:: Biografie

 ROUE VERVEER

:: Website 
www.roueverveer.nl

 

Roué Verveer werd geboren op 17 november 1972 te Paramaribo.

Roué studeerde korte tijd in Nederland, na het behalen van zijn VWO diploma in Suriname. In Nederland hoorde hij over een comedyclub in Amsterdam, iets wat hij graag wilde zien. Helaas kwam het er niet van en na zijn studietijd (in 1995) vertrok hij weer naar Suriname om daar zijn bestaan op te bouwen. 

In 1998 ziet Roué in Suriname de aankondiging voor het bezoek van 'Freshwagon' (met o.a. Najib Amhali, Howard Komproe, Murth Mossel en Eric van Sauers). Hij schrijft zich in voor de workshop annex talentenjacht en krijgt in Suriname een korte workshop. Na het vertrek van Freshwagon wordt hij regelmatig gevraagd om voorprogramma's voor Jörgen Raymann te verzorgen. Hij richt zich bij het schrijven op de Surinaamse politieke situatie en oogst daarmee veel succes. Een half jaar later is hij in Nederland voor het eerst getuige van een avond Comedytrain en gaat er een wereld voor hem open. En nog geen drie maanden later woont hij in Nederland en wordt hij aangenomen bij de Comedytrain. Sinds zijn debuut in september 1999 is Roué regelmatig te zien in voorstellingen van Comedytrain en Freshwagon.

In 2002 wordt de knoop doorgehakt en besluit Roué zijn baan op te zeggen en zich te storten op het vak van standup comedian. 'Uit het niets' is zijn eerste theaterprogramma wat lovend in de theaterwereld wordt ontvangen. In Uit het niets verhaalt hij over zijn wereld en over zijn achtergrond. In 2003 wordt hier een vervolg aan gegeven met de eerste avondvullende voorstelling 'Eigen vermogen'. Naast de comedywereld is Roué ook betrokken bij andere media. Hij verzorgde ook nog de stem van Beer bij de 'Tuttels' en trad hij op bij 'The Comedy Factory' van de NPS. Tevens verscheen er in 2003 de reeks 'Weltevreden op 10' bij de NPS, waarin hij de rol van Percy vervulde. Ook was Roué betrokken bij het ontwikkelen of invullen van nieuwe programma's en misschien is hij ooit nog te bewonderen op het witte doek?

Roué Verveer, comedian, cabaretier, auteur, acteur, entertainer... maar bovenal mens! De veelzijdigheid van Roué blijkt ook uit de stemmetjes die hij heeft ingesproken, waaronder voor 'Sharktale' en 'Kangaroojack'.

Een theaterpersoonlijkheid toert door Nederland: Roué Verveer. Met zijn eerste avondvullende voorstelling 'Eigen Vermogen' werden publiek en pers getrakteerd op simpelweg een avond genieten. Hij kreeg zijn zalen stuk voor stuk aan het lachen met een sterk programma en zijn kenmerkende charme. Roué is niet meer weg te denken van de Nederlandse podia. De lachspiegel die deze rasverteller zijn publiek voorhoudt is aanstekelijk, confronterend en charmant tegelijk. Zijn inspiratieverhogers (tevens goede vrienden) zijn de comedians Murth Mossel, Najib Amhali, Hans Sibbel en Eric van Sauers.

Roué was 27 januari 2007 te zien in de uitzending 'R.I.P', een speciaal voor TV gemaakte compilatie van zijn theatershows ‘Uit het Niets’ en ‘Eigen Vermogen.’ Zijn manager Peter Rijsewijk is volgens Mediacourant.nl ‘heel erg trots’ dat Roué het heeft weten te schoppen tot de door de Vara geselecteerde groep cabaretiers. Roué’s vorige management had al eerder geprobeerd hem op TV te krijgen maar toen vonden ze bij de VARA dat hij nog meer moest groeien. De conclusie was duidelijk: dit was het juiste moment. De uitzending van Roué werd door 435.000 mensen bekeken.

In 2009 staat Roué tot eind mei met z'n cabaretvoorstelling ‘Voorwaardelijk Vrij’ in de theaters. In juni 2009 zal Roué samen met Murth Mossel op gaan treden voor de Nederlandse gemeenschap in Oman. In 2008 traden zij al twee keer op voor de Nederlandse gemeenschap in China, dit bleek een groot succes. 

In december 2010 staat Roué samen met Murth Mossel, Jandino Asporaat en Howard Komproe op de planken. Vier comedians met dezelfde achtergrond gaan samen het theater in onder de naam ‘Caribbean Combo’. Als individu hebben zij allemaal al heel wat bereikt en nu bundelen zij hun krachten om er een unieke, eenmalige voorstelling van te maken. Stand-up, cabaret, variété en muziek kortom één groot feest! 

Roué opent op 26 februari 2011 zijn eigen Surinaams afhaal- en bezorgrestaurant ‘Dogla Patoe’. Dogla Patoe verkoopt Surinaamse gerechten, broodjes en snacks. Daarnaast doet het bedrijf aan catering en bezorging voor bedrijven en particulieren. Dogla Patoe is gevestigd aan de Heemstedestraat 21, te Amsterdam www.doglapatoe.nl

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!