:: Biografie

 WINSTON BOGARDE

:: Website 
www.icons.com/WB/home.html

:: E-mail 
bogarde@icons.com

 

Winston Lloyd Bogarde is geboren op 22 oktober 1970, te Rotterdam. Hij heeft de bijnaam 'Boogieman'.

Winston is de jongste in een gezin van dertien kinderen. Vanaf zijn achtste wist Winston één ding zeker: 'Ik word profvoetballer!' Winston Bogarde spaart niemand, ook zichzelf niet. 'Ik ben een moeilijke jongen. Als het in het voetbal niet was gelukt, was ik een crimineel geworden. Een zware crimineel'. Of: 'Thuis noemen ze me vaak Neanderthaler, omdat ik ouderwets ben'. 

Deze neger buigt voor niemand is een boek geschreven door Marcel Rözer, over het leven, de stroom van conflicten en tegenstrijdigheden die Winston's jeugd en leven beheersten.'We hebben het moeilijk als donkere mensen. Dat gaat al honderden jaren terug. Dat een donkere speler de finale van de Champions League besliste, was voor mij in 1995 het memorabele moment'.

Winston heeft gevoetbald bij: Sparta, Alexandria, SVV, Excelsior, Ajax, AC Milan, Barcelona, Chelsea. zijn contract bij Chelsea in 2004 afliep. In het seizoen 2000/2001 speelde Winston voor het laatst voor de Engelse topclub. Daarna kwam hij definitief terecht op een zijspoor en zat hij zijn contract uit op Stamford Bridge. Zijn laatste wedstrijd dateert alweer uit 2000. Winston heeft een hoop aanbiedingen ontvangen om bij Europese Clubs te komen voetballen, maar jammer genoeg zat er geen enkele bij waar hij naar op zoek was. Dus na lang beraad heeft hij november 2005, besloten om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Zijn voetbaldebuut was de wedstrijd Ierland - Nederland 0-2. Posities: linksbuiten, linkshalf, linksback, voorstopper. 

Winston speelt met de Suriprofs mee, en won met Ajax onder andere de Champions League, de landstitel en de Nederlandse Supercup. Bij Barcelona werd hij twee keer landskampioen en won hij een keer de Spaanse Beker. Hij speelde in totaal 201 duels waarin hij 26 keer scoorde. Winston's favoriete voetballer is Romario. Zijn echte voetbalvrienden zijn Michael Reiziger, Clarence Seedorf, Patrick kluivert en Edgar Davids. Hij vindt ze goede spelers, maar vooral ook goeie jongens. 

Winston houdt zich nu bezig met de ontwikkeling van zijn eigen bedrijf dat de promotie en organisatie van concerten doet.

Winston beleeft zijn rentree in het voetbal. Dit keer niet als voetballer maar als trainer. Hij is november 2007 door 'VVV Venlo' namelijk gevraagd enkele gastsessies te geven aan de jeugd, een aanbod waar de oud-verdediger graag op inging. Waarschijnlijk weinig mensen, en eerlijk gezegd ook Winston zelf, hadden ooit gedacht dat hij trainer zou worden. Na zijn vertrek bij Chelsea had hij het volledig gehad met de voetballerij, maar het begon weer te kriebelen toen hij als assistent-trainer met de Suriprofs onderweg was. Winston richt zich in zijn sessies voornamelijk op de defensie. Het trainen van een verdediging wordt volgens hem enorm onderschat. Je hebt namelijk wél spitsen- en keeperstrainers, maar géén trainers speciaal voor verdedigers. Terwijl de defensie in zijn ogen het belangrijkste onderdeel van de ploeg is. Wordt daarin een fout gemaakt, dan is dat meestal direct een tegendoelpunt, aldus Winston.

Winston is begonnen aan zijn stage bij Ajax. Hij loopt tot het einde van het seizoen 2008/2009 drie dagen per week mee bij het Jong Ajax van Adrie Koster en Aron Winter. Hij volgt een trainersopleiding in Noord-Ierland. Het diploma dat hij daarmee hoopt te behalen is in de hele EU geldig. Vorig seizoen liep Bogarde mee bij de A1 van Volendam. Daar traint hij dit seizoen de A2.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!