:: Biografie

 STAN LOKHIN †

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Stanley Ramon Lok Hin werd geboren op 11 maart 1947 te district Onverwacht, republiek Suriname. 

Stan is koordirigent, orkestleider, arrangeur, producer en trompettist.

Stan werd als oudste kind geboren in een gezin van 14 kinderen. Zijn muzikale activiteiten begonnen in 1960 in Suriname, waar hij reeds op dertienjarige leeftijd Tambour Matre was en later trompettist in de politie kapel. Hij ging naar Nederland om aan het conservatorium te studeren. In Europa en Azië toerde hij begin jaren zeventig met de band the Needles. Stan studeerde in 1977 af aan het Amsterdamse conservatorium en volgde in Nederland diverse andere opleidingen.

 In Amerika studeerde hij aan de befaamde Berklee school of Music in Boston. Vanaf de jaren negentig had hij naast het leiden van koren en bands (waaronder kinderkoren, kerkoren, Hindipopbands en salsagroepen), veel activiteiten als muziekdocent en zat in diverse belangrijke muziek- en cultuurcommissies.

Stan heeft veel betekend voor creoolse muziek, maar ook voor hindi-pop en gezongen muziek door koren. Hij is de belangrijkste persoon achter de grote doorbraak van Lieve Hugo in de jaren zeventig en verkreeg daarmee ook bredere kennis van Surinaamse muziek. Hij schreef de muziek arrangementen van alle hits van Lieve Hugo, had contacten met de platenmaatschappijen en was naast trompettist en dirigent tevens producer. Daarnaast werkte hij met tal van andere groepen en artiesten zoals de Twinkle stars, Oscar Harris, Billy Jones, Ruth Jacott en Max Nijman. Hij dirigeerde onder andere het Maranatha koor en de Resurrection singers.

 Stan is ernstig ziek, hij heeft last van zijn hart en nieren. De laatste maanden van zijn leven verblijft hij in zorgcentrum Sint Jacob te Amsterdam. Stan is zelfs daar druk bezig de muziek voor de reünie van de Twinkle Stars en Oscar Harris (concert 19-09-2010) te arrangeren. Door zijn ziekte vind hij het niet erg om niet te spelen, als hij er maar bij kan zijn. De Godfather van de Surinaamse muziek, zoals Stan ook wel genoemd werd in september 2010 geeerd tijdens het concert 'A tribute to Stan Lokhin'. Verschillende koren die hij dirigeerde, maar ook solisten en andere muziekformaties, traden op. Stan genoot zichtbaar van alle optredens. Halverwege de bijeenkomst werd hij verrast met een Surinaamse onderscheiding. Stan werd bevorderd tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster, de een na hoogste Surinaamse onderscheiding. De plannen voor het concert ontstonden na gesprekken tussen Ronald Snijders en Denise Jannah.

Stan Lokhin overleed op 1 december 2010. Hij werd op 7 december onder grote belangstelling begraven in Amsterdam. Zijn moeder was aanwezig evenals zijn kinderen, broers, zusters en overige familie. Voorafgaand was er een kerkdienst in de Koningskerk te Amsterdam. De dienst kende talrijke bijzondere momenten, zoals een aangrijpend duet van zijn twee zoons pianist Marlon en trompettist Raymond, maar ook een verrassend optreden op piano van kleinzoon Justus. Denise Jannah droeg twee gedichten voor en zong op zeer emotionele wijze 'The greatest love of all'. Ronald Snijders speelde een swingende solo improvisatie in kaseko stijl waarbij hij in gedachten musiceerde met Stan Lok-Hin. Stan Lok-Hin’s echtgenote Asha zong met enkele anderen een compositie die ze samen met Stan had gemaakt. Verder traden op het gemengd koor Ressurrection singers, de Jordan River singers, zangeres Maureen Pengel, tabla speler Jainul Ketwaru en het Maranatha mannenkoor. De indrukwekkende levensloop van Stan werd gepresenteerd door voorganger ds Rhoïnde Doth. En het karakter van Stan werd op treffende wijze geschetst door ds Rens Schalkwijk en door toespraken van familieleden. Na het ingetogen Wi Tata (Onze Vader) van John Nelom door het Maranatha Mannenkoor vertrok een stoet met het stoffelijk overschot vanuit de kerk naar de nabijgelegen begraafplaats De Nieuwe Ooster. Daar werd Stan op innemende traditionele Surinaamse wijze naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Curriculum Vitae

Opleiding: In Suriname

1953 – 1959: Comeniusschool (Basis onderwijs)
1959 – 1960: Selecta school (Ulo)
1960 – 1963: MULO B Graaf von Zinsendorfschool
1963 – 1965: Avondopleiding Kweekschool voor onderwijzers. Muzikale opleiding: Leger des Heils, dhr. Monkau, W.Kembel, H. Nicasie en L.Tjon A Kon.

