:: Biografie

 RICARDO STARKE

Toneelgroep A Sa Go 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Ricardo Starke A.K.A ROXY werd geboren op 17 juli 1961 te Paramaribo. 

Ricardo remigreerde in 2000 uit Nederland, waar hij menigmaal heeft opgetreden met onder meer de eveneens, om zijn vrouwelijke personificaties, bekende Dino Burnett. Roxy, van huis uit verpleegkundige, heeft ook enkele toneelstukken geschreven (onder andere "Ay watra fu mama" en "The love Comedy"), die redelijk succes oogstten. Hij toonde zich bij zowel het neerzetten als het uitbeelden van personages, een groot kenner van de Afro-Surinaamse cultuur en de eigenaardigheden.

Ricardo werd vooral bekend om zijn vrouwelijke rollen in talrijke stukken volgens de traditie van het Surinaamse volkstoneel. De laatste vijf jaar van zijn dertigjarige acteerloopbaan was hij lid van de toneelgroep 'A Sa Go'. Ricardo wist altijd op humoristische wijze het publiek te imponeren. 

Ricardo was een zeer populair acteur bij het Surinaamse publiek.

Toneelacteur Ricardo "Roxy" Starke is op vrijdagavond 16 september 2005 omstreeks tien uur 's avonds overleden. Starke is vierenveertig jaar geworden. Een heel groot gemis voor de Surinaamse kunst en Cultuur gemeenschap.

Ricardo was een toneelster van formaat. Door zijn verschijning in veel tv-commercials was hij ook bij niet-liefhebbers van Surinaams toneel bekend. Ricardo was geliefd en bemind. Zijn lach als hij eenmaal op het podium stond, als hij een feest opluisterde met een optreden, je wist altijd wie Roxy was. Om Roxy te herdenken zal op 17 juli 2006 in de Anthony Nesty Sporthal te Suriname, de 'Tribute to Roxy' plaatsvinden. Hij hield van het toneel en dit vak. En ter ere van hem houden ze een show waarin de theaterkunsten centraal staan. Wan denki, Mofina Pikin, Does cabaret en de toneelgroep Rahimal Buiten, Hans ‘de melkman’ Sardjoe terwijl ook de steeds meer aan populariteit winnende Willitije zullen het podium sieren.
     Het toneelstuk 'Roxy in de operatiekamer' met dokter Kosu zal worden opgevoerd. En ze komen die avond met het nieuwste stuk 'Ba Sukru op weg naar Tata Colin'. De populaire zanger Poppe en Damaru zullen op deze avond ook optreden. Het wordt een avond voor jong en oud. Het word een viering van theater en de persoon Roxy die we zullen eren. Hij zou op die dag trouwens 45 worden.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.