:: Biografie

 RAY SLIJNGAARD

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Ray Slijngaard werd geboren op 28 juni 1971 te Amsterdam, Nederland. 

Ray groeide als enig kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, op in Amsterdam Zuid. 

Ray begon zijn werkzame carierre als kok. 

Samen met Anita Doth scoorden Ray maar liefst 12 keer op een rij een top 10-hit, als het duo '2 Unlimited'. 

2 Unlimited was van begin tot midden jaren 90 de succesvolste Nederlandse groep. Het begon met het nummer 'Get ready for this'. Engeland was in ieder geval ready, want daar sloeg de single in als een bom. Daarna volgde ook Nederland en de rest van de wereld. De twee verdiende veel geld en reisden de hele wereld rond. Ze stonden met het nummer 'No Limit' in maar liefst 40 landen op nummer 1. Nummer één noteringen behaalden zij ook met, 'The Twilight Zone' en 'The Real Thing'. In april 1996 stappen Ray en Anita uit de groep omdat ze het niet eens zijn met de muzikale koers van het Belgische producers duo Phil Wilde en Jean Paul de Coster en zijn het er bovendien niet mee eens dat ze minder dan hen verdienen. Op dat moment heeft de groep 20 miljoen platen verkocht. De laatste single 'Spread Your Love' haalt in mei 1996 nog een 17de plaats. Wilde en de Coster doen nog een poging met een vervolg op 2 Unlimited, maar de opvolgers Marion van Iwaarden en Romy van Ooijen bakten er niets van.

Ray kon zich op zijn label en op zijn gezin concentreren. Hij richtte een eigen label op, Ray's Music en ook Rayvano Records, vernoemd naar zijn zoon Rayvano. In 1995 komt er een eerste productie op zijn label uit. De single 'Funk it up' van de Eurohouse-act 'T.O.F' (met rapper Clifton Reumel). Vervolgens komt in 1996 'Doin' it again' uit.

In 1997 gaat Ray op de R&B toer. Hij neemt een nummer op met de Rotterdamse damesformatie 'Dignity'. In april van dat jaar verschijnt zijn solo single '3X A Day'. Beide floppen helaas. Ray formeert in 1999 de 'V.I.P. Allstars'. Het project is bedoeld om jonge R&B en hiphop artiesten een kans te geven. Op de eerste single 'When It’s My Turn Baby', zijn Ray, Orpheo (ex-KeShaw) en de Utrechtse rapster Strezz te horen. V.I.P. Allstars komt in augustus 1999 met haar tweede single: 'Mamacita'.

Ray zoekt zijn muzikale heil elders in Europa.  Hij woont met zijn gezin in Zuid Spanje. In Nederland hoor je nog weinig van hem, alhoewel hij af en toe bij een televisie programma op duikt. Zo werd bijvoorbeeld bekend in het programma 'Ranking the stars' van BNN, dat Ray vroeger een relatie heeft gehad met Katja Schuurman.

In juli 2008 komt het bericht dat Ray en Anita plannen hebben voor een reünie. Volgens het management van Anita staat het plan nog in de kinderschoenen. Het initiatief komt van Ray. 'Het moet een grote show worden met dansers en alles erop en eraan. Ook moet er een licentie worden afgesloten voor de naam 2 Unlimited met de Belgische eigenaren. En eindelijk is hetzover, in april 2009 komt er inderdaad een reünie. In de vorm ‘I love the 90’s – The party’. 13 jaar na hun split zullen Ray en Anita op zaterdag 11 april 2009 het podium van de Ethias Arena in Hasselt hun voorlopig enige reünieconcert geven. 

Onder hun eigen namen brengen Ray en Anita januari 2010 de single 'In Da Name Of Love' uit. De eurosound uit de jaren '90 is naar de achtergrond verdwenen en duidelijk is dat Ray en Anita zich hebben vernieuwd en aangepast aan deze tijd.

 

      © 2010 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!