:: Biografie

 VANESCA NORTAN

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Vanesca Nortan is geboren op 17 november 1981 te Zaandam, Nederland.

Vanesca doet aan karate bij de Choku-Gym te Zaandam.

Op 8-jarige leeftijd is Vanesca met karate begonnen. Het was de bedoeling om weerbaarder te worden, maar als snel bleek dat ze er aanleg voor had. Ze ging meer trainen en begon met wedstrijden. Na een periode van zowel judo als karate beoefend te hebben, koos ze uiteindelijk voor karate. Na menige titels gewonnen te hebben kreeg ze een uitnodiging voor de nationale jeugd selectie. Uiteindelijk nam ze pas op haar 17de deel aan de nationale selectie. In deze periode switchte ze voor een betere begeleiding naar sportschool Van Hellemond Sport. Onder leiding van toenmalige trainer Ismet Sabanovic zette ze goede prestaties neer. Zowel bij de junioren als bij de senioren. En als 19-jarige werd ze Europees kampioen bij de junioren. Hiermee werd ze de eerste Nederlandse vrouwelijke Europees kampioene ooit! In hetzelfde jaar werd er ook een bronzen medaille op de wereld kampioenschappen voor junioren behaald. Haar juniorentijd werd afgesloten met een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen in 2002. 

Door het behalen van een zilveren medaille op de Open Nederlandse Kampioenschappen voor senioren in 2000 werd Vanesca een volwaardig lid van de senioren selectie. En al gauw behoorde ze tot de top van Nederland. Door de geleverde prestatie werd ze geselecteerd voor de EK en WK. De Europees kampioenschappen verliepen uiterst teleurstellend. Na één partij mocht ze al weer afscheid nemen van het toernooi. Op de wereld kampioenschappen verloor ze in de kwartfinale van de zilveren medaille winnares en eindigde als 9de. In 2003 dichtte ze definitief het gat met de senioren door een aantal belangrijke internationale (Golden League) toernooien te winnen. 

Met haar opleiding aan de Johan Cruyff University kon ze sport en studie goed combineren. Dit resulteerde in het behalen van een zilveren en bronzen medaille op de wereld kampioenschappen in 2004. En een gouden medaille op de Europees kampioenschappen in 2005. Hiermee werd ze na 17 jaar de tweede Europees kampioene die Nederland heeft gekend na Guusje van Mourik.

Omdat ze niet van  sport kan leven is ook een maatschappelijke carrière belangrijk. Dit was de reden dat ze besloot om na de JCU verder te studeren. Momenteel volgt Vanesca de opleiding pedagogiek.

Na haar successen kreeg ze een aantal tegenslagen. Het was geen leuke periode maar het heeft haar wel mentaal sterker gemaakt. Toepasselijk is het spreekwoord ” what doesn’t kill you, makes you stronger”. Daarnaast heb Vanesca Nortan geleerd om plezier in sport te hebben en om te genieten van de leuke sport momenten. Ondanks alles is ze nog steeds ambitieus en het enige wat nog ontbreekt, is de wereld titel.

Vanesca is in februari 2010 genomineerd voor Zaanse Sportvrouw van het jaar. 

 

      © 2010 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!