:: Biografie

 RYAN BABEL

:: Website 
www.ryanbabel.nl

 

Ryan Guno Babel werd geboren op 19 december 1986 in Amsterdam.

Ryan maakte op 1 februari 2004 in de wedstrijd Ajax - ADO Den Haag (4-0) zijn debuut voor Ajax 1. Op 26 maart 2005 maakte hij zijn debuut als international in en tegen RoemeniŽ als invaller voor Arjen Robben. Nederland won met 2-0 en Babel scoorde het tweede doelpunt. Hij was daarmee de op drie na jongste doelpuntenmaker van Oranje en de jongste doelpuntenmaker van na de Tweede Wereldoorlog.

Ryan maakte ook deel uit van Jong Oranje tijdens het EK van 2007. Hij scoorde tweemaal, in de groepswedstrijd tegen Jong Portugal en in de finale tegen Jong ServiŽ, (in dezelfde wedstrijd miste hij ook een penalty). Na afloop van de met 4-1 gewonnen finale werd hij uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

Na een goed EK-onder 21 te draaien nam de interesse voor Ryan Babel toe. Op 12 juli 2007 maakte Ajax de transfer naar Liverpool FC bekend. Ryan tekende een contract voor 5 jaar, en maakte de overstap voor 17 miljoen euro. Nooit eerder werd er zoveel geld betaald voor een speler uit de eigen jeugd. Het oude record stond op naam van Frank de Boer die voor 11 miljoen euro de overstap naar FC Barcelona maakte.

De overgang van Ryan naar Liverpool in 2007 geldt als een van de grootste transfers in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De Reds hebben zeventien miljoen euro betaald voor Ryan. Ajax verdiende nog nooit zoveel geld aan een speler uit de eigen opleiding. De twintigjarige Ryan speelde in totaal 73 competitiewedstrijden voor Ajax. Hij maakte veertien doelpunten, waarvan slechts vijf in het seizoen 2006/2007. Ryan, die bij Ajax een contract had tot 1 juli 2010, tekent bij de Champions League-finalist een contract voor vijf jaar. 

Ryan zet zijn handtekening onder het contract bij Hoffenheim, hij tekent voor 2,5 jaar bij de Bundesligaclub. Hij kan 26-01-11 in de bekerwedstrijd tegen Energie Cottbus debuteren bij Hoffenheim. Een dag later wordt hij officieel gepresenteerd.

Ryan speelt helaas niet voor Oranje tijdens Europees kampioenschap 2008. De aanvaller heeft zijn enkelbanden gescheurd tijdens de training van het Nederlands elftal in Hoenderloo. Ryan is door Jong Oranje-bondscoach Foppe de Haan opgenomen in de voorselectie van het Olympische elftal dat augustus 2008 in het Chinese Peking van start gaat.

Ryan is te horen als rapper Rio op het album 'Het land van...' van Lange Frans en Baas B, samen met Humberto Tan. Hij heeft ook een liedje samen met Goldie opgenomen: 'Je weet hoe'. Ook was hij te zien in de videoclips Ghetto en Fissa, respectievelijk van Akon en Yes-R & Derenzo.

Vorige clubs: SV AJAX, Diemen en Fortius, Amateurclubs: Ajax (jeugd), Debuut als prof: 1 februari 2004: Ajax - ADO Den Haag 4-0, Interlanddebuut: 26 maart 2005: RoemeniŽ - Nederland 0-2 (na 24 minuten ingevallen voor Arjen Robben), Eerste doelpunt: De Graafschap - Ajax (0-5), 20 november 2004.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!