:: Biografie

 USHA MARHE

:: Website 
www.ushamarhe.nl

 

Usha Marhé is geboren in Paramaribo, Suriname.

Usha begint haar journalistieke loopbaan in oktober 1988 in Paramaribo. In 1990 verhuist zij naar Nederland. Daar publiceert Usha als freelance-journalist artikelen en columns in bekende bladen als Opzij, De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Onze Wereld. Voor het dagblad Trouw interviewt zij de Indiase megaster Amitabh Bachchan, een persoonlijk hoogtepunt in haar carrière. 

In 1996 verschijnt haar eerste boek (non-fictie): 'Tapu Sjén' (Bedek je schande). Dit boek gaat over Surinamers en incest. Het boek vormt een mix van literatuurstudie, achtergrondonderzoek, diepte-interviews en Usha's visie op de problematiek van incest. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT, Amsterdam) organiseert in datzelfde jaar een discussieavond n.a.v. deze publicatie, want Usha doorbreekt met haar boek een groot taboe, zij durft de Surinaamse code van stilzwijgen bloot te leggen en daartegen in te gaan. In 2000 verschijnt de tweede druk, aangevuld met een uitvoerig nawoord over haar ervaringen en de inzichten die zij heeft opgedaan sinds Tapu Sjén voor het eerst verscheen. In 2002 verzorgt zij een presentatie over seksueel misbruik in Paramaribo, op het driedaagse congres Ontwikkeling = Verandering, georganiseerd door de Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen. 

Usha heeft als eindredacteur verschillende bedrijfsbladen gemaakt. Zij schrijft in 1997 vanuit Amsterdam een jaar lang columns voor het Surinaamse dagblad 'De Ware Tijd'. Vanaf 1994 tot heden houdt Usha ook lezingen en presentaties en leidt zij discussies over verschillende maatschappelijke onderwerpen, in zowel Nederland als Suriname. 

Als gastprogrammamaker organiseert zij in 2000 met het Koninklijk Instituut voor de Tropen het 5-daagse publieksprogramma 'Baap re Baap' (Hindostanen over traditie en vernieuwing). Shabana Azmi, een kritische filmster uit de Indiase filmindustrie (o.a. bekend van de film FIRE), neemt deel aan de discussie over de emancipatie van vrouwen en mannen.

In 2002 is Usha juryvoorzitter van de Kwakoe Literatuurprijs. Van 1999 tot en met 2003 is zij jurylid van de Zilveren Zebra Mediaprijs. In 2004 is zij een jaar lang bestuurslid van de sociaal-culturele vereniging Het Surinaams Verbond. In 2001 begint zij in het onderwijs te werken en geeft een jaar lang les als docent Journalistiek op de Academie voor Journalistiek in Tilburg, waar ze eerder zelf haar diploma behaalde. Daarna is ze overgestapt naar het middelbaar onderwijs, om les te geven in de Nederlandse Taal. Haar eerste korte verhaal 'Dilemma's' is in 2007 gepubliceerd in de verhalenbundel 'Waarover we niet moeten praten'.

In mei 2007 is haar fictiedebuut verschenen: 'Dulari' (De weg van mijn naam), zes korte verhalen. Op 24 juli 2007 bood de auteur haar boek in Suriname officieel aan presidentsvrouwe mevrouw Liesbeth Venetiaan-Vanenburg aan. Op 27 juli 2007 vond de publieke presentatie van Dulari in Paramaribo plaats. Het boek en de auteur zijn buitengewoon goed ontvangen in Suriname. 

In 1993 wordt Usha genomineerd voor de ASN-Mediaprijs, later de Zilveren Zebra Mediaprijs. In 2004 wordt zij door cabaretière Jetty Mathurin tijdens het Black Magic Woman Festival in Amsterdam uitgeroepen tot ‘Heldin’, vanwege haar boek Tapu Sjén. Heldinnen is dat jaar het thema van het festival. Met 2072 unieke stemmen is schrijfster Usha Marhe door Sanoja Entertainment Magazine (SEM) en haar lezers verkozen tot de Hindoestaan van het jaar 2007. Op de website www.hindoestaanvanhetjaar.nl hebben tussen 1 en 10 januari 2008, 4298 bezoekers hun stem uitgebracht. Sanoja Entertainment Magazine organiseerde deze verkiezing voor de 2e keer met als doel de zichtbaarheid van talentvolle Nederlanders van Indiase afkomst te vergroten en een bescheiden erkenning te bieden voor uitzonderlijke prestaties in de kunst, cultuur en sport.

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!