:: Biografie

 PONDA O'BRYAN

:: Website 
www.wulabakan.com

:: E-mail 
ponda@wulabakan.com  

 

Ponda O'Bryan werd geboren in Paramaribo. 

Ponda werd als tiener geďnitieerd in de traditionele Winti-ritmes van Suriname en ontwikkelde zich als allround percussionist in vele muziekgenres. Hij studeerde bij Raul Burnet, Steve Bosten, Fode Youla, Moustafa Teley Addy en aan het Rotterdams Conservatorium. Hij specialiseerde zich verder bij verschillende Meesters in West-Afrika (Ghana, Guinee en Senegal) onder andere bij Famoudou Konate in de Hamana-Malinke stijl. Ponda is ččn van de pioniers en een van de bekendste spelers op het gebied van traditionele West-Afrikaanse en Afro- Surinaamse muziek, in Nederland en Europa. 

Ponda was lid van 'Africa Djole', de eerste djembe ensemble in West-Europa en van 'Akrema' een groep die Winti-ritmes uit Suriname ten gehore brengt en 'Surinam Music Ensemble'. Daarnaast timmerde Ponda ook aan de weg met 'Ponda O'Bryan Afro-drum ensemble' een combinatie van traditionele Afro-Surinaamse en West- Afrikaanse percussie. 

Ponda speelde met Theo Loevendie, Jasper van het Hof, Fra Fra Sound en Sosoba. Ponda werkte ook mee aan theaterproducties zoals The Kingdom, Ballet Creole, De Koopman van Amsterdam en Santeria en Danifo. 

Ponda is de eerste bevoegde docent, West Afrikaanse - en Afro Surinaamse percussie in Nederland en hij geeft al meer dan 15 jaren djembeles en masterclasses. Ponda organiseert met veel succes West-Afrikaanse percussie- en dans vakanties naar Abene in Senegal en management trainingen aan bedrijven in Nederland. Ponda is als docent Afrikaanse -en Afro Surinaamse percussie verbonden aan de muziekschool Amsterdam en geeft gastcolleges aan diverse conservatoria. Daarnaast geeft hij ook workshops, masterclasses en groupcoaching. Eind 1999 maakte hij o.a. met 'Moussa Bolokada Conde', 'Mame Leno' en 'Siny Sylla', de cd 'Wulabakan' en begin 2000 het boek 'West- Afrikaanse percussie'. 

Op zondagmiddag 3 juni 2001 werd op het Afrikaanderplein in Rotterdam door 586 enthousiaste djembé spelers een daverend wereldrecord neergezet. Nog nooit eerder kwamen zoveel djembé spelers bijeen om tegelijk een muziekspektakel neer te zetten. Onder leiding van Ponda ‘O Bryan en een rappende Jörgen Raymann, bekend van de Comedy Factory, vond om 16.00 uur de wereldrecordpoging plaats. Even daarvoor hadden de honderden djembé spelers zich verdeeld over drie vakken; beginners, gevorderde en geoefende spelers. Om in het Guinness Book of Records te komen moesten de drie groepen minimaal vijf minuten gezamenlijk spelen. Het werden er uiteindelijk bijna dertig, begeleid door luidt geklap van de naar schatting 3000 duizend toegestroomde omstanders.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.