:: Biografie

 SOLOMON BURKE †

:: Website 
www.thekingsolomonburke.com

 

Solomon Burke werd geboren op 21 maart 1940 te Philadelphia, USA. Hij overleed op 10-10-10 op Schiphol, Amsterdam.

Solomon werd op zijn zevende al aanbeden door de bezoekers van Solomon’s Temple in Philadelphia. Week na week gaf hij er opzwepende preken die zelfs op de plaatselijke televisie werden uitgezonden. Een wonderkind was hij! Hallelujah!

Zeven jaar later nam hij de gospelplaat 'Christmas presents from heaven' op, waarvan miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Langzamerhand verving hij de devote teksten door zwoele R&B-songs, maar de gospeltechniek hield hij aan. Het resultaat was pure soul, en wereldwijd succes met klassiekers als 'Cry to me', 'Everybody needs somebody to love' en 'Down in the valley'. Producer Jerry Wexler ontdekte Solomon in 1960. Onder leiding van Wexler groeide hij uit tot een pionier van de soulmuziek.

Solomon werd in de jaren zestig tot ongekroonde koning van de Rock ‘n’ Soul uitgeroepen. Samen met de legendarische soulzangers Wilson Pickett, Joe Tex en Ben E. King vormde hij de Soul Clan, maar in zijn solowerk maakte zijn straffe, bedwelmende stem nog meer indruk. 

Vanaf de jaren zeventig werd het stiller rond Solomon, al stond hij halverwege de jaren tachtig even weer in de belangstelling toen 'Cry to me' werd gebruikt voor de soundtrack van de 'blockbuster Dirty dancing'. In 2001 kreeg hij internationale erkening toen hij werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Een jaar later bracht hij het album 'Don't give up on me' uit. Daarop vertolkt hij nummers van bewonderaars als Bob Dylan, Elvis Costello en Tom Waits. Maar hij kwam pas echt helemaal terug in 2002 met de cd 'Don’t give up on me'. Die plaat leverde hem niet alleen een Grammy op, maar ook een hele nieuwe generatie fans. Sindsdien ging hij op tournee met The Rolling Stones, nam hij nummers op met Junkie XL en Zucchero, en speelde hij de hoofdrol in een documentaire. In zijn carrière trad Burke op met uiteenlopende artiesten als Jerry Lee Lewis, Junkie XL, Percy Sledge en Ben E. King.

Solomon Burke is meer dan een muzikant. Hij preekt nog steeds in zijn eigen kerk in San Fernando Valley, maar vind het nog belangrijker om in clubs voor ongelovigen te zingen. ‘Waar zitten anders de mensen die mijn boodschap het meest nodig hebben? Iedereen in mijn kerk is al gered. Of dat beweren ze toch’, zegt hij. 

Samen met zijn dochter runt Solomon ook een bijzonder succesvolle begrafenisonderneming, en dan nog houdt hij tijd over om de muzikale carrière van zijn kinderen nauwlettend in het oog te houden. En dat zijn er nogal wat. Bij de laatste telling had Solomon 21 kinderen, 74 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. 

Anno 2005, 65 jaar oud is hij en zijn liefde voor zijn gezin, de Heer en muziek wordt alleen overtroffen door zijn passie voor eten. Stappen is daardoor wat moeilijk geworden. Zowel thuis als op het podium verkondigt de meester zijn blijde boodschap van op een gigantische rode troon. 

Solomon Burke is op Schiphol overleden. Hij kwam zondagmorgen 10-10-10 per vliegtuig aan uit Los Angeles. Hij zou zijn overleden in het vliegtuig, vlak na de landing. Hij is zeventig jaar geworden. 

Solomon zou op dinsdag 12-10-10 samen met popgroep De Dijk een concert in Paradiso in Amsterdam geven. De muzikanten zouden eenmalig samen met elkaar het podium betreden, omdat zij gezamenlijjk de cd 'Hold on Tight' maakten. Het concert was uitverkocht. Op Hold on Tight vertolken Solomon Burke en De Dijk in het Engels vertaalde klassiekers van de Nederlandse popgroep. This was a 'can't miss' performance!

 

      © 2010 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!