:: Nieuws

Met dank aan het NIBA SuriMagazine.

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Iedere week het laatse nieuws rechtstreeks uit Suriname! Beluister dit nieuws ook live bij radiostation Club-ParadiseFM. Iedere vrijdagnacht, 01:30 uur, 105.5 fm Kabel of 107.9 FM Ether. 

President Venetiaan vierde 70ste verjaardag

Aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag, recipieerde president Ronald Venetiaan in het paleis. De gasten wachtten de president en first lady Liesbeth Venetiaan op. De ministers en Assembleeleden met hun respectieve partners behoorden tot de eersten die gelukwensen kwamen aanbieden. Het staatshoofd ontving zijn gasten op verschillende tijdstippen op zijn "owru yari viering", de vooravond van de verjaardag. De politiekapel zorgde voor de muziek. Op de verjaardag zelf, 18 juni, werd in het NPS-partijcentrum Grun Dyari een dankdienst gehouden. Deze speciale dienst werd geleid door pater Karel Choenni. De jarige is tevens voorzitter van de Nationale Partij Suriname. Vele sympathisanten, partijgenoten, coalitiegenoten, DNA-leden en andere belangstellenden woonden deze speciale dankdienst bij.

Project Fosten Prey kost ruim 40.000 USD
Kinderen kunnen kennismaken met spelletjes die in het verleden werden gespeeld. In de documentaire "Toen en Nu, Fosten Prey" kunnen kinderen beelden zien hoe er vroeger gespeeld werd. De stichting Film Suriname heeft deze 55 minuten durende documentaire gemaakt. De organisatie wil alle scholen in de gelegenheid stellen de documentaire te zien. Eind juni wordt het filmpje op scholen te Latour en Saron vertoond. Het project heeft ruim 40.000 Amerikaanse dollar gekost. Het samenstellen van de documentaire Toen en Nu, Fosten Prey, heeft acht maanden geduurd. De stichting Film Suriname is nu bezig met een andere documentaire. In totaal heeft de stichting vijf films geproduceerd.

Hatiaanse gemeenschap heeft woord gehouden
De Hatiaanse gemeenschap heeft zich aan haar woord gehouden en weer de bewoners van de getroffen gebieden bedacht. Het "Comitť Lavales Hatiťnde Suriname" heeft samen met de "Church of God of Prophecy Suriname" 675 Surinaamse Dollar en 37 Amerikaanse Dollar overhandigd aan het NCCR. De gelden zijn opgehaald tijdens een inzamelingsactie onder de leden. Jean Raymond Nicolaas, voorzitter van het comitť, overhandigde het geld. De Hatianen zeggen de donatie belangrijk te vinden, omdat ons land, HaÔti liefde heeft getoond tijdens de noodsituatie. De Organisatie van Haitianen in Suriname, de sociaal-culturele associatie van HaÔtianen en Lavales hadden eind mei reeds 200 zakken rijst, een baal suiker en een vat spijsolie geschonken aan de stichting PCOS. Zij hebben toen contact opgenomen met de stichting, omdat deze regelmatig goederen naar de getroffen gebieden opstuurt. Het waterpeil in de gebieden Boven Suriname, Boven Marowijne, Tapanahony, Lawa en en Boven Saramacca is nu enigszins gedaald. De dorpen Stoelmanseiland, Gaakaba en Apomatapoe liggen niet meer onder water. Het NCCR is bezig tenten op te zetten. De scholen in deze gebieden kunnen dan bij wateroverlast gebruik maken van de tenten. Het coŲrdinatieteam heeft hulpgoederen vervoerd naar Atjonie en de omliggende dorpen.

Antwerpen gedenkt Achterdam- en ThadeŁs School
De stad Antwerpen heeft de Openbare School-I te Achterdam en de St. ThadeŁs School in het district Saramacca bedacht. Deze scholen zijn niet opgenomen in de stedenband tussen Paramaribo en Antwerpen. Doordat er door donateurs veel is gegeven, zegt Eva Notteboom, is het mogelijk ook deze twee scholen van het een en ander voor het onderwijs te voorzien. Eva Notteboom is medewerker van de dienst ontwikkelingssamenwerking stad Antwerpen. Zij onderhoudt en overziet de stedenrelatie Antwerpen-Paramaribo. Met de recente schenking is een derde donatie aan partners in Paramaribo gerealiseerd. Vanaf 2002 onderhoudt de stad Antwerpen de relatie met Paramaribo. De onlangs gedoneerde spullen, die allemaal tweedehands zijn, hebben een waarde van ongeveer 10.000 euro. Echter moet de essentie van deze stedenband niet gezocht worden in het geven van geschenken, zegt Notteboom. De spullen worden naar de instanties overgebracht. Binnenkort komt een Belgische delegatie om samen met het ministerie van Openbare Werken en overige belanghebbenden verder aan de ordening van de stad te werken. Notteboom, die tot 30 juni in ons land is, zal de delegatie bijstaan. Eva Notteboom heeft aan de minister van Regionale Ontwikkeling, Michel Felisi, een boek over Antwerpen overhandigd. Bij deze gelegenheid nodigde ze de bewindsman uit Antwerpen te bezoeken. De minister wil zeker op de uitnodiging ingaan, maar zal eerst de nodige afstemming moeten plegen en enkele zaken bijstellen, voordat realisering plaatsvindt.

