:: Biografie

 SHARMA CHIN A FOENG

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Sharma Chin A Foeng werd geboren op 22 augustus 1969 in Paramaribo. 

Sharma is de dochter van kunstenaar Jules Chin A Foeng en Lucia Saleh. Zij is een echt 'kunstenaarskind', dat jaren gedanst heeft in het Surinaams Nationaal Ballet. 

Er veranderde veel aan Sharma's ambities, toen zij op de middelbare school als 16-jarige gevraagd werd om de presentatie te doen van het studenten programma bij de SRS, de Surinaamse staatsradio. Daar werd haar liefde voor dit medium geboren. Het groeide uit tot een relatie die nooit meer stuk kan. Ze draaide regelmatig radio diensten als radio-DJ. Vanwege die ervaring bij de radio, werd zij benaderd door de toen, jeugdige en innovatieve Surinaamse Televisie zender 'ATV'. Daar werd Sharma samensteller en presentator van pop- en showbizz programma’s. Na de middelbare school trad ze er in dienst en werd al gauw het nieuwe gezicht van die zender, waar ze vijf jaren werkte als presentator en later ook als producer van diverse tv-shows.

Door die herkenbaarheid als 'bekend Surinaams televisiegezicht', werd ze regelmatig gevraagd voor de podium presentaties van onder andere 'Miss Suriname verkiezingen' en het 'Suripop componisten festival'. Ook bij de televisie groeide zij in haar veelzijdigheid. Als TV presentator en producer verdiepte ze zich verder in het vak. Live verslaggeving van grote evenementen op de Televisie en reportages voor de Nationale Kunstbeurs deed Sharma regelmatig.

Sharma maakte met haar eigen productie bureau diverse programma’s. De meest bekende waren 'Koken met…', een tv-serie met  bekende Surinamers, kokend in hun keuken, een Automagazine en kinderprogramma’s voor 'ABC-TV'.

Vanaf 1994, werkte ze als omroeper bij 'Ampie’s Broadcasting Corporation', 'ABC-Radio'. Haar eigen kunstprogramma en vrouwenmagazine op de radio waren daar haar wekelijkse producties. Daar begon een periode van grote ontwikkeling in het vak, tot wat ze later werd, een echt 'mediadier'. Dat is de titel die ze kreeg opgespeld, door haar ex-collega, en grootste mentor Johnny Kamperveen. Ze werd er vaste nieuwspresentator in het spraakmakende radionieuws 'ABC’s Newsshow'.

Ook stond Sharma aan de wieg van het televisie station bij die zender en ontwikkelde er als coördinator van ABC-TV verschillende programma’s voor jongeren. Zij werkte daar tot aan haar vertrek naar Nederland in 2002.

Tussendoor deelde Sharma de theaterplanken met amateur acteurs in het Theater Gezelschap van het Surinaams theatercollectief.

Om gehoor te geven aan haar persoonlijk geluk, en haar ambities nog meer achterna te kunnen gaan, koos ze ervoor haar Sranan toch te verlaten.

Sharma is momenteel verslaggever en nieuwspresentator bij een regionale omroep in Den Haag. Daar probeert ze op de redactie zoveel mogelijk haar bijdrage te leveren aan positieve berichtgevingen van de multiculturele maatschappij. Volgens Sharma moeten er nog veel meer positieve reportages over de migrant op de Nederlandse televisie komen.

Daarnaast zet Sharma zich ook maatschappelijk in voor jong en oud, als lid van Nederlandse stichtingen. Voor haar het belangrijkste in het leven: de liefde voor haar man en dochter en haar familie. De trots van haar Surinaamse afkomst draagt ze altijd met zich mee!

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!