:: Biografie

 RAYMOND JOVAL

:: Website 
www.SurinamStars.com

:: E-mail 
hallelujahjoval@aol.com

 

 

Raymond 'A.K.A Hallelujah' Joval werd geboren op 15 september 1968 te Rotterdam.

Raymond, die zijn amateur-jaren bij de Albert Cuyp doorbracht, nam in 1992 deel aan de Olympische Spelen in Barcelona (1/8e finale) na in hetzelfde jaar goud te hebben gewonnen op aansprekende toernooien als de Kopenhagen Box Cup en het 'Beograd toernooi'. In 1993 won Raymond brons op het WK voor amateurs. In 1995 werd hij professional en wint zijn 1e titel als BBU-kampioen middengewicht, welke titel hij in 1996 met succes verdedigde. In september 1998 bokste Raymond met succes om de IBO-titel; de kroon op zijn carriŤre tot dusverre echter is de WBU-wereldtitel, welke hij in juni 1999 in ItaliŽ behaalde.  

Overigens was Raymond de eerste Nederlandse profbokser die het zonder manager stelde, op zijn verzoek en gebruik makend van de NBB reglementen kreeg hij in 1997 toestemming om zijn eigen manager te zijn. 

De IBO-kroon was sinds oktober 2000 in het bezit van Raymond. Door een onverwachte nederlaag in een vrije partij tegen de AustraliŽr Soliman raakte hij in juli 2004 zijn kostbare status kwijt. Hij kreeg wel formeel als eerste het recht van de IBO om 'zijn' titel terug te verdienen. Daarvoor moest hij naar BelgiŽ om het opnieuw tegen Diallo op te nemen. Raymond  mag zich dus weer wereldkampioen noemen. Hij heroverde juni 2005 in Brussel zijn kampioensgordel van de IBO in het middengewicht. Hij versloeg zijn Belgische uitdager Bea Diallo opnieuw op punten: 115-113 115-113 116-114.

Na een afwezigheid van anderhalf jaar maakt Raymond op 11 april 2007 zijn rentree. Een slepende nekblessure hield hem al die tijd aan de kant. In de boksring zal Raymond het dan opnemen tegen de 31-jarige Amerikaan Willy Gibbs. Raymond is nog altijd wereldkampioen middengewicht van de IBO. De IBO-kampioensgordel is niet de inzet van de partij. Maar wanneer hij het gevecht verliest is hij wel de gordel kwijt. De reglementen staan geen verlies partijen van de titelhouders toe. Voor Raymond is de wedstrijd op 11 april zijn 40ste profpartij, hiervan won hij er 34. 

Raymond heeft een punt gezet achter zijn bokscarriŤre. De middengewicht verloor, nadat hij met een handblessure lang uitgeschakeld was, bij zijn rentree zaterdag 26 juli 2008 in New York van de 25-jarige Amerikaan James McGirt. Na die nederlaag, zijn vijfde in 42 partijen, besloot hij te stoppen. Hij ziet voor zichzelf geen sportieve toekomst meer en mist de motivatie die nodig is om hard te blijven trainen. Hij heeft twintig jaar gebokst. Ook staat hij al jaren in de top tien van de beste middengewichten ter wereld. Hij haalde als amateur in 1992 op de Olympische Spelen de achtste finales en veroverde brons op de WK van 1993. Ook is hij voormalig wereldkampioen (WBU 1999 en IBO 2000/2004). Raymond ontving in 2005 een Koninklijke onderscheiding voor zijn grote verdiensten als sportman en zijn belangeloze inzet voor jongerenprojecten in Amsterdam. 

In de toekomst wil Raymond in Amsterdam werken met jongeren. Ook is hij van plan zijn kennis over te dragen op andere sporters of op mensen uit het zakenleven.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!