:: Biografie

 PATRICK KLUIVERT

 

:: Website 
www.patrick-kluivert.com

 

Patrick Stephan Kluivert werd geboren op 1 juli 1976 in Amsterdam. 

Patrick heeft een Curaçaose moeder en een Surinaamse vader. Patrick is vader van vier zoons, Quincy, Justin, Ruben en Shane Patrick.

Lengte: 1.88 meter - Gewicht: 81 kg
 
Positie: Centrumspits
Clubs: * Ajax - 1994/1997,
 * AC Milan - 1997/1998,
 * Barcelona - 1998/2004,
 * Newcastle United - 2004/2005,
* Valencia - 2005/2006,
* PSV - 2006/2007, * Lilli - 2007/2008.
Interlands:
79 Doelpunten: 40

Geheel in de traditie van de Amsterdamse club presenteerde Ajax in 1994 opnieuw een spits van wereldklasse: Patrick Kluivert. Ook geheel volgens de traditie scoort hij tijdens zijn debuutwedstrijd om de nationale Supercup tegen Feyenoord (3-0). En nog dat zelfde seizoen etaleert hij zichzelf. Op 24 mei 1995 maakt Patrick, na een assist van Frank Rijkaard, de winnende treffer in de finale van de Champions League tegen AC Milan (1-0). Al snel wordt duidelijk dat ook deze spits voor Nederland niet is te behouden. 

Ajax doet onder leiding van trainer Van Gaal (en met Patrick in de spits) ook internationaal van zich spreken. Na landstitel, Champions League, Wereldbeker en Europese Super Cup volgt echter de leegloop. Spelers als Davids en Reiziger vertrekken al in 1996. Patrick besluit om nog een jaar te wachten. Het wordt een bewogen jaar voor de aanvaller, waarin zijn verrichtingen buiten de krijtlijnen de boventoon voeren. In 1997 denkt hij zijn rust bij AC Milan in Italië te kunnen hervinden. Samen met Winston Bogarde voegt hij zich bij de oud-Ajacieden Reiziger en Davids. Sportief succes vindt Patrick daar echter niet. Vanaf 1998 keert hij terug op het nest van trainer Van Gaal, in Barcelona, waar hij weer aan voetballen toekomt.

In Oranje maakt Patrick sinds zijn debuut in november ’94 drie grote toernooien mee. Door zijn twee goals in de barragewedstrijd tegen Ierland plaatst Nederland zich voor EURO ’96. Tijdens zijn eerste eindronde zorgt hij met een doelpunt tegen de Engelsen voor een plaats in de volgende ronde, maar Oranje stuit in de kwartfinale op de Fransen. Twee jaar later start de spits het WK in Frankrijk met een rode kaart tegen de Belgen, maar revancheert zich middels belangrijke goals tegen Argentinië (2-1) en Brazilië (1-1). Het Nederlands elftal wordt uiteindelijk vierde. EURO 2000 had zijn toernooi moeten worden. Patrick wordt weliswaar met vijf doelpunten topscorer van het toernooi samen met de Joegoslaaf Savo Milosevic, maar opnieuw grijpt Nederland naast de titel.

Onder bondscoach Advocaat leidt Patrick de aanval. De toekomstig topscorer van Oranje speelt zowel achter als naast Van Nistelrooij en vormt samen met de Mancunian het meest gevreesde spitsenduo ter wereld. Op papier boezemt het duo meer angst in dan in de praktijk, maar dat er sprake is van potentie is duidelijk.

In 2005 was er voor Patrick geen plaats meer in Oranje (volgens bondscoach van Basten wegens filmsterren gedrag), maar de Italiaanse club Valencia gecontracteerde de speler van weleer om zich weer in de kijker te spelen. Langdurig blessureleed zorgt ervoor dat Patrick weinig aan spelen komt. Op dit moment gelooft bijna niemand nog in de kwaliteiten van Patrick. Er is weer enige hoop als PSV op de deur klopt. Op donderdag 31 augustus 2006 werd Patrick gepresenteerd bij PSV als de nieuwe spits. Zou hij het nog kunnen waarmaken? Helaas werd op 10 mei 2007 bekend dat zijn contract na een jaar niet wordt verlengd. Hij scoorde drie keer in het PSV shirt. 

Toch was er nog hoop voor Patrick, hij vertrok naar het Franse Lille. Lille heeft inmiddels het aflopende contract van Patrick niet verlengd. Dat maakte trainer Claude Puel van de Franse voetbalclub bekend. Patrick kwam in zijn debuutseizoen door blessures niet heel vaak in actie. Hij kwam maar veertien keer in actie voor de Franse club, waarin hij wel viermaal scoorde. Hij kan volgens de trainer van de nummer zeven uit de Franse competitie in de toekomst wel een goede trainer worden. Hij is een voorbeeld voor de jongere spelers in de groep. Hij zou een goede leermeester kunnen zijn, aldus Puel. Patrick wilt inderdaad wel als trainer aan de slag in het betaalde voetbal. De topscorer van Oranje heeft zich opgegeven voor de curcus coach betaald voetbal, die zomer 2008 met 21 deelnemers van start gaat. Nu bekend werd dat Lille het contract met Patrick niet verlengd, is hij transfervrij en interessant voor veel clubs. Volgens het Franse l'Equipe zou Feyenoord naar zijn diensten hengelen. 
Feyenoord zou in Patrick een tijdelijke oplossing voor het spitsenprobleem zien. De Rotterdammers hebben met Makaay en Mols slechts twee spelers die in de punt van de aanval kunnen spelen. Feyenoord zou Patrick naast Makaay in de aanval willen posteren. Mols zou opnieuw als pinchhitter moeten gaan fungeren. In de schaduw van het trio routiniers kan een jong talent dan klaargestoomd worden voor Feyenoord 1.

Op 23 mei 2006 verscheen de langverwachte biografie van Patrick, getiteld ‘Kluivert’. Vooral zijn privéleven wordt belicht, vanaf zijn vroegste jeugd tot nu toe. Iedereen kent de verhalen over het auto ongeluk, de vermeende verkrachtingszaak, de Surinaamse kabel, verkeerde investeringen en (vermeende) affaires. Maar natuurlijk wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de voetbalcarrière van Patrick. Hij is en blijft de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal met 40 doelpunten. De media hebben er uitgebreid aandacht aan besteed, nu is Patrick aan het woord. Na twaalf jaar vond Patrick het tijd om eindelijk het stilzwijgen te doorbreken. Patrick beloofde een deel van de opbrengst van dit boek te schenken aan de slachtoffers van de door overstromingen getroffen gebieden in de Surinaamse binnenlanden.

Patrick heeft drie zonen met zijn ex-vrouw Angela van Hulten. Zijn huidige vrouw, styliste Rossana Lima heeft uit een eerdere relatie twee kinderen en samen hebben ze zoon Shane Patrick. Hij werd genomineerd voor een vader-award. Patrick staat op de lijst voor de 'Papa Van Het Jaar award', die jaarlijks wordt toebedeeld door tijdschrift PAPA!

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!