Opleiding: In Nederland

1966 – 1977: Amsterdams Conservatorium. Amsterdamse Muzieklyceum afd. Conservatorium. Hilversumse Muzieklyceum afd. Conservatorium. Hoofdvak en studie richting: Trompet – B
docerend (DM) en Uitvoerend musicus(UM),
Koor en Orkest directie, Compositieleer en Schoolmuziek B.
1985 – 1988: Studie Muziekwetenschappen (Etno-Musicologie en Cultureel Antropologie) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
1994 – 1995: Cursus deskundigheidsbevordering voor wereldmuziek  docenten (LOKV).
Hogeschool van Utrecht te Hilversum opleiding: Computer and Music Through Technology (MTT) deze cursus was in samenwerking met Berklee School of music.
1995 – 1996: Conservatorium Hilversum: Cursus instrumentale oriëntatie voor het basis- en voortgezet onderwijs.
1996 – 1997: Opleiding Kinderkoor directie SNK te Utrecht diploma B

Opleiding: In Italië

1968 – 1971: Conservatorium van de stad Parma met als studierichting Compositieleer.

Opleiding: In de USA

1973 en 1977: Berklee School of Music te Boston (Nederlandse Studie opdracht) Studierichting: Arranging/Composing ans Producing.

Loopbaan  

1960 – 1966: Tambour Maître en drumband instructeur van de drumband   van de Surinaamse Padvinders. Orkestleider en Arrangeur van 'The Rythm Makers'. Als Trompettist in The American Combo.
1965 – 1966: Ministerie van Justitie en Politie als trompettist in de Politie kapel.
1967 – 1972: Beroepsmusicus in: Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Turkije, Indonesië, Australië, Singapore, Tunesië, Marokko en Zweden (The Needles).
1973 – 1984: Orkestleider, Arrangeur en Producer van de volgende orkesten en vocalisten: The Twinkle Stars, Thunder Storm, The Happy Boy’s, The Stan Lok Hin Band, Max Nijman, Ruth Jaccot, Oscar Harris, Humphrey Campbell, Edgar Burgos, Lieve Hugo (Hugo Uiterloo), Leon Bell, Billy Jones, Louis Windzak, The Rising Stars(Vocal  male Quartet), Ronald Braam, Ivy Keizerweerd, The Intimate Friends en The Resurrection Singers.
1974 – 1978: Als Producer en Arrangeur in dienst van de platen- maatschappij DURECO te Weesp.
1978: Juni 1978 voor platenmaatschappij RCA America in de Musicland Studio project geleid als Producer en Arrangeur.
1981 – 1994: Arrangeur en kopiist bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) voor verschillende Radio en Televisie programma’s o.a: The Sky Masters (AVRO), The Michael Mill Company (Tros), VARA dans Orkest (VARA), Metropole Orkest (NCRV + NOS).
1981 – 1985: Als adviseur in opdracht van het ministerie van WVC voor het samenstellen van het Raamplan 'Surinaams Muziek Onderwijs in Nederland' voorloper van het wereldmuziek onderwijs in Nederland.
1981 – 2001: Vaste Arrangeur voor de bigband van West Deutsche Rundfunk te Köln.
1983 – 1988: Presentator en samensteller van de muziekrubriek Radio 5 NOS (Programma 'ZORG EN HOOP').
1983 – 1985: Dirigent van het Gospel en Negro Spirituelkoor “The Standvaste Singers” in Amsterdam.
1986 – 1996: Dirigent en Arrangeur van Blackgospel and R&B koor 'The Resurrection Singers'. Verantwoordelijke voor de grote successen van dit koor. In deze periode zijn enkele optredens verzorgd met Stevie Wonder in Ahoy Rotterdam.
1986 – 1990: Dirigent en Arrangeur van het Nederlands dameskoor 'Spontaan' te Zaandam.
1985 – 1991: Dirigent van het Mannenkoor 'Maranathe Nederland'.
1985 – 1991: Orkestleider en Arrangeur van de Hindipop formatie 'Naya Roshnie'. In deze periode vernieuwer van de nieuwe hindipop stijlen vooral wat betreft de toevoeging van blaaswerk en het dansbaar maken van de Hindi film muziek.
