:: Biografie

 TONY SCOTT

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Peter van der Bosch werd geboren in Suriname. 

Tony Scott, nazaat van een Amazone-indiaan van de Caraiben-stam, emigreert met zijn familie uit Suriname naar Amsterdam Zuid-Oost. Hij groeit op met traditionele muziek (Sambura, Maracca, Krawassi), naast funk, soul en rock. Op dertienjarige leeftijd gaat hij bij een electric boogie-crew aan de slag, om vervolgens te beatboxen bij 'Too Tough Enough'. Voor het radiostation waar zijn broer werkt, rapt hij een jingle in, die wordt opgepikt door Peter Duijkersloot, eigenaar van platengroothandel Rhythm Import en het daarbij behorende label Rhythm. Deze biedt de dan 16-jarige Tony een contract aan. 

De eerste single wordt een remake van het oude Average White-succes 'Pick Up The Pieces'. Optredens volgen. Dan volgt in 1988 de dubbele A-kant-single That's How I'm Living/The Chief. De plaat is zeer succesvol in Nederland, Engeland en de Verengde Staten. Hetzelfde succes valt het in de V.S. tot That's How I'm Living omgedoopte album 'The Chief' ten beurt. Op de plaat staan twaalf hiphouse/hardcore rap tracks van Scott en zijn vaste producer Fabian Lenssen. 

In januari 1990 verschijnt de volgende single, 'Get Into It'. Het wordt een nog grotere hit dan de eerste. Tony wordt uitgenodigd op te treden tijdens 'the New Music Seminar' in New York. Nog voor zijn afreis naar deze muziekbeurs scoort de rapper zijn derde hit: 'Gangsterboogie'. Tevens neemt hij samen met Ben Liebrand de single 'Move To The Big Band' op.

 In 1992 verschijnt zijn tweede album ' Expressions from tha Soul'. Er komen drie hits uit; 'Love let Love', 'Gimme some' en 'From da Soul'. In 1993 toont Tony met zijn derde album 'The Chameleon' een groot performer te zijn. Hij is een goed tekstschrijver en kan een geheel eigen nieuwe sound produceren. Daarna brengt Tony nog verschillende singles uit en wisselt een aantal keer van sound, maar geen van zijn producten evenaart het succes van de eerste paar singles. In 1994 schrijft Tony samen met Fabian Lenssen de single 'Gangsterdam' voor Kinderen Voor Kinderen. In 1996 brengt hij onder naam 'The Power Party!' een single uit voor de footballploeg Amsterdam Admirals. 

Anno 2006 kunnen we weer horen van Tony, hij is momenteel met een nieuwe single bezig met het producersteam 'Solid Soul', so stay tuned! Momenteel werkt Tony op het Pieternieuwland College (Havo/Vwo school) in Amsterdam Oost.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.