:: Biografie

 SHRINIVASI

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Martinus Haridat Lutchman (Shrinivási) werd geboren op 12 december 1926 op de grond Vaderszorg, Kwatta, in het district Beneden-Suriname.

Zijn werk liet hij aanvankelijk verschijnen onder het pseudoniem Fernando, maar later koos hij definitief voor Shrinivási. Zijn werk verscheen in de tijdschriften "Tongoni, Soela en Moetete". Zijn eerste bundel kwam uit in 1963: "Anjali". Deze was de voorbode van een reeks bundels met veel poëzie van uitzonderlijke kwaliteit waarvan de voornaamste zijn: “Pratikshā” (1968), “Dilākār” (teken van het hart) (1970), “Om de zon” (1972) en “Oog in oog” (frente a frente) (1974), “Sangam” (Ontmoeting) (1991).

 Shrinivási heeft een beperkt aantal gedichten geschreven in het Hindi en Sarnami (in Pratikshā staat het eerste gedicht dat ooit in deze taal werd geschreven), het merendeel van zijn werk schreef hij in het Nederlands. Zowat alle emoties die met het wel en wee van Suriname samenhangen zijn in zijn poëzie terug te vinden. Hij staat bekend als de 'dichter van de ontmoeting', maar schreef ook uitermate cynisch over zijn land. Hij woonde over verschillende periodes buiten Suriname (met name op Curaçao en in Nederland) en maakte grote reizen, ervaringen die de niet eng-nationalistische wijze van waarnemen hebben bepaald. Naast Suriname zijn vast terugkerende elementen: liefde, kinderen, grenzen, dood en het universele van culturen. Een grote bloemlezing uit zijn poëzie werd samengesteld en ingeleid door Geert Koefoed, “Een weinig van het andere” (1984).

 Shrinivási schreef ook een klein aantal verhalen die sterk bepaald zijn door metaforisch taalgebruik.

Belangrijk is de bloemlezing uit de Surinaamse poëzie die hij samenstelde: “Wortoe d'e tan abra” (Woorden die overblijven, 1970, uitgebreid in 1974). Hij maakte deel uit van de redactie van het tijdschrift “Moetete” (1968) en stelde met Thea Doelwijt de collectie “Rebirth in words” (1981) samen. Shrinivási is een vaak geziene gast op scholen en werkt mee aan poëzieprojecten.

Zijn werk werd enkele malen bekroond, onder meer met de “Gouverneur Currie” prijs (1974) en de Staatsprijs voor Literatuur 1989-1991.

Er werden ook boeken over Shrinivási geschreven:

  1. - Geert Koefoed, Inleiding tot Een weinig van het Andere (1984)

  2. - Michiel van Kempen, 'Shrinivási'. In: Kritisch Lexicon van de Moderne Nederlandstalige Literatuur.

  3. - Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur

  4. - Peter Meel, 'De kracht van christelijk kolonialisme; Rooms-katholicisme en hindoeïsme

  5. - Bea Vianen en Shrinivási. In: Wandelaar onder de palmen; Opstellen over koloniale en postkoloniale literatuur.

  6. - Wim Rutgers, De dichter en het woord/ Kavi aur shabd; De Surinaamse dichter Shrinivási en zijn vaderland (2004)

 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.