1990 – 2001: Dirigent/Arrangeur van het  Afro- Caribische Bigband 'Caribia'.
1986 – 1993: Benoemd tot Lid van de Amsterdamse Kunstraad advies orgaan voor de wethouder van kunstzaken afd.
Muziek, Muziektheater en Popmuziek.
1991 – 1996: Benoemd door koningin Beatrix als KROONLID voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in de Raad voor Cultuur. Afd. Muziek en Muziektheater. Adviseur Minister Brink, Minister Hedy D’Ancona en Staat Secretaris Ad Nuis.
1990 – heden: Aanstelling als docent afd. Wereldmuziek op de Muziekschool Amsterdam (MSA). Doceert: Ensembleleiding/Orkestdirectie, Koordirectie, zang, Afro-Caribisch trompet en
 Saxofoon, wereldkoor, Kinderkoor, Gospelkoor, Popkoor, Black Gospel, R&B Koor, Salsamuziek en Hindipop.
1990 – heden: Docent muziek en dansschool UCK te Utrecht. Doceert: Ensemble en Orkestdirectie, Salsa muziek, wereldkoor, Black Gospel, R&B vocal coaching, R&B koor en Afro Caribische blazers.
1991 – 2001: Docent muziekschool Den Haag ‘t Koorenhuis. Doceert Wereldkoor, Blackgospel, R&Bkoor en ensemble leiding.
1992 – heden: Verzorgen van projecten binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Kunstmagneet, Muziekatelier, Instrumentale Oriëntatie en kinderkoor directie.
1997 – heden: Arrangeur/Dirigent van het EBG kerkkoor “Gloria” in Amsterdam Zuid- Oost.
1999- 2004: Benoemd tot Lid van de Commissie Muziek van de Rotterdamse Kunst Stichting (RKS). Advies orgaan voor de wethouder van Kunstzaken.
2002 – heden: Dirigent/Arrangeur van EBG Blackgospel/R&Bkoor “X-Presion of Joy” van de EBG Amsterdam – Zuid Oost.
2004 – heden: Aanstelling als docent op het “Amsterdams Conservatorium afd. Schoolmuziek. Doceert: Koorprakticum en Koor methodiek.
2003 – heden: Dirigent en Arrangeur van het Black gospelkoor Resurrection Singers.
2003 – heden: Gekozen als lid van de Ondernemings Raad van de Muziekschool Amsterdam.

Awards (Prijzen en onderscheidingen) 

1974 en 1975: Beste Arrangeur/Producer door radio Apinti voor de LP Katibo van Max. Nijman. Beste Arrangeur/Producer door radio Apinti voor de LP Trotyl van The Twinkle Stars.

1977: Beste Arrangeur/Producer  radio Apinti voor de LP 'Akoeba' van The Happy Boy’s uitgebracht door de platen maatschappij DURECO.BV.

1978: Beste Arrangeur/Producer van de LP Ini wan dei van Max Nijman.

1989: Winnaar van  de 'Bronzenstier Award' in de categorie Kunst en Cultuur (jaarlijkse prijs). Van radio Noord Holland (Damsko/Tamara)

1990: Winnaar van alle 1e prijzen van het International Chorwettbewerb 1990 in Moers – Repelen  in de categorie B, 1e Klassenpreis, 1e Ehrenpreis, 1e Volksliederpreis, 1e Dirigentenpreis. Internationale prijs als beste koor dirigent van dit festival

1997: 1e Suri Award 1996 voor kunst en Cultuur uit gereikt door de ambassadeur van Suriname voor de bijdrage in het vernieuwen van de Surinaamse muziek en werkzaamheden in het muziekonderwijs.

2000: 'Srefidensi Award'. Op 25 – 11- 2000 ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de republiek Suriname  ter beschikking gesteld door de Stichtingen ASCC, SMC, Kwaku en STAY.

2001: Voordracht voor 'Brozenstier Award 2001' in de categorie Kunst en Cultuur. 

De president van de republiek heeft bij besluit van 8 september 2001 P.B. nummer 9, benoemd tot "Ridder in de ereorde van de Gele Ster" aan Stanley R. Lok Hin.

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!