:: Biografie

 REMY JUNGERMAN


Foto: Reinier Gerritsen     

:: Website 
www.remyjungerman.com

:: E-mail 

 

Remy Jungerman werd geboren op 7 april 1959 te Moengo district Marowijne te Suriname.

Op jonge leeftijd was het tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van de beeldhouwer George Baron die zijn interesse zou bepalen in de Beeldende Kunst. Na opgeleid te zijn als werktuigbouwkundige op het Natin (afgerond in 1983) heeft hij enkele jaren als ontwerper van elektronische behuizingen gewerkt in het onderzoek centrum van Telesur.

Foto: AFRO-2005

Tijdens die periode besloot hij de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs in Paramaribo te volgen en ronde deze in 1989 met succes af op de afdeling schilderen en tekenen. Tijdens een workshop op Aruba in 1988 georganiseerd door de Gerrit Rietveld Academie werd hij uitgenodigd zijn studie als Beeldend Kunstenaar voort te zetten op deze academie te Amsterdam.

Van 1990 tot 1993 studeerde hij op de G. Rietveld Academie en ronde in 1993 zijn studie af op de afdeling Autonoom Sculptuur.


Foto: detail-installatie-RUTH 1997

Na 1993 is Remy blijven wonen en werken in Amsterdam. In 1996 kwam de doorbraak in het Nederlandse Kunst Klimaat nadat hij werd uitgelicht uit de tentoonstelling 20 jaar BK uit Suriname in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Daarna heeft het Stedelijk Museum Amsterdam twee werken aan gekocht waaronder de installatie RUTH 1997.

Na het succes in het Stedelijk Museum Amsterdam volgden er vele tentoonstellingen, workshops en seminars zowel nationaal als internationaal. Genoemd mag worden: Museum voor Moderne Kunst, Arnhem, Stedelijk Museum Amsterdam,  BiŽnnale in Havana, Cuba, Musťe Art contemporain, Lyon, France,Stedelijk Museum Aalst, Belgium, Badischer Kunstverein, Karlsruhe, Germany, Museum de Paviljoens, Almere,  Palacio de Congresos, Recife, Brasil, Museum Amstelkring, Amsterdam, Kunstlerhaus Bethanien,  Germany, National Museum, Port of Spain, Trinidad and Tobago...

Zijn werk is intussen verzameld door  verschillende museale-, bedrijfs-, en privť collecties waaronder: ABN-AMRO, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Museum de Paviljoen Almere, het AMC, en verschillende privť collecties (nationaal en internationaal). Herinnering aan zijn Surinaamse achtergrond is een belangrijke inspiratie voor zijn kunst werken. Ook met zijn reizen in Afrika, AziŽ en Zuid Amerika is gaat hij altijd weer op zoek naar de relatie van zijn herinneringen aan Suriname.

Ga naar gedicht van Jungerman

 

© 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!