:: Biografie

 WONNY STUGER

 

 

 

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Yvonne Mildred (Roepnaam: Wonny) werd geboren op 29 juli 1960 in Paramaribo, Suriname. 


Krioro mama

Sinds 1975 woont Wonny in Nederland. Haar man en twee kinderen -Amanthla (= kracht) van 13 en Leratho (= liefde) van 9 jaar-, zijn haar kritische publiek. 

Wonny heeft gestudeerd aan de lerarenopleiding in Delft. Momenteel werkt ze dertig uur per week in Den Haag waar ze middels assessments en het diagnosticeren (langdurig) werklozen helpt bij het maken van hun keuze richting werk. Wonny's creativiteit komt in haar werk goed van pas; als het nou gaat om het bedenken van oplossingen, het initiŽren van nieuwe ideeŽn of schilderen. 

Hoewel Wonny altijd al een fascinatie heeft gekend voor het schilderen gaf ze toch prioriteit aan andere socialere activiteiten. Ze is zeer actief met o.a. stamboomonderzoek, naast schilderen een van haar andere grote hobbyís. Achteraf bekeken vullen deze twee hobbyís elkaar prima aan.

Eind 2004 heeft Wonny een korte schilderscursus gevolgd. Vanaf dat moment was ze verkocht. Schilderen was en is haar grote passie. Ze leert elke dag een stukje bij. Ook heeft Wonny het gevoel dat ze aan het begin staat van haar innerlijke ontdekkingsreis.

Bij het stamboomonderzoek kwamen en komen verschillende beelden bij haar op, van het Suriname in vroegere tijden. Ze probeert zich dan een beeld te vormen van hoe de mensen eruit hebben gezien en hoe ze geleefd hebben. Met het schilderen heeft ze een manier gevonden om deze beelden vorm te geven. In taferelen van vroeger kan ze zich helemaal verliezen, net als in oude Surinaamse foto's. Ze wilt dan helemaal in die tijd wegkruipen; er deelgenoot van zijn. Dit verklaart ook voor een groot deel haar interesse voor de werken van Frank Creton, een kunstenaar die haar zeer inspireert.

Wonny heeft, na haar eerste korte schildercursus, nog maar een paar schilderslessen gevolgd waaronder een aantal lessen bij Frederici, in november 2005. Bij het Centrum voor Kunst en cultuur in Zoetermeer heeft ze net een cursus gevolgd waarbij ze zich heeft toegelegd op het leren schilderen met olieverf. Er zullen vast nog vele curssussen volgen en hopelijk ook nog vele werken.

Wonny's werken bevinden zich onder andere in IsraŽl, Suriname, Middelburg en Den Haag. Wonny hoopt dat u minstens zo veel mag genieten van haar werken als dat zij geniet van het schilderen van deze werken.


Bossi Rodina


Voor open raam

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!