Medewerkers ramp worden gehuldigd
Het Surinaams Rode Kruis zal alle medewerkers die geholpen hebben bij de ramp van de recente watersnood in het binnenland van Suriname huldigen. De huldiging kan pas plaatsvinden wanneer de situatie in het binnenland genormaliseerd is, zegt Rode Kruis-directeur Glenn Wijngaarde. Deze bekendmaking werd gedaan bij het 66-jarig bestaan van het Rode Kruis. Ook werd benadrukt dat het Rode Kruis de gemeenschap wil blijven dienen, maar dat daarvoor de hulp van de gemeenschap noodzakelijk is. Dagelijks geven ongeveer twintig mensen bloed. Dit is nog steeds aan de lage kant. Om hierin verandering te brengen wordt nu een wervingscampagne gehouden. De internationale Rode Kruis-organisatie heeft het Club 25-idee geÔntroduceerd, waarbij bloeddonoren van de leeftijdsklasse 18 tot 25 jaar bij elkaar komen om van gedachten te wisselen. De jongeren worden vooral opgeroepen op hun manier leeftijdgenoten te stimuleren bloed te geven. Het streven is om in Suriname zo gauw mogelijk het aantal bloeddonoren naar 6000 op te voeren.

Yonguwan bondru gi yonguwan
De organisatie "Yonguwan bondru gi yonguwan" (jongeren bundelen zich samen voor jongeren) wil binnenkort beginnen met een adoptieproject waarbij alle scholen in het binnenland die schade hebben geleden, gerenoveerd kunnen worden. Danny Egger, algemeen coŲrdinator van de organisatie, zegt dat er nog gesprekken worden gevoerd om dit project van de grond te krijgen. De organisatie "Yonguwan bondru gi yonguwan" is nu ook actief bezig een fonds voor herstel onderwijs binnenland op te zetten. Bij de eerste uren van de ramp in het binnenland hebben de Caricom-jeugdambassadeurs 300 trays geschonken aan de mensenrechtenorganisatie Moiwana '86. Elke tray bestaat uit een aantal flessen water. Deze organisatie heeft de trays vervolgens aan Initiatiefgroep Hesi overhandigd. Hesi zag recentelijk het levenslicht. Deze groep zet zich in om het leven in het binnenland na de watersnood weer te veraangenamen. Kort na de schenking hebben het Nationaal Jeugdparlement, de Caricom-jeugdambassadeurs, de United Nations Association Suriname en de MDG Global Watch zich gebundeld voor het oprichten van de organisatie "Yonguwan bondru gi yongu wan". Egger zegt dat de Surinaamse gemeenschap in de nabije toekomst meer van hen mag verwachten.

Hindu's in Nederland kunnen as verstrooien
Hindus in Nederland kunnen sinds afgelopen zaterdag het ritueel van de asverstrooiing uitvoeren op het terrein van Crematorium Enschede. Het strooiveld "Nirvana" is het eerste voor hindus in Europa. Het uitstrooien van de as is een belangrijk ritueel na hindoe crematies. Tot nu toe werd meestal gekozen om as van crematies in de lucht, in het vuur of op het water te verstrooien. De hindustaanse gemeenschap in Twente heeft het strooiveld tot stand gebracht met eigen middelen, en met de hulp van de gemeente en het crematorium. Voor initiatiefnemer Sridat Salikram was de opening vreugdevol. Salikram is een jaar bezig geweest met de realisatie van het veld. "Het is uniek voor hindus om vrij en onbezwaard de asresten van de dierbaren te kunnen strooien", zegt hij. "Het veld is ongeveer zo groot als een voetbalveld." Voor attenties en condoleances is er tevens een ontvangstruimte. Het ontwerp is zo gemaakt dat hindus volgens hun riten de as kunnen uitstrooien. Op het veld is ook een rotspartij aangelegd met een waterstroom. Daardoor wordt de as meegenomen naar een beekje met stromend water. Verder is de plek helemaal ingericht om alle hindurituelen rond het overlijden uit te kunnen voeren. Bijzonder is in Enschede een zuil waarop de namen van de overledenen kunnen worden aangebracht.

