:: Biografie

 RUUD GULLIT

Ruud Gullit

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Ruud (Gullit) Dil werd op 1 september 1962 geboren in Amsterdam. 

Zijn moeder Ria Dil is een ongehuwde vrouw uit de Jordaan, zijn vader is de charmante Surinamer George Gullit. George is in 1958 met zijn vrouw en drie kinderen vanuit Suriname naar Nederland geŽmigreerd. Tot het eind van zijn leven zal George bij zijn eigen gezin blijven, maar hij bezoekt Ria en zijn zoon Ruud met grote regelmaat. Ruud wordt vooral door zijn moeder opgevoed.

Het jongetje Ruud brengt vele uren door op de voetbalveldjes in de Jordaan. Later, als hij en zijn moeder verhuizen naar de Mercatorbuurt, op het beruchte Balbaoplein. Hier voetbalt hij onder andere samen met Frank Rijkaard. Zijn moeder heeft meerdere baantjes om in hun onderhoud te kunnen voorzien, en bij opa Dil kan Ruudje altijd terecht voor warmte en gezelligheid.

Op zijn achtste is hij juniorlid van voetbalvereniging De Meerboys. Volgens trainster Judy Terreehorst worden sinds zijn komst naar De Meerboys de voetbaluitslagen niet meer vermeld in het verenigingskrantje - omdat alle doelpunten door Ruudje werden gescoordÖ. Daarna gaat het snel: als tiener maakt hij furore bij DWS, hij wordt geselecteerd voor Jong Oranje en op zijn veertiende wordt hij gekocht door Barry Hughes, trainer van FC Haarlem. Als Ruud Gullit speelt, is er show op het veld. De supporters langs de lijn zijn onder de indruk van zijn oerkracht, zijn grote lenige lichaam. Hughes koestert zijn Zwarte Panter, en in augustus 1979 weet Theo Koomen het zeker: 'Een nieuwe ster is geboren!'. Ruud Dil noemt zich voortaan Ruud Gullit, want dat staat beter als hij later internationaal groot zal worden.

Heel lang kan Haarlem niet van Ruud genieten, want in 1982 tekent hij voor drie jaar bij Feyenoord. Hij speelt er het eerste seizoen met Willem Van Hanegem en in zijn tweede seizoen met Johan Cruijff. Ruud trouwt zijn jeugdvlam Yvonne en samen verhuizen ze naar Alphen aan de Rijn. 

De succesvolle jonge zwarte voetballer met zijn dreadlocks wordt ontdekt als bekende Nederlander: hij treedt op in verschillende televisieprogramma's, zet zich in voor het 'ANC' en treedt op met de band 'Revelation Time'. Ruud geniet met volle teugen van alle succes en aandacht. In 1985 vertrekt Ruud naar PSV, waar hij zijn Nederlandse climax bereikt, vůůr hij in 1987 wordt gekocht door Silvio Berlusconi van AC Milan. Na Maradonna is hij dan - met zeventien miljoen gulden - de best betaalde voetballer ooit in de wereld. Samen met hem komen ook Marco van Basten en Frank Rijkaard naar Milaan.

Al in Eindhoven begint zijn huwelijk met Yvonne de eerste haarscheurtjes te vertonen: ze kan steeds slechter tegen de eenzaamheid. In ItaliŽ is er voor haar eerst nog de roes van de weelde en rijkdom maar al snel wordt Yvonne steeds ongelukkiger. Zelfs de geboorte van hun twee dochters heeft hier niets aan kunnen veranderen. Ruud keert zich steeds meer van haar en de kinderen af, hij lijkt zijn geluk te vinden bij Ted Troost, de mysterieuze haptonoom waar Ruud en Marco van Basten mee dwepen. Ted Troost leert hem om te gaan met het grote succes en is een aantal jaren als een vader voor hem. De roddelbladen signaleren Ruud met telkens andere vrouwen, en nog voor hij en Yvonne in 1989 scheiden, heeft de Italiaanse Cristina Pensa hem al in haar greep. Ook met haar zal hij trouwen en twee kinderen krijgen, maar dit huwelijk haalt het eerste lustrum niet.

