:: Biografie

 WINSTON KOUT

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Winston Kout werd geboren in Paramaribo, Suriname. 

Het gezin Kout was een 'voorbeeldig gezin', arm maar deugdzaam. Vader was aannemer en opzichter bij een bouwmaatschappij, moeder was schoonmaakster. De zeven kinderen van het gezin wonen nu allemaal in Nederland. Aanvankelijk woonde het gezin Kout in Frimangron, een arme buurt van Paramaribo waar de eerste vrije slaven zich vestigden. Later verhuisden ze naar Latour en hielp Winston zijn vader met het bouwen van hun huis. De kleine Winston weigerde Nederlands te praten, hij wilde alleen Sranantongo spreken, maar dat mocht niet van moeder. Als je verder wilde komen, moest je goed Nederlands spreken. 

Op de AMS (de met atheneum vergelijkbare) Algemene Middelbare School, ontpopte Winston zich als activist. Er was teveel lesstof, en gedoe over beoordelingen en Winston mobiliseerde de leerlingen, ze hebben toen onder leiding van Winston gestaakt. Ronald Venetiaan nu de president van Suriname en toen directeur van de AMS, kon de actie wel waarderen en heeft ervoor gezorgd dat Winston een beurs kreeg voor een studie in Nederland. Winston: 'Ik weet niet of Venetiaan heeft bemiddeld, maar ik heb wel een beurs voor twee jaar gehad van de Surinaamse regering'.

Voordat hij in 1978 met vrouw en klein kind naar Nederland kwam, werkte Winston als assistent accountant bij 'Moret en Limperg' in Paramaribo. Daar ontdekte hij en dat geldt nog steeds, dat veel bedrijven in Suriname geen belasting betalen. Suriname loopt heel veel inkomsten mis. Zijn plan was om als belastinginspecteur dat geld te gaan innen. Winston koos voor fiscaal recht in Leiden. Volgens Winston een kleine stad, dat leek een beetje op Paramaribo. En een Surinaams bolwerk, de International Students Club werd gedomineerd door Surinamers. Loyaliteiten uit die tijd werken nog steeds door, onder Venetiaan zie je bijvoorbeeld veel Leidenaren.

De studietijd in Leiden heeft Winston's huidige netwerk gevormd, veel Surinamers die na de onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, zijn gesocialiseerd in het welzijn en dergelijke. Winston had Nederlandse vrienden in het Leidse studentenleven, dat is een heel ander circuit. Hij zag die mede-studenten doorstromen naar banen, maar Surinaamse vrienden en kennissen kwamen niet aan de bak. Om die mensen te kunnen helpen, begon hij met zijn vrienden Marcel Codfried en Romeo Elbers in 1984 met uitzendbureau Coloured Holland, met een destijds unieke doelgroepbenadering. Begin jaren 90 gold het bedrijf als succes voorbeeld van allochtoon ondernemerschap. Het huidige kantoor in het voormalige Handelsbladgebouw in Amsterdam werd in 1991 geopend door premier Lubbers. Een tweede vestiging van Coloured Holland bevindt zich in Den Haag, de woonplaats van Winston. 

Winston is voorzitter van het Comitť 30 juni/1juli dat sinds 1993 aandacht vraagt voor het Nederlandse slavernijverleden en de huidige relatie tussen Nederland en Suriname en de Antillen. Winston is ook voorzitter van Stichting Kwakoe Events, de organisator van het Kwakoe Zomerfestival in Amsterdam Zuidoost. Kwakoe is voor iedereen, maar het is toch vooral een Surinaams feestje. In de zes weekeinden van juli en augustus is het Bijlmerpark de ontmoetingsplaats voor Surinamers uit de hele wereld. Alles draait om eten, drinken en flaneren, en voor de vorm is er ook een beetje sport, cultuur en politiek. 

Winston Kout is initiatiefnemer van het 'Service Bureau Suriname', een FNV vestiging aan de Wagenwegstraat 52. Het bureau opende 25 april 2005 haar deuren. Het service bureau biedt informatie en hulp aan teruggekeerde Surinamers, remigranten die in Suriname op moeten botsen tegen problemen met onder andere AOW, allimentatie, pensioen, werk en uitkeringen.   

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!