:: Biografie

 RONNY BRUNSWIJK

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Ronny Brunswijk werd geboren op 7 maart 1962 in het district Marowijne, Suriname.

Ronny heeft niet gestudeerd. Hij is bekend geworden als de leider van het Jungle Commando (JC) in Suriname.  Hij vocht tegen het regime van Desi Bouterse, van wie hij ooit de persoonlijke lijfwacht is geweest. Ronny was op jonge leeftijd toegetreden tot het Nationale Leger en bereikte daar snel de rang van sergeant. Hij werd er opgeleid tot commando.

Momenteel is hij parlementariŽr en voorzitter van de 'A-Combinatie'. Hij vindt zichzelf een betrouwbare partner en wil zo snel mogelijk verdere met de ontwikkeling van Suriname. Ronny geniet veel vertrouwen bij de binnenlandbewoners. Men ziet hem daar als iemand die bereid was om te vechten voor de democratie.

Ronny daagde in 1986 de dictatuur van Desi Bouterse uit, hij begon vanuit het binnenland met militaire prikacties. Ronny, die inmiddels het Nationale Leger had verlaten, handelde daarbij op verzoek van de Raad voor de Bevrijding van Suriname in ballingschap. In deze Raad bevonden zich o.a. een voormalige President en diverse andere top politici van de republiek Suriname.Toen duidelijk werd dat Brunswijk succes had met zijn acties en dat hij moeilijk te pakken was voor het Nationale Leger, sloten vele honderden verzetsstrijders zich bij hem aan. Als vergeldingsactie werd in 1986 in het dorpje Moiwana door militairen van het Bouterse-regime circa veertig dorpelingen gedood, waaronder vrouwen, kinderen en bejaarden.

De Binnenlandse Oorlog, zoals de strijd tussen legerleider Desi Bouterse en Ronny Brunswijk wordt genoemd, duurde van 1986 tot en met 1992. In dit conflikt vielen aan beide kanten slachtoffers en daarnaast sloegen duizenden binnenlandbewoners op de vlucht. De harde strijd leidde uiteindelijk tot het herstel van de democratie en de terugkeer van de militairen naar hun kazernes.

In 1992 werd er door de gewapende groepen (waaronder het Jungle Commando) en de Surinaamse regering een Vredesakkoord getekend. Hierin werden waarborgen opgenomen voor verdere democratisering van Suriname, maar ook werden er afspraken gemaakt voor de economische ontwikkeling van het binnenland. Helaas is er tot nu toe door de opeenvolgende regeringen slechts een deel van het Vredesakkoord uitgevoerd.

Ronny is tegenwoordig in Suriname een gerespecteerd en succesvol zakenman. Tevens heeft hij getoond een sociaal bewogen man te zijn, die o.a. een woningbouw project voor sociaal zwakkeren realiseerde. En uiteraard was hij ook op het sportieve vlak actief met het bouwen van een nieuw stadion in Moengo en met zijn voetbalclub Inter Moengotapoe (landskampioen seizoen 2006/2007), waarvan hij voorzitter is. Daarnaast is Ronny al jaren actief in de politiek als voorzitter van de ABOP en sinds 2005 is hij parlementariŽr namens de ABOP in de fractie van de A-Combinatie en (roulerend) fractievoorzitter van de A-Combinatie.

Zijn belangrijkste doelen in de politiek zijn de ontwikkeling en de vrijheid van alle Surinamers en daarnaast de emancipatie van de binnenlandbewoners.  Zijn politieke doelen van nu zijn dus dezelfde als de doelen waarvoor Ronny in de jaren tachtig zijn leven op het spel zette.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.