:: Biografie

 THEA DOELWIJT

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Theadora Christina Doelwijt werd geboren op 3 december 1938 in Den Helder, Nederland. 

Thea heeft een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader.

Thea volgde in Amsterdam een journalistieke opleiding. Daarna ging zij werken bij twee dagbladen tegelijk het Zutphens Dagblad en het Deventer Dagblad.

 In 1961 ging Thea naar Suriname waar ze werkte als journalist onder meer voor Dagblad Suriname. Ze debuteerde met ‘De speelse revolutie’ (1967) waarin zij verhaalt hoe jongeren met veel elan een 'omwenteling' teweegbrengen. Sobere poëzie bevat Met weinig woorden (1968). Zij was redactielid van het tijdschrift ‘Moetete’ (1968-69).

Thea schreef twee veelgelezen boeken, de thriller ‘Toen Mathilde niet wilde ...’ (1972) en de novelle ‘Wajono’ (1969). Het laatste boek beschrijft de problemen van een lndiaan die naar de stad gaat, maar uiteindelijk weer terugkeert naar het bosland.

ln de jaren 70 en 80 schreef Thea een groot aantal toneelstukken, musicals en cabaretteksten, vooral voor het Doe Theater, onder meer ‘Land te koop’ (1973). Centraal stonden daarin een zelfbewust Surinamerschap met behoud van alle rijkdom aan culturen maar zonder etnische scheidslijnen en een beleving van de menselijke vrijheid zonder koloniale repressie of knellende tradities (met name ook voor de vrouw). Fel is haar verzet tegen militarisme in het stuk ‘Iris’ (1987).

Thea stelde enkele belangrijke bloemlezingen samen: ‘Kri! kra! Proza van Suriname’ (1972), ‘Geen geraas of getier’ (1974) en met Shrinivási: ‘Rebirth in words ‘(1981) en ook bracht Thea veel literair werk naar boven, onder meer van Sophie Redmond. Thea heeft ook verschillende kinderboeken geschreven, onder andere het op Indiaanse vertellingen gebaseerde ‘Kainema de Wreker en de menseneters’ (1977), 'O Sekoer' (2000). 

Na 1970 ging Thea Doelwijt freelance werken en richtte ze het eerste professionele Surinaamse theatergezelschap op. Haar stukken waren kritisch en na de decembermoorden in 1982 bleek het te gevaarlijk om in Suriname te blijven. Sinds 1983 is Thea in Amsterdam woonachtig en verbeeldt ze ook de situatie van migranten, zoals in het kinderboek ‘Op zoek naar Mari Watson’ (1987) en in de Saramaccaanse musical ‘Cora-o’ (1988). Over haar verhaal ‘Ere wie ere toekomt’ (gepubliceerd in Verhalen van Surinaamse schrijvers, 1989) oordeelde Hannemieke Stamperius dat het tot het mooiste en meest bijzondere proza behoorde dat in 1989 is gepubliceerd.

 Als writer-in-residence verzorgde Thea belangrijke workshops in Suriname (Voordien verzorgde zij ook workshops in Nederland). In 1974 ontving zij de Gouverneur Currieprijs. In 1989 kreeg zij een Award voor haar verdiensten voor de Surinaamse cultuur. Sinds 1998 is ze lid van de Maatschappij der Nederlands Letterkunde. In 1998 en 2003 liet zij in Suriname Du-spelen, oude slavenspelen, herleven, in samenwerking met Christine van Russel-Henar (koto's en angisa's), Ruben Muringen (composities) en Wilgo Baarn (regie-assistentie). 'Na Gowtu Du' en 'Na Dyamanti Du' gingen ook naar Nederland. 'Na Bigi Du' is in voorbereiding.

Thea schrijft voornamelijk voor Surinamers. Ze begint elk hoofdstuk met de uitleg van een 'odo' (een Surinaamse gezegde) speciaal voor het boek vertaald in het Nederlands. Begin 2006 verscheen een nieuw kinderboek: 'Stop je hoofd nooit in een spinnenweb'. Elk hoofdstuk heeft een odo als titel, in het Nederlands vertaald. Het boek werd in maart 2006 gepresenteerd op het Kinderboekenfestival te Paramaribo. Thea heeft een musicalbewerking gemaakt van haar boek 'Stop je hoofd nooit in een spinnenweb'. De gelijknamige kindermusical gaat in première bij de opening van het Kinderboekenfestival (KBF) in Paramaribo op 26 maart 2007. Het verhaal van de musical gaat over een meisje met een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, net zoals bij Doelwijt zelf het geval is. Maar het is geen autobiografie. Na de première op het Kinderboekenfestival op 26 maart in het Flamboyantpark, en de afsluiting van het festival op 31 maart, wordt het stuk nog opgevoerd op 3 april in Brokopondo. Daarna is het te zien in het Cultureel Centrum Suriname vanaf maandag 9 april.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.