:: Biografie

 RENE TOSARI

Rene Tosari

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Rene Tosari is geboren in 1948 te Paramaribo.

Deze actieve kunstenaar pendelt geregeld tussen Holland en Suriname. Rene studeerde in 1973 af aan de Rijksacademie in Amsterdam en is sindsdien geŽvolueerd van het maken van sociaal realistische werken tot de huidige experimentele. Rene beschouwt de voorbereiding van een dergelijke expositie met het werk van een landarbeider. Net als landarbeiders moet ook hij iets zaaien, hard zwoegen totdat het tot bloei komt en dan hopen dat je iets moois en goed oogst.

Rene staat bekend om zijn sociale bewogenheid en zijn organisatorisch talent in de kunstwereld. Zo zette hij zich in samenwerking met kunstenaar Guido Rooymans in om middels veertig open ateliers een platform voor Surinaamse kunstenaars in Nederland op te zetten. Tosari is ook altijd te vinden voor sociale projecten. Zo ontwierp hij kaarten voor de Novib en verzorgt lessen en lezingen over kunst op scholen als medewerker van Matchpoint. Matchpoint is een organisatie die kunstenaars en scholen met elkaar in contact brengt, en nu actief is op verschillende scholen in Zuid -Oost Amsterdam, Nederland. "Het is vooral een uitwisseling van inspiratie, dat werken met jongeren", zegt hij. 

In Galerie Readytex in Suriname zijn vanaf 27 maart 2006 circa 35 nieuwe werken te bewonderen. Tezamen vormen ze expositie 'De Nieuwe Oogst', van de beeldend kunstenaar. De werken zijn vervaardigd met een door Rene ontwikkelde mixtechniek. Hij heeft zowel gewerkt met acrylverf op water als op oliebasis.


Wanddecoratie: Schuifbladen van de Koningspalm

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.