:: Biografie

 RONALD SNIJDERS

Ronald Snijders

:: Website 
www.ronaldsnijders.nl

:: E-mail 
info@ronaldsnijders.nl

 

Ronald Snijders werd op 8 april 1951 geboren te Paramaribo, Suriname.

Ronald is de meest swingende fluitist van Nederland (Jazz nu), de uitvinder van de Afro Surinaamse kawinajazz. Ronald begon op zevenjarige leeftijd geÔnspireerd door zijn vader die beroepsmusicus was met fluitspelen.

In zijn jeugd speelde hij gitaar, saxofoon, piano, percussie, zowel klassiek als populair, Braziliaans en jazz. In september 1970 ging hij civiele techniek studeren in Delft, maar vijf jaar later echter was hij professioneel musicus.

Onder zijn onderscheidingen vindt men de Persprijs van het prestigieuze NOS jazzconcours in Laren, die hij in 1973 won met een fluitsolo. Boy Edgar, de legendarische bandleider zei destijds als juryvoorzitter: ďRonald Snijders has extreme skill and creativity. 'Chick Corea schreef in 1976: 'Youíre a great flautist and an excellent composerÖ Iím sure people here in de United States will like your music a lot'. En Jazzjournalist Rudy Koopmans merkte enige jaren later op: 'De briljantste Nederlandse fluitist  op het gebied van geÔmproviseerde muziek'.

De Nederlandse Wereldomroep maakte een documentaire over Ronald in 1973, in 1999 maakte de NPS een portret in Nederland en Suriname, waar hij nog regelmatig komt.

Ronald Snijders produceerde twintig eigen CDís en platen met vernieuwende eigen composities, in stijl variŽrend van Noord-Amerikaanse jazz en fusion tot nieuwe Afrikaanse Carribbean jazz (waaronder Surinaamse Kasekojazz en kawinajazz), Braziliaanse en andere wereldjazz. Hij maakte drie CDís met Surinaamse kinderliedjes, gezongen door Surinaamse kinderen. Verder speelde hij op albums van het Willem Breuker Collectief, de deels Surinaamse Fra Fra Bigband en het Marokkaanse Weshm.

Als fluitsolist speelde hij met de Ronald Snijders Band (eerder Ronald Snijders Black Straight Music geheten), en de nu erg succesvolle Ronald Snijders Extended Band, onder meer in Nederland, Duitsland, Finland, Suriname, de Verenigde Staten, Cuba en CuraÁao. Ronald componeerde muziek voor film, TV en radio, ballet en klassiek voor diverse ensembles en symfonieorkest.

Jazztrompettist Lester Bowie, uit het Art Ensemble of Chicago speelde een volledig concert met een ensemble van Ronald Snijders. In maart en april 2000 toerde Ronald met zijn band door Mexico, Nicaragua en Guatemala. In 2001 gaf hij verder concerten te hij Boedapest, Frankfurt en Suriname.

Hij woont in Delft. Naast fluitspelen, componeren en produceren is hij auteur en specialist op het gebied van wereldmuziek. Ronald is a frontrunner of African Caribbean music. Recent schreef hij de biografie 'The man with the Piccolo', waarin hij zijn vader Eddy Snijders (1923-1990) portretteert. Andere boeken zijn het lexicon 'Surinaams van de straat', waarin hij het Sranantongo als omgangstaal weergeeft en 'Surinam Kaseko melodies' waarin een aantal traditionele Surinaamse kaseko melodieŽn op bladmuziek zijn weergegeven. Verder geeft hij lezingen over Caribische muziek aan onder meer universiteiten, en geeft hij workshops over improvisatie.

In 2001 werd Ronald onderscheiden met zowel de Nederlandse Ridderorde in Oranje Nassau als de Surinaamse Ridder in de orde van de gele ster, vanwege zijn veelzijdige verdiensten waarbij hij culturen met elkaar verbindt. Hij gaf concerten met het o. a.Metropool orkest, Dutch Jazz orchestra. Het NESKO (Nederlands studenten symfonie orkest) voerde in 2001 Paramaribo rhapsody een orkestcompositie van hem uit. Tot zijn meest recente projecten horen twee Surinaams/Braziliaanse compositieopdrachten (Projeto Subraz  en Paramaribo- Bahia), Bijlmerjazz I, II en muziektheater voor kinderen (Tropische verrassingen en Tak en Wortel). Binnenkort volgt onder andere Caribbean Chameleon, met funk en rap en Bijlmerjazz III.

Ronald Snijders was  in 2008 drukdoende een muziekfestival op te zetten ter ere van zijn vader Eddy Snijders. Het festival is om zijn vader te herdenken, die op 12 mei 2008 vijfentachtig jaar zou worden. De componist overleed in 1990 op 66-jarige leeftijd. Op het evenement zal hulde gebracht worden aan de muziekgrootheden die Suriname heeft voortgebracht, zodat zij niet in de vergetelheid raken bij vooral de jeugd. Het thema van het muziekfestival is 'Mens en Muziek'. Het Eddie Snijders Orkest en de Militaire Kapel zullen betrokken worden om een bijdrage te leveren aan dit gebeuren. Tijdens dit muziekfestival zullen ook de kinderen van muziekgrootheden musiceren waaronder de zonen Snijders, Thompson en Muringen.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!