:: Nieuws

Nieuwsdienst van de ASD: Actieforum voor Socialisme en Democratie, 24 augustus 2007.

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Iedere week het laatse nieuws rechtstreeks uit Suriname!

Grote belangstelling voor Suriname in Italië
 
Surinaamse voetballers prima goodwill ambassadeurs

 Bogliasco. Italianen en Surinamers liggen elkaar uitstekend. De Surinaamse voetballers, vooral Gullit en Seedorf zijn razend populair in Italie. Van de goede naam van Suriname heb ik kunnen genieten tijdens mijn verblijf in Bogliasco een stadje nabij Genua. In Genua wappert op een plein de Surinaamse vlag voor een monumentaal overheidsgebouw. Op 9 augustus  2007 stapte ik in Genua de woning binnen waarin Christopher Columbus in de 15e eeuw gewoond had voordat hij Amerika ontdekt had. Op die dag vierde Suriname de dag der inheemsen. Wat er precies  gevierd wordt op 9 augustus begrijp ik niet. Suriname heeft internationaal de inheemsen nog steeds niet erkend, om over grondrechten maar te zwijgen. In ieder geval wordt Kaikusi, onze  inheemse bevrijder, die strijd voerde tegen de koloniale bezetters van Suriname niet gelauwerd. Terwijl ik uit het raam van de eeuwenoude woning van de Columbus familie aan de Piazza Dante,  kijk naar het hectische verkeer, realiseer ik me dat de kolonisatie van geheel Amerika hier in Genua is begonnen. Het is algemeen bekend dat de zogenaamde ontdekking van Amerika door de Spanjaarden (onder leiding van de Italiaan Christoforo Colombo) een humanitaire  ramp betekende voor de inheemse bevolking. De inheemsen ontdekten de Spanjaarden op hun stranden in 1492.

Christopher Columbus een rasechte Italiaan.

Gerenommeerde historici, Antonio Ballestrero (Spaans), Emilio Taviani (Italiaans), Samuel Eliot Morison (USA) bevestigen de herkomst van Columbus; een Italiaan uit de stad Genua.

Christopher is de zoon van Domenico Columbus, een wol wever en handelaar in textiel en van Susanna Fontanarossa. Grootvader van moeders kant was Giovanni uit Moconesi, een klein dorp buiten Genua. De exacte geboortedag van Columbus is niet bekend. Hij is waarschijnlijk geboren in Vico Olivella- heden Via Bosco- of in  Oost Genua - in Quinto bij de ouders van zijn moeder volgens Italiaans gebruik- tussen 25 augustus en 31 oktober in het jaar 1451. Wetenschappers herleiden zijn verjaardag uit twee belangrijke documenten.  Een notariele akte uit 1470, daarin verklaart Columbus zichzelf “maior annis decemnove” ouder dan 19. In het andere document, gedateerd op 25 augustus 1479, verklaart hij zichzelf “Annorum vintiniseptem vel circa”, ongeveer 27 jaar. Hij groeide op tussen zijn 4 broers, Giovanni, Pellegrino, Bartolomeo, Giacomo en zijn zuster Bianchinetta. Al vroeg was hij het zeilen machtig en ontwikkelde zich tot een kundig zeekaartenmaker. In opdracht van de Koning van Spanje begon hij zijn befaamde ontdekkingsavontuur. Zowel Spanje als Italië delen nu de roem van deze grootste zeiler aller tijden.

Suriname’s imago in het buitenland is subliem

In Bogliasco spreek ik  Italianen en raak bevriend met enkele. De levenstandaard is hoog en de mentaliteit is superbeschaafd en cultureel verfijnd. Wie van architectuur houdt kan smullen in de oude archaïsche  binnensteden. Het verschijnsel op een nieuw areaal een huis bouwen is alleen weggelegd voor de welgestelden. Huizenbouw betekent renovatie van het oude gecumuleerde woningenbestand. In luidruchtigheid, humor en gesticuleren, liefde voor vrouwelijk schoon, flaneren met modieuze spullen en kleding, lekker eten  verschillen Italianen niet van de Surinamers. Italianen eten verschillende keren per dag warm en hapjes tussendoor. Toch lijkt obesitas (vetzucht) geen ingang te vinden - vanwege de vetarme pasta’s - bij de volslanke lichamen van vooral de fabuleuze vrouwen. Maar het gras van de buurman is groener, dus houden de donkere Italianen van volumineus blond. Afrikanen en Peruanen hebben een lage maatschappelijke status. Zij vormen het stereotype beeld op de stranden waar zij allerlei prularia, zonnebrillen en badspullen, aanbieden, al dan niet in dienst van Italiaanse handelaren. Maar Suriname- het land van Seedorf en Gullit heeft een bijzondere status in de provincie Liguria aan de Middellandse zee, ‘ondanks’ hun verdiensten voor het concurrerende  AC-Milan.. De eredivisie voetbalclubs van de regio Liguria waartoe Genua en Bogliasco behoren zijn Genua en Sampdoria. In het verkeer word ik afgesneden door toeterende scooters die overal vandaan komen en in onmogelijke steile steegjes, kronkelende weggetjes langs diepe ravijnen, weer door de onmetelijke bergen lijken te worden verzwolgen. Overal in Europa genieten de Surinaamse voetballers, topsporters bekendheid. In de gevechtssporten is de faam van Suriname subliem dankzij de behaalde wereldkampioenschappen door fysiek sterke  zonen en dochters uit Suriname. Ons land gaat echter  achteloos om met dit voordeel. Wereldwijd bekende topsporters bezorgen Suriname een uitstekende naamsbekendheid en kosten minder dan reizende parlementariërs die daggelden declareren en in het buitenland niets bereiken.

 ANS persbureau, Bogliasco, 24 augustus 2007. Auteur; Ludwich van Mulier.

 

      © Augustus 2007 SurinamStars 

SurinamStars is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor de ingezonden
nieuwsberichten welke worden aangeboden door diverse nieuwsaanbieders.
 Voor vragen over een bericht kunt u contact opnemen met de betreffende nieuwsaanbieder.