:: Biografie

 RUDY POLANEN †

:: Website 
www.ebga.nl

 

Rudy Frank Polanen werd geboren op 5 augustus 1943 in Suriname. Hij overleed op 21 januari 2008 in Amsterdam.

Rudy genoot zijn opleiding tot predikant in Duitsland. Daardoor spreekt Rudy naast het Sranan tongo (Surinaams), Nederlands, en Engels ook vloeiend Duits. Sinds 1970 is Rudy predikant en werkte onder andere in de Amsterdamse Bijlmermeer. Van 1973 tot 1989 werkte Rudy als predikant in Nickerie, Suriname. Hij was onder andere predikant directeur van het Diaconesse aldaar. In 1990 keerde hij terug naar Amsterdam. Sindsdien is Rudy predikant van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam. Zijn gemeente is overwegend Surinaams en bestaat uit 4000 leden, een protestantse stroming van het Christendom.  Evangelische Broedergemeente Amsterdam Centrum. Adres: De Koningskerk, Pasteurstraat 40, 1097 EV Amsterdam.

Rudy was medeoprichter en voorzitter van het 'OGV' (Organisatie Gerechtigheid en Vrede) en medeoprichter van 'SKIN' (Samen Kerken In Nederland), een onafhankelijke vereniging van migranten kerken. 

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de onafhankelijke republiek Suriname, is Rudy benoemd tot Officier in de Orde van de Palm. Vanwege zijn verdienste voor de bevordering van gerechtigheid, vrede en democratie in Suriname.

  Zondag 4 december 2005 werd in Paradiso te Amsterdam éénmalig de voorstelling 'De tranen van Den Uyl' gespeeld. Een theatrale herdenking van de Decembermoorden in Suriname onder leiding van John Leerdam. Het stuk werd gelezen door politicus Wouter Bos en acteur Kenneth Herdigein. Verder werkte ook Rudy hieraan mee.

Honderden Amsterdammers kwamen maandagavond 24-12-2007 samen in de Koningskerk in de Watergraafsmeer te Amsterdam. Het was een heel speciale dienst, want de vaste predikant, dominee Rudy Polanen, gaat volgend jaar met pensioen. Deze kerstdienst was dus zijn laatste. Rudy was 18 jaar voorganger van de Hernhutters in Amsterdam. De allerlaatste reguliere dienst van dominee Rudy Polanen zou op 29 juni 2008 zijn. Rudy droomde van grote dingen: Hij droomde van een beweging in kerkelijk Nederland, zodat allen elkaar zich als echte kinderen van God gaan accepteren.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!