:: Biografie

 RUTGER KROESE

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Rutger Kroes werd geboren op ? 

Rutger Kroese a.k.a. Rutti, stuurt in 1981 een zelfgemaakte mix naar het radioprogramma Soul Show van Ferry Maat. Tot zijn eigen verbazing wordt de mix uitgezonden, waarna verschillende platenmaatschappijen geïnteresseerd raken in zijn mixkunsten. Hij maakt 12'-mixen voor onder meer 'Mai Tai', 'Richenel', 'Time Bandits' en 'Tony Scott'. Later gaat Rutti zelf produceren in de 'Bullet Sound Studio' van Willem van Kooten.

Wegens groot succes begint Rutti in Amsterdam zijn eigen studio: 'Cruise Control'. De band 'KéShaw' is één van de eerste produkties van Cruise Control. In 1996 is Kroese verantwoordelijk voor de produktie van het album 'No Sweat', een initiatief van het Nationaal Pop Instituut (dan nog SPN) met als doel het onder de aandacht brengen van nieuw R&B-talent in Nederland. Ook de band 'Dignity' uit Lelystad neemt met Rutti twee nummers op voor het album. Het nummer 'Talk To Me', geschreven door Rutti wordt in 1997 op single uitgebracht. Later dat jaar tekent Dignity bij Virgin en gaan ze met Rutti de studio in voor een volledig album. 

Rutti heeft inmiddels een andere talentvolle band ontdekt: 'Sat-R-Day'. Alhoewel het nog even duurt voordat de band begint aan eigen opnames bewijzen de bandleden onderling goede producers en songschrijvers te zijn. Vooral bandlid Mitchell Kroon staat Kroese vaak bij in zijn productiewerk.

Binnen korte tijd is het R&B-genre mateloos populair geworden in Nederland, in navolging tot Amerika. Kroese zit er dan al jaren bovenop en heeft dan ook een ruime voorsprong op andere producers. Na het succes van Dignity volgen produkties voor onder andere Nasty, Re-play en uiteindelijk ook Sat-R-Day. Een Cruise Control-produktie lijkt inmiddels een garantie te zijn voor succes, Rutti wordt dan ook gezien als dé R&B-producer in Nederland.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!