Misschien dat het succes hem overmoedig maakt, maar feit is dat hij na paar jaar ook niet meer zo goed in het team van AC Milan ligt: Ruud weet het altijd beter, irritaties bij spelers en trainer Capello leidden er toe dat Ruud wordt uitgeleend aan Sampdoria. Gek genoeg is dat jaar bij Sampdoria een groot succes, hij scoort het ene na het andere doelpunt. Berlusconi haalt hem meteen weer terug. Maar de magie lijkt over, het lukt niet meer. Mysterieus blijft tot op heden ook waarom Ruud -na ťťn week trainen- alsnog besluit om in 1994 niet met het Nederlands Elftal mee te gaan naar Amerika. Is het sprookje uit?

Alsof hij voelt dat hij nķ moet toeslaan, verruilt hij ItaliŽ in 1995 voor de middelmatige club Chelsea. Daar wordt hij met open armen ontvangen en hij weet de club binnen de kortste keren aan de top te krijgen. In Londen heeft hij het zeer naar zijn zin, zeker als zijn nieuwe vriendin Estelle Cruijff (het nichtje van) bij hem intrekt.

In 1997 bezorgt hij, als eerste buitenlandse en ook nog zwarte trainer/speler, Chelsea de FA Cup. Ruud wordt een hype in Engeland met een eigen kledinglijn en als zeer populair commentator bij BBC Sport. Chelsea lijkt steeds meer de club van Ruud Gullit te worden, en dat is waarschijnlijk de reden voor eigenaar Ken Bates om hem te ontslaan: hij vindt zichzelf te vaak terug in de schaduw van 'Roed Goelit'. Iedereen staat perplex, Ruud zelf niet in de laatste plaats. Hij probeert het daarna nog een jaar als trainer bij Newcastle United, maar als hij inziet dat hij de boel daar niet genoeg naar zijn hand kan zetten, neemt hij ontslag.

Hij heeft zijn buik vol van voetbal en hij keert terug naar Amsterdam waar hij met Estelle in het huwelijk treedt. Het gezin heeft twee kinderen en van profvoetballer verwordt Ruud Gullit tot glamourboy. Hij golft, loopt jetsetparties af en geniet van het miljonair zijn. Rond zijn veertigste verjaardag begint het bloed echter toch te kruipen waar het niet gaan kan. Als hij door Dick Advocaat gevraagd wordt om trainer van Jong Oranje te worden, neemt hij het aanbod met beide handen aan. Ruud was in het seizoen 2004-2005 trainer van Feyenoord. In 2005 had Ruud voor het laatst een club onder zijn hoede. Hij was toen trainer van Feyenoord, waar hij zijn tweejarige verbintenis niet uitdiende. Hij was eerder coach van Chelsea en Newcastle United. Ook is Ruud voetbalanalyticus bij John de Mol's 'Tien' (eerder was hij dit ook voor het Engelse BBC en ITV). 

Ruud gaat weer aan de slag als trainer, hij tekende voor 2 jaar bij L.A. Galaxy, de club van onder anderen David Beckham. Ruud volgt Frank Yallop op, die de laan werd uitgestuurd.  Met Ruud aan het roer de club meer uitstraling krijgen. Ook moet hij Galaxy beter en frivoler laten spelen. Hij begint half januari 2008 met een trainingskamp. In maart start de nieuwe competitie. 

Ruud vertrekt met onmiddellijke ingang bij LA Galaxy. Hij heeft 'in goed overleg' zijn nog 2 jaar doorlopende contract ingeleverd. Volgens de Amerikaanse media is LA Galaxy richting Ruud in de problemen gekomen, omdat het deel van zijn verbintenis dat door sponsors gefinancierd zou worden, niet wordt nagekomen. Ruud besloot het voor gezien te houden.

Ruud begint aan een nieuw voetbalavontuur als trainer. Hij gaat aan de slag bij Terek Grozny, uitkomend in de Russische voetbalcompetitie. Ruud tekent een contract voor anderhalf jaar. Ruud was tot december 2010 voorzitter van het bid dat het WK voetbal van 2018 naar Nederland en BelgiŽ moest halen, uiteindelijk ging Rusland met de eindronde aan de haal.

Juni 2012 komt er een einde aan het zogenaamde sprookjes huwelijk van Ruud en Estelle. Het zat er al een tijdje aan te komen, Estelle ging al niet mee toen Ruud als trainer ging werken in TsjetsjeniŽ. Ze had een eigen leven opgebouwd en zag de vriendinnetjes die Ruud soms had ook door de vingers. Boksker Badr Hari zou de nieuwe man zijn in het leven van Estelle. De twee ontmoetten elkaar op het JFK Gala eind oktober 2011, waar Estelle samen met Ruud nog leuk optrok met Badr en zijn toenmalige vriendin Chantal.

 

      © 2012 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!