:: Biografie

 GINO DEIRA

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Gino Deira werd op 22 mei 1981 geboren in Paramaribo, Suriname. 

Gino is een filmfanaat, filmkenner, filmwetenschapper en filmmaker, kortom helemaal gek op filmen! Zijn passie voor films begon al op jonge leeftijd na het zien van zijn eerste speelfilm. Deze interesse voor films heeft hij overgenomen van zijn tante, ook een echte filmfanaat. Samen met haar bezochten ze vaak de videotheek. Deze interesse voor films is alleen maar gegroeid.

Hij heeft aan beide kanten van de oceaan zijn educatie genoten, in Suriname en in Nederland. Na de middelbare school, het Vrije Atheneum, in Paramaribo te hebben afgerond, vervolgde hij zijn studieleven in Nederland aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij Economie zou studeren. Na 1 jaar was dat voldoende voor hem om te zien dat hij van zijn passie, Film, zijn beroep wilde maken. Hij startte met de toen nog jonge, onbekende studie Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In Juli 2007 rondde hij deze studie af als Bachelor of Arts in de Film. Hier leerde hij film en televisie wetenschappelijk en analytisch benaderen. Ook werd de eerste kennismaking gemaakt met professioneel filmen en tevens het editen van films.

In augustus 2004 deed hij mee met de Summerschool cursus van de Media-Academie die in samenwerking met BNN en IDTV werd verzorgd. Tijdens deze cursus, waar een selecte groep jongeren werd gekozen om aan deel te nemen, leert hij het gehele televisieproductieproces vanaf conceptontwikkeling tot het eindproduct. Hier maakt hij kennis met professionele apparatuur zoals Final Cut Pro en de SONY HVR-Z1 camera.  Na voltooiing van deze cursus deed hij veel vrijwilligerswerk om ervaring op te doen bij onder meer de stichting Culture Clash, waar hij ook lid van was en bij het mediacentrum 'Be At The Media' in Amsterdam. Daarnaast volgde hij acteerlessen van Ivan Tai-Apin om ook de andere kant van het gebeuren goed te kennen. 

In 2006-2007 is hij 6 maanden werkzaam geweest als redactie en montage medewerker bij de televisiezender RNN7 voor het programma 'Showgallery'. In 2008 was hij werkzaam bij Nederlands bekendste productiebedrijf Endemol op de afdeling Programma ontwikkeling. Daarna was hij als productieassistent werkzaam bij het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Tot zijn taken behoorden, de reconstructies voorbereiden, rekwisieten regelen, op de set figuranten begeleiden, de set klaarmaken en de camera- en geluidsman helpen met de apparatuur gereed zetten.

In maart 2008 startte hij samen met Sergio Hira een eigen bedrijf, HD Entertainment. Het bedrijf was gespecialiseerd in het maken van korte speelfilms en het maken van promo’s. Organisaties waarmee hij heeft samengewerkt zijn onder andere de Vereniging Surinaamse Studenten Amsterdam, Stichting Prikkeldraad, Goodtimes, La Cocina, Loezoe en het Surinaams Inspraak Orgaan. Voor deze projecten heeft hij camera en regie gedaan. Daarnaast was hij ook betrokken bij idee en conceptontwikkeling. 'De Druppel', de eerste korte speelfilm van HD Entertainment, ging in de zomer van 2008 in première in de bioscoop Cinerama. In deze film was hij medeverantwoordelijk voor productie, regie, camera en had hij tevens een hoofdrol. Bij deelname aan het Shoot-Me Filmfestival won hij de prijs 'Beste Regie' voor de film Voorbij de Horizon.

De afgelopen jaren heeft Gino zich op productie, regie, camera, editing en acteervlak ontwikkeld. In de komende jaren wil hij uitgroeien tot een van de beste regisseurs op film en televisiegebied.

Gino heeft het afgelopen jaar samen met de website Waterkant.net en Ivan Tai-Apin, WebTV gemaakt voor Waterkant TV en ook voor Lebara Mobile. Hier worden voornamelijk Surinaamse maar ook Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse dus zeer multiculturele onderwerpen belicht. Naast bovengenoemde opdrachtgevers zijn andere opdrachtgevers en partners onder andere ING, HP, Pilgrimm Pictures, Projectteam Nieuwwij, Stichting Lokaal Rotterdam Stichting Prikkeldraad, BQ Branding, Miquil Photography, Clusive,  Etnomedia,TRC Promotions en La Cocina.

Hij is gespecialiseerd in Web reportages maar ook huwelijksreportages, korte filmprojecten, video promo’s en het bedenken van nieuwe film en televisie concepten.

Op dit moment heeft hij samen met Ivan Tai-Apin een nieuw televisieformat gemaakt dat te zien is op Rotterdam TV, genaamd 'HEAVEN'.

In Augustus 2009 startte hij zijn eigen bedrijf, Gino Deira’s Video Productions om zichzelf als filmmaker op de markt te plaatsen. Hij heeft als doel zijn bedrijf te laten groeien, een groot netwerk opzetten en iedereen bekendmaken met de naam Gino Deira en hierna Hollywood overnemen! Gino kent de wetenschappelijke en analytische kant, maar ook de praktische kant van film en televisie. Met zijn unieke kijk op het hele film- en televisieproces neemt hij je mee in zijn wereld. See the World Through His Eyes!

Op de bank zitten kan soms pijnlijk zijn, maar heeft ook zijn voordelen. Je hebt een beter zicht op het veld; het voetbalveld. Gino komt in mei 2011 met zijn eigen voorstelling 'Lavatorie'. Lavatorie schetst het portret van een vader en zijn zoon die niet alleen liefde voor voetbal delen, maar ook hun idealen. Suriname, Nederland, familie en politieke ontwikkelingen spelen een belangrijke rol. Verenigd op het voetbalveld, maar gescheiden door afstand. De regie van Lavatorie is in handen van Ivan Tai-Apin, een entertainer pur sang. 

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!