:: Nieuws

Nieuwsdienst van de ASD: Actieforum voor Socialisme en Democratie, 25 juni 2007.

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Iedere week het laatse nieuws rechtstreeks uit Suriname!

Nederland Europees Jeugd-Kampioen 2007, niets mis met de  Surinaamse en Friese bijdrage

Toen op 23 juni 2007 Jong Oranje de hoogste Europese voetbaltitel binnenhaalde, had niet alleen het voetbal gezegevierd. Het constructief samenwerken naar een hoofddoel, door verschillende individuele talenten, is rijkelijk beloond. De vreugde die na de wedstrijd losbarstte was bedoeld voor iedereen, ook diegenen wier identiteit men wel eens vergeet. Uit alle directe (TV) beelden blijkt dat trots, blijdschap en een overwinnaarroes  de boventoon voerden bij  spelers en publiek; zo was dat ook bij alle Nederlandse ingezetenen. Dit uitgangspunt van het willen uitdrukken van ultieme blijdschap, mag niet verlaten worden bij beschouwingen over vlaggen, uitspraken, en algemeen gedrag van spelers en publiek. De woorden ‘ongepast’ en ‘smet’ die sommigen gebruiken om er hun misnoegen over de Surinaamse vlaggen mee te uiten zegt veel over de  personen zelf. Het zijn absurde pogingen om spontane emotionele expressies aan regels te willen binden. Het willen delen van alle vreugde die de winst met zich meebrengt met anderen, is een normaal verschijnsel.

 Impulsief gedrag is puur en altijd spannend

Beelden van voetballers die de bezwete trui van de tegenstander aan/omdoen na een wedstrijd, of na het scoren van een doelpunt een tekst onder hun trui tevoorschijn halen, spandoeken  met leuzen die uitdrukken dat men in Bergeik of Luttjebroek succes toewenst en meeleeft, Afrikaanse en Braziliaanse dansjes bij de vlaggenstok, zijn uitdrukkingen van  de emoties die door succes opgeroepen worden. Sommige spelers dragen een doelpunt op aan een pasgeboren baby, of aan hun vriendin. Buiten de voetbalwedstrijd worden weddenschappen afgesloten, in het veld kussen voetballers een kruis of maken een kruisteken, om de geluksgoden gunstig te stemmen. Een uit blijdschap toegeworpen vlag uit het publiek, heeft niet meer betekenis dan dat die “identiteit” behorende bij die vlag ook meeviert, ook zich onderdeel voelt van het succes dat door de nationale ploeg behaald is. Daar is totaal niets mis mee en het hoort allemaal bij de bijval en euforie over het met bloed zweet en tranen veroverde  Europese  kampioenschap. Na 1952 heeft  de Nederlandse jeugd beneden de 21 jaar niet meer mogen meedoen aan de Olympische spelen, en nu gaan die deuren weer open mede dankzij de Surinaamse en Friese bijdragen. Bravo Nederland!! Nederlands collectieve blijdschap is cultureel pluriforme vreugde. Laat alle vlaggen ter wereld maar wapperen, het is en blijft een Nederlandse prestatie. De ex-koloniale geschiedenis van Nederland, weerspiegelt zich in bepaalde sporten, door de aanwezigheid van sporters met andere culturele wortels.

Uit vele commentaren in de nationale pers in Nederland blijkt dat men, een bedenkelijke groep kwaadsprekenden, kennelijk de nationale eer niet verbindt met alle (andere) culturele identiteiten op het Nederlandse grondgebied. Toen mijn zoon -uit een Nederlandse moeder en Surinaamse vader- slaagde voor zijn eindexamen HAVO hing hij traditiegetrouw de Nederlandse vlag uit. Hij plakte midden in de Nederlandse vlag uit eigen initiatief een kleine Surinaamse vlag om uit te drukken dat zijn Surinaamse identiteit ook mee jubelt. Eng geestigen die hierover een zwaarwichtige bekrompen discussie willen voeren over de natiestaat en daarbij behorende vermeende symbolen en raskenmerken, verrichten meer kwaad dan men zelf bevroed of wenst.

 Friesland en Suriname

Het is overigens niet de eerste keer in de geschiedenis dat Friesland en Suriname op spontane wijze tot elkaar komen. Na de tweede wereldoorlog waren het de Friezen die in hun literair tijdschrift de Tsjerne voor het eerst  het Sranantongo – de omgangstaal van Suriname -publiceerden. Voor die tijd werd door de politieke  cultuurdragers van het ABN geen aandacht besteed aan de Surinaamse identiteit. De Friezen voerden diezelfde taalstrijd ten gunste van hun taal, het Fries, tegen de suprematie van het ABN-Nederlands. Toen de Friese coach/trainer Foppe de Haan, na het behalen van het Europese kampioenschap de Friese taal sprak tegen enkele journalisten, was dat zeker geen dissonant. De Friezen kwamen ook geen verhaal halen voor de onderdrukking van hun Friese taal en cultuur. Met moet dingen niet uit hun verband trekken. Nu in sportkringen de Friese naam Foppe de Haan genoemd wordt als mogelijke bondscoach van Nederland is dat toch een voorspelbare goede ontwikkeling? Zo zullen die Surinaamse uitblinkers binnen het Oranjeteam door scouters aangezocht worden voor grote teams in het internationale profvoetbal, met Surinaamse en Nederlandse vlag zullen zij overal met vlag en wimpel worden binnengehaald. De zuurpruimen, jaloerse en valse stuurlui aan wal ten spijt, die spreken van 'redelijke prestatie' (Cruijff), grote en kleine ego’s (Jan van Halst: 'de ego’s moeten klein blijven'), het ‘gevaar’ van de  grote overstap naar het professionele voetbal (de Boer), ongepastheid bij uitingen van emoties (bepaalde delen van de pers), zijn krachten die zich niet willen neerleggen bij nieuwe ontwikkelingen. In de topsport wordt reeds lang het signaal afgegeven dat het nationale gezeur, onderbuikgevoelens, ondergeschikt zijn aan het behaalde technische resultaat. De winnende coach heeft altijd gelijk en zijn ‘Oranje’ team dus ook. Als ik als zwarte scribent straks uit plezier de Nederlandse driekleur uithang zal de een of andere malloot ook vinden dat mijn huidskleur wit moet zijn om die vlag te mogen uithangen. Op feesten waaien Surinamers met bontgekleurde zakdoeken, laat nu maar alle vlaggen waaien voor de ongekend Nederlandse prestatie om voor de tweede keer  jeugdvoetbalkampioen van Europa te zijn met een aanzienlijke Surinaamse en  Friese bijdrage ; daar is niets mis mee. Hup Holland Hup!!  

 (Ludwich van Mulier, Amsterdam, 25 juni 2007).

 

      © Juni 2007 SurinamStars 

SurinamStars is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor de ingezonden
nieuwsberichten welke worden aangeboden door diverse nieuwsaanbieders.
 Voor vragen over een bericht kunt u contact opnemen met de betreffende nieuwsaanbieder.