:: Biografie

 TYRONE SPONG

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Tyrone Clinton Spong werd geboren op 3 September 1985 te Paramaribo, Suriname. 

In 1990 vertrok Tyrone met zijn moeder Vicky naar Nederland. Tyrone heeft de opleiding 'Ondernemer / Manager/Filiaal management' met goed gevolg afgerond in 2004.

Tyrone aka 'The King of the Ring' is een veel belovend topsporter. Op jonge leeftijd begon hij te trainen bij de sportschool van Lucien Carbin, beter bekend als 'Fighting Factory Carbin'. Tyrone heeft te maken met een luxe probleem, want hij heeft de knock-outs zowel in de kicks (benen) als in de punch (handen) en maakt zich daarmee onsterfelijk in zijn gewichtsklasse. Tyrone is niet alleen een goed uitziende jongeman, hij is een heel beheerst sporter en wint heel makkelijk prijzen. Tyrone is verbonden aan 'Black Label Fighting' (FFC).

Tyrone won op 9 oktober 2005 'the Rotterdam Rumble' van Vincent Vielvoye. Maar natuurlijk heeft Tyrone aan meerdere toernooien meegedaan en heeft hij ook meerdere prijzen gewonnen. Tyrone werd Jeugd kampioen en Europees kampioen. Hij won prijzen voor 'Beste Style' tijdens een toernooi. Ook heeft Tyrone een toernooi in Duitsland 'A1' gewonnen. Tijdens de 'Super League' in barcelona heeft hij voor de kwalificatie gewonnen. Verder heeft Tyrone in japan gevochten en heeft hij getraind in Thailand. 

Tyrone Spong moest op Zondag 1 Oktober 2006 aantreden tegen Thai boxer Kaoklai op full muay thai regels tot een gewicht van 78 kg tegen, na 2 minuten was de wedstrijd beslist, Tyrone won! Met toen zo’n kleine 60 partijen op zijn naam waarvan er slechts 1 verloren ging en zijn harde vechtstijl stond hij voor de grootste uitdaging tot nu toe! Met zijn 23 jaar is Tyrone de grote belofte van de toekomst. 

En niet alleen van de toekomst! We kunnen gerust zeggen dat hij nu al een van de sterkste vechters is die we in Nederland hebben. Hij vocht in Japan, Zuid-Korea, Zwitserland en Nederland en wist alle partijen voortijdig te beslissen. 

Tyrone vocht op 12 november 2006 in 'De Rotterdamse Ahoy’. Voor de 6e keer vond daar een van de succesvolste vechtsportevenementen van Europa plaats. De '2H2H-shows' (Pride & Honour Gala), die bekend staan om hun mix van show en sport hebben wereldwijd een geweldige reputatie opgebouwd en zijn uiteraard ook in het Mekka van de vechtsporten, Japan, niet onopgemerkt gebleven. Tyrone moest het opnemen tegen het conditiebeest en paradepaardje van Mike’s Gym, Joerie Mes. Joeri is de wereldtopper die het allemaal heeft gezien en meegemaakt, hij liet in kickboksringen over de hele wereld een spoor van vernieling na. Dit was echt zo'n fight waar vechtsportminnend Nederland al jaren naar uitkeek! By the way Joerie Mes heeft het onderspit moeten delven, Tyrone won op knock out!

Tyrone is momenteel onbetwist de meest populaire vechter van Nederland. In zijn klasse is er bijna niemand meer die hem van zijn voetstuk kan halen. Er gaan geruchten dat Tyrone het als profbokser in Amerika gaat proberen. Tyrone had in zijn carriëre tot nu toe nog maar één keer verloren, maar helaas nu ook het gevecht op zondag 25 maart 2007, het vechtsportgala in de Vechtse Banen in Utrecht. Het was een rematch tegen Amir Zeyada. De drukbezochte kickbokswedstrijd werd gewonnen door Amir, ook wel de Sphinx genoemd, hij mag zich nu de beste kickboxer van Amsterdam noemen. Hij sloeg Tyrone totaal onverwacht knock out. Cool als Tyrone was zei hij 'you win some and sometimes you lose'. Hij blijft voor SurinamStars als altijd nummer 1!

Op 6 mei 2007 tijdens het 'Nederland VS Thailand Tournament' in de Kennemerhal in Haarlem, versloeg Tyrone de Thai Suriya sor Ploenchit (die
in 2005 het befaamde S-cup toernooi op zijn naam schreef) en werd wereldkampioen in zijn klasse! Na zijn recente verliespartij wilde Tyrone niets liever dan weer aan het Nederlandse publiek laten zien wat hij waard is! 3 juni 2007 volgde er opnieuw een overwinning voor Tyrone.

Tyrone heerste een lange tijd over de koningsklasse van 76 kg. 17 maart 2008 vocht Tyrone echter een partij tot 86 kg. Niet tegen zomaar iemand, want zijn tegenstander was de gevreesde Hutnik Spebjl uit Tjechie.Wereldwijd werd er vol spanning naar deze partij uitgekeken. Er stonden daarom maar liefst 3 Wereldtitels op het spel. Met een schitterende leverstoot wist Tyrone zijn tegenstander in ronde 2 al naar het Canvas te sturen en kon daarna de 3 titels in ontvangst nemen.

26 April 2008 was Tyrone in actie te zien op het 'It’s Showtime/K1 Gala' in de Amsterdam Arena tegen de zwitser Azem Maksutaj. Insiders beweren dat het niet lang zal duren dat Tyrone naam zal gaan maken in de K-1, het meest prestigieuze toernooi voor staande vechters.
Tyrone wist in het duel tegen Azem direct te domineren, door vooruitvechtend zijn opponent onderdruk te zetten kon hij opzoek naar het gaatje in de defensie van zijn tegenstander, Tyrone wist al in de 1e ronde een keer '8 tellen' uit te delen. In de 2e ronde was er het zelfde wedstrijd beeld een Spong die zijn tegenstander direct onder druk zette. Azen Maksutaj probeerde wel onder de druk uit te komen maar Tyrone besliste de partij halverwege de 2e ronde met een volle knie in het lichaam van Azem en hij won op K.O.

28 maart 2009 zal Tyrone deelnemen aan de K-1 in Japan. Eerder werd bekend dat Tyrone een reserve partij zal draaien voor de K-1 World Grandprix. Maar het grote nieuws is dat Tyrone plaats zal gaan nemen in het 4 man toernooi van 28 Maart 2009 in Japan. Vanwege een blessure van Ruslan Kareav zijn Tyrone en zijn management akkoord gegaan om deel te nemen aan het toernooi. Tyrone zal het in de eerste partij gaan opnemen tegen Chalid Arab. De winnaar van deze partij zal uitkomen tegen de winnaar van de partij Gokhan Saki vs Melvin Manhoef.

In 2011 werd Tyrone door Rashad Evans naar de VS gehaald om daar met het jonge team Blackzilians te trainen. Eenmaal gesetteld bij het team van Evans, maakte hij heel voorzichtig bekend dat hij wel open staat voor MMA. MMA is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, muay thai, boksen en jiujitsu. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

Tyrone maakte op 3 november zijn debuut in de Mixed Martial Arts (MMA) ring. Hij sloeg zijn tegenstander Travis Bartlett in de eerste ronde knock out.

 

      © 2012 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!