:: Biografie

 PIM DE LA PARRA

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Pim de la Parra werd geboren op 4 januari 1940 te Paramaribo, Suriname.

Pim kwam in 1960 naar Nederland waar hij aan de Nederlandse Filmacademie studeerde. Tot 1995 was hij de motor achter de Minimal movie-beweging, daarna zei hij de filmwereld vaarwel. Samen met Wim Verstappen vormde hij het duo Pim & Wim, dat al het geld dat het verdiende weer direct in films terugstopte. Hij vond dat een filmmaker vaak moest filmen, net als een bakker elke dag brood moest kunnen bakken. Ook richtte zij in 1964 het filmblad Skoop op.

Pim De la Parra en Verstappen gingen in hoog tempo door met film maken, moderne zedenschetsen, niet zelden met veel blote borsten en billen, wat bijna altijd goed was voor veel publiciteit. De bekendste zijn "Blue Movie", een spraakmakende film die door ruim 2,3 miljoen bezoekers werd bezocht. De film heeft destijds heel wat teweeg gebracht. Blue Movie staat nog steeds in de top 5 van best bekeken Nederlandse films. "Dakota", "Alicia" (waarin wordt gemasturbeerd met een Coca Cola fles), en "Wan Pipel", voor de Surinaamse gemeenschap bekendste en beste Surinaamse film ooit gemaakt.

  Een knappe Surinaamse man (Borger Breeveld) verlaat gehaast zijn Nederlandse vriendin (Willeke Van Ammelrooy) om zijn stervende moeder in Paramaribo op te zoeken. Terug in zijn thuisland raakt hij al snel geconfronteerd en geobsedeerd door zijn eigen cultuur. Als hij echter verliefd wordt op de Hindoestaanse 'Rubia' staat de gemeenschap op zijn kop. De film Wan Pipel leidde in 1976 tot een breuk tussen regisseur De la Parra en producent Verstappen leidde. Pim vertrok naar Suriname.

 Pim de La Parra leid de in 2005 opgerichte Surinaamse filmacademie in Suriname. De La Parra stort zich volledig op de filmacademie. Hij ziet het als een nieuw doel in zijn leven. Filmmakers, scenarioschrijvers, filmproducenten, kortom een ieder die belangstelling heeft voor de vervaardiging van films, kan opgeleid worden. De academie richt zich ook op de vervaardiging van lange speelfilms. Borger Breeveld is bestuurssecretaris. Ann Hermelijn is de adviseur van de academie en coördinator van de launch. Zij is ook de producent van de eerste film van de academie met als titel 'Het geheim van de Saramacca rivier'. 

Maart 2006 is de première van de film 'Ala Di...'. Deze  Surinaamse speelfilm is een pilot project van de Stichting Surinaamse Film Academie onder leiding van Pim en Borger.

Eerdere werken van Pim de la Parra
Frank en Eva (1973)
Mijn Nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Bill & Sandra (1975)
Wan Pipel (1976)
Paul Chevrolet en de Ultieme Hallucinatie (1985)
Als in een Roes... (1986)
Odyssée d'Amour (1987)
Lost in Amsterdam (1989)
De Nacht van de Wilde Ezels, (1990)
Let the Music Dance
(1990)

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!