testament. Zij laat maar liefst dertig miljoen dollar na aan haar honden! Mocht haar iets overkomen, dan kunnen de vier beestjes in elk geval in luxe verder leven. Ze heeft twee cockerspaniŽls, Sophie en Solomon, en twee golden retrievers, Luke en Layla.

Oprah kwam net voor Thanksgiving erachter dat ze een halfzus heeft, Patricia. Het was een groot familiegeheim. Patricia blijkt door Oprah's moeder Vernita Lee na haar geboorte in 1963 te zijn afgestaan voor adoptie. Ze verbleef bij pleeggezinnen en bleef de hoop houden dat haar biologische moeder weer zou opdagen. Toen ze zeven was, werd ze geadopteerd. Op haar zeventiende was ze een alleenstaande moeder. Inmiddels heeft ze een volwassen zoon en dochter. Oprah stelt dat ze geen idee heeft gehad dat haar moeder een kind voor adoptie opgaf. De toen 9-jarige Oprah woonde met haar vader in Nashville. Ze noemt de reŁnie met haar halfzus een wonder. 

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!