:: Biografie

 RUBEN GOWRICHARN

:: Website 
www.SurinamStars.com

:: E-mail 
r.gowricharn@uvt.nl

 

Ruben Gowricharn werd geboren in 1958 te Paramaribo. 

Ruben begon na zijn muloschool als goud- en zilversmid. Later werd hij sportinstructeur en assistent-bibliothecaris van de Universiteit van Suriname.

Op 21-jarige leeftijd kwam Ruben naar Nederland. Hier behaalde hij in 1980 zijn doctoraal niet-westerse sociologie en in 1984 zijn doctoraal economie. In 1991 promoveerde hij tot doctor aan de Rijksuniversiteit Utrecht op een proefschrift over de landbouweconomische modernisering in ontwikkelingslanden. 

Sinds 1 januari 2002 is Ruben bijzonder hoogleraar op de FORUM / Verwey-Jonker Leerstoel.

Na zijn studies werkte Ruben achtereenvolgens als consulent Arbeidszaken bij de Rijnmondse categoriale steunfunctie 'Krosbe', als wetenschappelijk onderzoeker bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam, als begeleider aan de Vrije Universiteit en als senior onderzoeker aan de Amsterdamse School voor sociaal wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Ruben heeft onderzoekservaring opgebouwd naar onder meer de werking van het sociale zekerheidsstelsel, de arbeidsmarkt, armoede en marginalisering, ondernemerschap, elitevorming, sociale cohesie in cultureel plurale samenlevingen, de modernisering van etnische minderheden, het functioneren van democratische instituties, de transnationale gemeenschappen.

Ruben is ook actief aan de Anton de Kom Universiteit van Paramaribo. Zijn activiteiten omvatten het opzetten van een groot onderzoek naar het democratisch gehalte van de Surinaamse elite, de verzorging van gastcolleges, de ontwikkeling van een Ph. D. Onderwijsprogramma, en de ontwikkeling van een tweetal doctoraalopleidingen voor het Instituut voor Maatschapij-Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO).

Ruben is tevens wetenschappelijk adviseur van het sociaal-wetenschappelijke Verwey-Jonker Instituut in Utrecht. Hij is als essayist verbonden aan het weekblad Contrast en als redacteur verbonden aan het vaktijdschrift Migrantenstudies.

In 1999 ontving hij voor zijn publicaties en deelname aan het maatschappelijke debat over de multiculturele samenleving de ASN-ADO Mediaprijs.

Een deel van de essays van Ruben zijn gepubliceerd in de bundels 'Hollandse Contrasten' (FORUM/Garant 1998) en in 'Andere gedachten' (Damon/FORUM 2000). In de FORUM Essayreeks publiceerde hij 'Thuis zijn in de kunst' en 'De januskop van transnationaal burgerschap', Surinaamse ervaringen.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.