:: Biografie

 RICARDO SIBELO

:: Website 
www.ricardosibelo.nl

:: E-mail 
info@
ricardosibelo.nl

 

 

Ricardo is een gevestigde persoonlijkheid in de wereld van theater, televisie, film, musical, show, choreografie en ballet, zowel nationaal als internationaal.

Als student was Ricardo lid van de Nederland-Surinaams Cabaret Theatergroep 'Moksi Alesi' met als artistieke leiders Andre  Sarucco en Andre Conrad. Valerie Rita Pauline Dijks Andre Conrad Ricardo Sibelo Mrs. Sarucco Andre Sarucco

Zijn professionele theatercarriŤre is hij dankzij Yvonne en Pieter Lutz begonnen bij de theatergroep Zuidelijk Toneelgroep Globe in het stuk 'Een vleug van honing', geschreven door Shelagh Delaney. Daarna werkte hij bij alle grote Nederlandse theatergezelschappen, in BelgiŽ bij de KVS te Brussel, in Engeland en Amerika.

Zijn dansopleiding kreeg hij bij Benjamin Feliksdal in Amsterdam en bij de Dance Theatre of Harlem en de Alvin Ailey American School of Dance in New York. Hij is de eerste Surinaams-Nederlands allround artiest, die het gelukt is om zowel in Broadway New York en het Londense WestEnd te werken. 

Zijn samenwerking met wijlen Josephine van Gasteren leverde hem de Johan Kaart Prijs op voor zijn aandeel in het stuk 'Een Doos Vol Kruimels'.

Ricardo maakte zijn filmdebuut in de film 'ALICIA' geschreven en geregisseerd door Wim Verstappen en geproduceerd door Pim de la Parra voor Scorpio Films. 

Daarna volgden nog vele andere internationale films met als hoogtepunt de samenwerking met Andy Garcia in de film 'American Roulette'. In de jaren 70 begon hij bij de NOS als presentator van het Panoramiek magazine 'Suriname en de Nederlandse Antillen'.

Ricardo speelde o.a. in 'Pipo de Clown en de Lachplaneet', de serie 'Klaverweide' van de VARA, 'Dossier Verhulst', de serie 'Gemene Verhalen' bij Veronica. Verder speelde Ricardo Sibelo o.a. in de 'soap' Westenwind en Wat zeggen de sterren van TELEAC. Bij velen is hij bekend als Leo uit de TROS- televisie serie 'De Kip en het ei'. En als Jan Brouwer uit de TV serie 'Vrouwenvleugel'. 

De N.O.S. heeft door FEDUCO / RVU een documentaire over zijn leven en werk gemaakt, getiteld "Shake, een portret van Ricardo Sibelo, welke op de televisie is uitgezonden in 1988 en 1989.

Ricardo heeft vele Pop video's gechoreografeerd voor o.a. wereldsterren als Jon and Vangelis, Bananarama en Boney M. Ook in Nederland heeft hij vele choreografieŽn gemaakt voor John de Mol /Wentink Evenementen. Zowel voor de televisie als voor het theater, waarbij zijn aandeel in de "World Press Photo Gala" zeer belangrijk is met als hoogtepunt de musicalmedley van de musical "Miss Saigon" in November 1991, waarvoor hij de regie en de choreografie deed. 

In 1999, Ricardo Sibelo realiseerde een lang gekoesterde droom van een zelf te bouwen Dance Studio naar eigen ontwerp, 'THE DANCE STUDIO RICARDO SIBELO' in Zoetermeer werd geopend op 10 januari 2000. Het mooie futuristisch aandoende mooie gebouw geef ruimte aan Ricardo's visie op design, waarin men ballet, fitness, hip-hop, salsa, jazz, tap dance, acteren, musical, zangles kan beoefenen om daarna te genieten van de sauna, het restaurant en de zeer sfeervolle ambiance van de bar. Met de leerlingen die hij in dit futuristische ogende pand opleidt, neemt hij deel aan de kinderconcerten reeks, een initiatief van Leo Samama van het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Als dansleraar in Ballet, Jazz en Tapdance, wordt hij zeer veel uitgenodigd in Finland, Noorwegen, Amerika, Engeland en Schotland als International Masterteacher. Hij heeft lesgegeven aan het Internationaal Opera Centrum in Amsterdam, en hij is al jaren een speciale gastleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In London West End werd hij tot drie keer op rij uitgeroepen tot 'De Beste Jazzdance Leraar', door de redactie van Time Out magazine.

Ricardo Sibelo starte oktober 2005 weer op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag als jaarlijks terugkomende gastdocent van de speciale jongenslessen.

Ricardo heeft in het jaar 2007 belangrijke culturele producties neergezet op het gebied van zang en dans. De musicals 'Cats', 'Westside Story' en de klassieker 'Romeo en Julia' werden vertaald naar eigentijdse drama- en dansproducties. Deze producties werden gepresenteerd in zijn eigen dans studio. Landelijk heeft hij de culturele uitstraling van Zoetermeer glans gegeven door een succesvol gastoptreden op nationale televisie in 'De Gouden Kooi' als dansdocent voor kansarme kinderen. Al jaren werkt hij hard om mensen aan het dansen te krijgen en hij brengt dansers op een steeds hoger niveau. Zijn moeder is zijn grootste fan, maar veel Zoetermeerders zijn dol en trots op hem. Hij is genomineerd voor de 'Zoetermeerse Publieksprijs Kunst & Cultuur 2007'. 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!