:: Biografie

 STICHTING NAKS


Ondervoorzitter Siegmien Staphorst en voorzitter Elfriede Baarn-Dijksteel

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Al zestig jaar levert Naks een positieve bijdrage aan de sociale, culturele en maatschappelijke vorming van grote delen van de gemeenschap, teneinde te geraken tot een Surinaamse natie. In het kader hiervan zal er onder het hoofdthema, Mogelijkheden voor economische ontplooiing, diverse activiteiten worden georganiseerd.

De oudste en grootste Afrikaans-Surinaamse culturele organisatie, Naks, herdenkt op 4 mei 2007 haar zestigjarig bestaan.

   Elfriede Braan-Dijksteel is voorzitter van Naks. De eerste activiteit, Gran Takí Tangi, is op hun verjaardag. Deze dankdienst staat in het teken van cultuur en traditie. Ze moeten terugblikken naar het verleden om daaruit ervaring en lering te trekken, die als handvatten aan onze doelgroep zullen worden aangereikt om zich daarmee economisch weerbaar te maken. 

De organisatie zal op haar verjaardag ook haar eigen website lanceren. Vanaf 15 maart zal er informatie over de organisatie te vinden zijn op de website van het Surinaams museum. Alle documentatie en bekroning van het werk van de organisatie zal ook worden vervat in een jubileumboek.
   Op 5 mei zal er een internationale conferentie plaatsvinden met sprekers uit Amerika, Nederland en het Caribisch Gebied waarbij er vanuit het subthema, Het economisch weerbaar maken van de Afrikaan in Diaspora, de perspectieven voor Suriname worden besproken.   

Een tweedaagse expo over het zestigjarig bestaan ligt ook in de planning. Diverse workshops die hieraan gerelateerd zijn zoals drum, dans, zang en bindvaardigdheden zullen worden verzorgd. Verder zal er op moederdag een feryari-oso prodowaka plaatsvinden. Voor de jongeren zal er in september een theaterspektakel worden georganiseerd. De vrouwengroep Akuba is drukdoende een hoofddoek te ontwerpen die de ontwikkelingen en de verworvenheden van de organisatie zal weergeven. De hoofdactiviteiten worden afgesloten in mei 2008 met een beurs Alternatieve Geneeskunde waaraan alle culturen, zowel nationaal als internationaal, mogen participeren.

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.