:: Biografie

 REMY BONJASKY

::Website
www.remybonjasky.com

:: E-mail 
info@remybonjasky.com

 

Remy Bonjasky werd geboren op 10 januari 1976 in Paramaribo, Suriname.

Remy verhuisde op zijn vijfde met zijn familie naar Tilburg, Nederland. Remy ging op voetballen, hij was verdediger en had best talent, maar was net niet goed genoeg voor de profs. Bij de talentendagen van Ajax sneuvelde hij steevast een ronde te vroeg. Na een gebroken been te hebben opgelopen tijdens een wedstrijd stopte hij met voetbal en ging met twee vrienden kijken bij de Amsterdamse sportschool Mejiro Gym, waar zijn voormalig trainer Andre Mannaart zelf nog trainde. Van het drietal haalde alleen Remy de top. Eerst als kickbokser, later als K1-vechter. Zijn eerste K1-jaar werd hij nog gesponsord door een vriend, die al snel overtuigd was van zijn talent. 

Remy was naast sporter ook bankmedewerker en netwerkcoordinator. Hij heeft een zoontje Cassius, vernoemd naar Remy's idool en voorbeeld Cassius Clay, alias Mohammed Ali. Remy is een grootheid in het K1 circuit, er is zelfs een speelgoedpoppetje van hem gemaakt, die wordt verkocht in de betere Japanse speelgoedwinkels. Zijn bijnaam 'the flying gentleman' dankt hij aan het feit dat hij altijd in keurige kleding is gestoken en met een modieus brilletje op de neus loopt.

Op 24 april 2008 presenteerde Remy het boek 'Bonjasky God In Japan' met hierin Remy’s relaas waarin uitvoerig en gedetailleerd beschreven wordt hoe Remy zich naar de wereldtop vocht, vervolgens in een diep dal terechtkwam en hoe Remy zich terug vocht naar de wereldtop. Het boek is geschreven door de schrijfster Mabel van den Dungen, wie Remy een jaar lang tot in Japan gevolgd heeft.

Sportschool: Mejiro Gym Sport: Muai Thai
Lengte: 193 cm Gewicht: 104 kg

*TITELS*
W.P.K.A. World Superheavyweight Champion,
K-1 World GP 2003 in Las Vegas Champion,
K-1 World GP 2004 in Tokyo, Japan,
 K-1 World GP 2008 in Yokohama, Japan.
*RECORDS* 50 Fights 41 Wins 9 Losses 26 Knock-Outs.

Remy lijkt een punt te hebben gezet achter een moeilijke periode in zijn carrière. De tweevoudig K-1-wereldkampioen bezorgde zichzelf zaterdagavond 13 mei 2006, een grote opsteker door een overwinning op de oersterke Fransman Jerome Le Banner. Na drie ronden van drie minuten viel de beslissing van de jury uit in het voordeel van de Almeerder (2-0), die eind vorig jaar zijn wereldtitel moest afstaan aan Sem Schilt, van zijn vrouw scheidde en de samenwerking met trainer André Mannaart verbrak. Ondanks zijn winst kwam Remy niet ongeschonden uit de strijd. De vechter, die nu wordt begeleid door Reggie Cruden, blesseerde zijn linkerenkel na een trap op de elleboog van de populaire Le Banner.

Uiteindelijk is Remy onder de hoede van Ivan Hyppolyte gekomen. Tijdens de final elemination voor de K-1 Grand Prix 2006 liet Remy zien op tijd fit te zijn. Helaas moest hij tijdens de Grand Prix, na de tumultueuze partij tegen Stafan Leko, zich terug trekken uit het toernooi. Tot 2 maal toe een ongelukkige trap in het kruis maakte het voor 'The Flying Gentleman' onmogelijk om verder te gaan.

Op 8 december bereikte Remy de halve finale van de ‘K-1 World GP 2007 Final’ in de Yokohama Arena in Yokohama, Japan. Hij won van Badr Hari. Er stond heel veel druk op de partij tegen Badr. Iedereen keek uit naar dit gevecht.  De eerste ronde schreef Badr overtuigend op zijn naam, de tweede ging redelijk gelijk op, voordat Remy in de derde ronde het heft in handen nam met een serie snoeiharde low-kicks, in de derde ronde maakte Remy zoveel punten, dat hij de partij naar zich toetrok. Remy hield er wel een blessure aan zijn wreef aan over. Ondanks de nederlaag in de halve finale tegen Peter Aerts, keerde Remy met opgeheven hoofd terug naar Nederland. Hij voelt zich geen verliezer. Hij heeft een moeilijke periode achter de rug door het overlijden van zijn moeder. Het gaat weer de goede kant op!

Op 26 april 2008 won Remy van Melvin Manhoef in de Amsterdam ArenA, tijdens de 'It's showtime/K-1 Gala'. Remy temde Manhoef in de derde ronde definitief met een knock-out, nadat de pupil van trainer Mike Passenier daarvoor al tot vier maal toe acht tellen had gekregen. Na afloop toonden de twee kemphanen veel respect voor elkaar. Eind juni 2008 treft Remy mogelijk landgenoot Peter Aerts in het Japanse Fukuoka. 

Remy is 6 december 2008 in Yokohama (Japan) wereldkampioen in de K-1 Grand Prix geworden. In de finale won Remy van de Nederlander Bard Hari, die voor Marokko uitkomt, en veroverde in navolging van 2003 en 2004 zijn derde wereldtitel. De manier waarop Remy de titel veroverde was op z'n zachts gezegd vreemd te noemen. Geen KO of overwinning op punten, maar een rode kaart voor Hari bracht in de tweede ronde de beslissing. Hari schopte Remy vol op het hoofd nadat de scheidsrechter al een stopteken had gegeven. Hari kreeg hiervoor direct een berisping doormiddel van een gele kaart. Omdat Remy zijn partij niet kon voortzetten, werd Hari bestraft met een diskwalificatie. Remy kreeg daarmee direct de overwinning en dus de wereldtitel op zijn naam. Zelf vertelde hij het gevecht liever helemaal te hebben uitgevochten en op eigen kracht te hebben gewonnen.

Remy doet januari 2011 mee met het SBS6 programma 'Sterren dansen op het ijs'. Hij blijkt niet zo goed te kunnen schaatsen als hij kan kickboxen.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!