:: Biografie

 RANOMI KROMOWIDJOJO

:: Website 
www.ranomi.nl

 

 Ranomi Kromowidjojo werd geboren op 20 augustus 1990.

 

Ranomi heeft een Nederlandse moeder en een Surinaams vader. Ranomi heeft ook een broer die aan wedstrijd zwemmen doet. 

Ranomi is van kleins af aan met zwemmen opgegroeid. Als peuters en kleuter werden ze vaak door opa en oma meegenomen naar het 'Helper Zwembad' in Groningen. Maar Ranomi was er al heel erg vroeg bij. 

 

Ranomi kreeg haar eerste badpak net voor haar derde verjaardag toen ze op vakantie in Spanje was. Daar stond ze bij de zwembad rand. Plons! Toen was het blub blub blub en moest haar moeder haar van de bodem duiken. De kleine opdonder dacht dat ze nu ze een badpak had ook meteen kon zwemmen. Echter toen Ranomi weer boven kwam zei ze: Ďnog een keer!í. En zo is het hele verhaal een beetje begonnen.

 

Na op haar 4e haar A-diploma te hebben gehaald ging ze bij zwemvereniging Ducdalf (Bedum) voor haar B-diploma (die ze overigens hetzelfde jaar haalde). Hier kwam ze voor het eerst in aanraking met het wedstrijdzwemmen. Vervolgens wilde ze net als haar broer verder met het wedstrijdzwemmen en hiervoor gingen ze naar 'Trivia Groningen' (het toenmalige SGG), onder leiding van Siep van Royen. Al op zeer jonge leeftijd volgde Ranomi daar de ochtendtrainingen, wederom in het Helperbad waar ze overigens nog steeds traint. Nu begon het steeds serieuzer te worden. Alles winnen in de Provincie. Alles winnen in Nederland. Vele jeugdkampioenschappen op haar naam gezet en nieuwe jeugd records neer gezet.

 

Ranomi maakte in december 2005 haar debuut op een EK voor senioren. Dat jaar heeft ze haar entree gemaakt op internationale wedstrijden (Barcelona, Canet, Budapest, TriŽst). Momenteel maakt ze deel uit van de Nederlandse kernploeg onder leiding van onder andere bondscoach Marcel Wouda en haar trainer Jeanet Mulder. 

 

Inmiddels heeft Ranomi al vele prijzen in de wacht gesleept. Afstanden: 50bc, 100bc, 50vl, 4*100bc, 4*100wi (borstcrawl). Voor de tweede maal deed Ranomi de EJK. Met limieten op de 50m en 100m vrije slag, op de 50m vlinderslag en op de 50m rugcrawl mag ze zichzelf wel een veelzijdige zwemster noemen. Tijdens de Europese Jeugd Kampioenschappen van 2005 werd ze derde op de 50m vrije slag wat een van de hoogtepunten is van haar carriere, totdat ze in 2006 tweede werd.

 

Ranomi draagt inmiddels het stempel van grootste zwemtalent van Nederland. In juni 2005 is zij gevraagd om 'Sporttop talent' te worden. Sporttop is een initiatief van Jochem Uytdehaage. Haar topsportmentor is schaatser Bart Veldkamp. Naast de kennis van topsporters krijgen sporttoptalenten ook financiŽle en materiele steun. Ranomi is gekozen tot talent van het jaar 2008. Ze ontving de bijbehorende troffee 'de Junior' (een kunstwerk van Jits Bakker) na afloop van het NK zwemmen in Eindhoven.  

 

Vanaf 1 juni 2008 is Ranomi officieel lid geworden van 'Eiffel swimmers PSV'. Na meer dan 10 jaar bij TriVia (wat nog Start Gemeenschap Groningen heette toen ze er als 7-jarige begon) gezwommen te hebben werd het nu tijd voor een nieuwe start bij het professionele zwemmen in Eindhoven.

 

Ranomi heeft maar ťťn doel voor ogen en dat is schitteren op de Olympische Spelen in Peking (2008). Haar deelname aan de Europese kampioenschappen kortebaan in het Italiaanse TriŽst zag ze als eerste stap op weg naar verwezenlijking van haar droom. En ja, ze zit op dit moment in Peking waar ze aan de olympische spelen deelneemt! 

 

Ranomi behaalde de eerste dag van haar olympisch avontuur al goud. Samen met de andere Nederlandse estafettedames Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis. Op de 4◊100 meter vrije slag hebben zij zondagochtend 10/08/08 de eerste gouden medaille voor Nederland behaald op de Olympische Spelen in Beijing. Ze zwommen in een geweldige finale naar een tijd van 3.33,76. Ze hielden daarmee o.a. de Verenigde Staten (zilver) en Australie (brons) achter zich. Dekker startte de estafette met 54,37. Vervolgens zwommen Kromowidjojo (53,39) en (53,42) Nederland naar de koppositie, waarna Veldhuis (52,58) het goud binnenhaalde!

 

Ranomi behaalde in 2010 drie keer goud op het WK en vier keer goud op het EK. 

 

Op de slotdag van de WK zwemmen in Sjanghai juli 2011 heeft Ranomi Kromowidjojo zilver gewonnen op de 50 meter vrije slag. Het is haar derde plak dit toernooi. Eerder won ze, onder meer met Marleen Veldhuis, goud op de 4x100 meter vrije slag en brons op de 100 vrij.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank.