:: Biografie

 YVONNE BIERVLIET

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Stichting Laat een container varen

Yvonne Biervliet-Roye werd geboren in Paramaribo, Suriname. 


Yvonne met man Rimané Biervliet en hun dochter

Yvonne komt uit een gezin van 8 kinderen, waaronder 2 broers en 5 zusters. Ze is getrouwd, heeft twee dochters en een kleinzoon. Haar moeder verstond de kunst om de eindjes aan elkaar te knopen en moest heel hard werken. Ze had 2 werkgevers en was een geboren econome. Ze kon delen en van weinig veel maken. Haar motto was: 'Waar 2 kunnen eten, kunnen nog meer aanschuiven'. 

Op jonge leeftijd ging Yvonne naar Nederland. Ze had een zeldzame vader, hij was eerst militair en daarna aannemer van beroep. Ook hij was economisch goed onderricht. Haar grootvader bracht ons elke zondag naar de kerk, hij was voorganger. Na de zondagschool speelde Yvonne voor schooljuffrouw tot 2 uur in de namiddag en was streng, maar wel rechtvaardig. Ze hadden ook een damesfanclub 'The easy going girl' en een wandelmarsgroep. Daar is haar beroep ontstaan, docente en pedagoge, ze wandelt al 35 jaar in onderwijsland. Toen ze 25 jaar in dienst was bij de Gemeente Amsterdam, heeft ze een oorkonde van de Burgemeester ontvangen. Eind januari 2007 wordt haar de 'ABOP' opgespeld. Een leuke anekdote: Yvonne vloog naar Duitsland met ex premier Kok, toenmalige vakbondsleider om te gaan demonstreren. 

Yvonne heeft zich altijd ingezet voor de minstbedeelden in de samenleving met een zeldzame altruïsme door iedereen in haar omgeving aangenaam te verrassen met cadeautjes. Regelmatig stuurde zij dozen met levensmiddelen en kleding naar Suriname. Dit groeide uit naar 'groepage' vrachten. Ze is reeds jaren lid van Onderwijsbond en altijd zeer actief geweest in het onderwijs, zowel in het maatschappelijk als onderwijsveld. Het idee van containers varen voor Suriname is ontstaan tijdens een bestuursvergadering van een Overkoepelend Medezeggenschapsraad met als dagvoorzitter Wethouder van Onderwijs Ada Wildekamp. Het balletje ging rollen en de 1ste container kon varen. Er werden circa 10 containers per jaar verstuurd, maar thans gezien de stijgende verscheepprijzen kunnen jaarlijks ongeveer 3 à 4 per jaar verzonden worden met school- en kantoormeubilair, huisraad, ziekenhuisartikelen, enzovoort naar Suriname, de Nederlandse Antillen en Afrika. 

Yvonne is uitgeroepen tot Surinaamse Vrouw van het Jaar 2006 in Nederland. Dat heeft jury voorzitter Martin Winter van het Surinaams Inspraak Orgaan bekend gemaakt tijdens het oudejaarsgala van de stichting Damsko. De jury vond Yvonne een voorbeeld voor de Surinaamse jongeren in Nederland, om het land waar zij vandaan komen niet te vergeten. Naast Yvonne waren het VVD-kamerlid Laetitia Griffith, computer ondernemer Rishi Kartaram en Roy Groenberg van de Stichting Eerherstel genomineerd door luisteraars van radio AWBC Tamara en lezers van het Obsession Magazine. Yvonne werd door de jury gekozen omdat zij zich al 18 jaar onafgebroken met grote toewijding inzet voor de minder bedeelden. Zij is medeoprichter en voorzitter van de stichting ‘Laat de container varen’. Deze stichting verscheept grote zendingen naar Suriname met zaken als schoolbehoeften, boeken, bibliotheekinventarissen, kantoormeubilair, medische apparatuur en ziekenhuisbedden. ‘Help mij het zelf te doen’, is niet alleen het motto van Maria Montessori, maar ook het idee van waaruit de stichting Laat een container varen werkt.  

Yvonne's geheim is geloof in eigen kunnen, de kracht van boven en mensen bij elkaar halen die geloven in het werk dat ze doet. Haar hart ligt in Suriname, maar ze staat open voor verschepingen naar bijvoorbeeld Aruba, een van de Antilliaanse eilanden, Marokko en Ghana. Er is geen sprake van voortrekken van haar geboorteland, elke aanvraag wordt serieus behandeld. Maar ze heeft nu eenmaal een goede samenwerking opgebouwd met de mensen in Suriname. 

Wie Laat een container varen wil steunen, kan geld overmaken op Rabobankrekening 393791513 of Postbankrekening 7233350, onder vermelding van 'stichting Laat een container varen'. Voor informatie kunt u bellen naar Yvonne Biervliet, telefoon 020 6690303.

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!