Aantal griep- en diarreegevallen blijft toenemen
Het aantal griep- en diarree-gevallen blijven toenemen. De regentijd en weersverandering veroorzaken dat virussen die voor luchtweginfecties en diarree zorgen, zich steeds gaan verspreiden. Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zegt dat mensen steeds in kleine ruimten bij elkaar komen om een beschutting te zoeken wanneer het regent. Dit is een van de manieren waarop het griepvirus zich blijft verspreiden. Cijfers van verschillende onderzoekingen wijzen uit dat het aantal gevallen van griep en diarree is toegenomen. Het aantal geregistreerde gevallen van diarree in de periode januari tot mei 2006 is 450 personen. In de maand april werden 1700 personen geregistreerd met het griepvirus.

Weg Blanche Marie is ondergelopen
De weg naar Blanche Marie in West Suriname is ongeveer een meter ondergelopen. Guesthouse Dubois is al langer dan twee weken geÔsoleerd. Juliaan Dubois, die een vakantieoord bij de Blanche Marie vallen heeft, klaagt dat er geen belangstelling is getoond, ondanks de materiŽle en infrastructurele schade. Het Nationaal CoŲrdinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft echter wel telefonisch contact gehad met Dubois. Nita Tjokro, medewerker van Dubois, zegt dat de ondernemer sinds 3 juni naar Blanche Marie is vertrokken. Het waterpeil was normaal, maar is in de afgelopen dagen gestegen. Er is een tekort aan brandstof, smeermiddelen, voeding en medicamenten. Het water stijgt gelukkig niet verder.

Weg tussen Moengo en Ricanau Mofo
Tussen Moengo en Ricanau Mofo in het district Marowijne wordt een weg aangelegd. Het ministerie van Openbare Werken, de districtscommissaris en DNA-leden van Marowijne hebben ertoe bijgedragen dat deze weg gemaakt wordt. De weg wordt acht kilometer lang en begint bij Moengo. Ricanau Mofo is een dorp aan de Cotticarivier. Bewoners kunnen nu nog alleen via het bos of de rivier de bewoonde gebieden bereiken. Wanneer de nieuwe weg af is, is Ricanau Nofo sneller en makkelijker te bereiken. Vandaar uit kan worden gevaren naar andere dorpen aan de Cottica zoals Tamarin, Pikin Santi, Pinatyarimi en Wanhati.

Waterafvoer woonwijk Rensproject wordt aangepakt
De waterafvoer binnen Rensproject wordt aangepakt. De ministers van Openbare Werken en Natuurlijke Hulpbronnen hebben afgelopen weekend een bezoek gebracht aan gebieden in Paramaribo die vanwege de aanhoudende regens onder water zijn gelopen. Rensproject, Kasabaholo, Sophia's Lust, Tammenga en de Derde Rijweg zijn bezocht. Het wateroverlastprobleem van het project werd door minister Rusland onder de aandacht van zijn collega van Openbare Werken gebracht. Samen met enkele bewoners bekeek minister Ganeshkoemar Kandhai de waterhuishouding op het project. De bewoners van het Shaw-project dat ten noorden van Rensproject ligt, maakten van de gelegenheid gebruik de minister een petitie aan te bieden. Hierin staan verzoeken van verschillende aard die de overheid zou moeten kunnen realiseren in hun project.

Waterafvoer woonwijk Rensproject wordt aangepakt
De waterafvoer binnen Rensproject wordt aangepakt. De ministers van Openbare Werken en Natuurlijke Hulpbronnen hebben afgelopen weekend een bezoek gebracht aan gebieden in Paramaribo die vanwege de aanhoudende regens onder water zijn gelopen. Rensproject, Kasabaholo, Sophia's Lust, Tammenga en de Derde Rijweg zijn bezocht. Het wateroverlastprobleem van het project werd door minister Rusland onder de aandacht van zijn collega van Openbare Werken gebracht. Samen met enkele bewoners bekeek minister Ganeshkoemar Kandhai de waterhuishouding op het project. De bewoners van het Shaw-project dat ten noorden van Rensproject ligt, maakten van de gelegenheid gebruik de minister een petitie aan te bieden. Hierin staan verzoeken van verschillende aard die de overheid zou moeten kunnen realiseren in hun project.

Suriname wordt een televisiestation rijker
Binnenkort is Suriname een televisiestation rijker. Het wordt een Chinese zender. Dit vertelt districtscommissaris Rudy Vyent, die pas uit China terug is. De DC vertrok naar Hang Zhou in China met een handelsdelegatie en vertegenwoordigers van Chinese organisaties. Hang Zhou is het handelscentrum van China met een bevolking van tachtig miljoen. Met Hang Zhou heeft Paramaribo een stedenband. De Chinezen willen een eigen televisiestation en het verzoek is gedaan bij het districtscommissariaat en hier is reeds positief over beslist. Andere resultaten die dit bezoek heeft opgeleverd zijn verschillende handelsbetrekkingen met China. Met Hong Kong is een actieve handelsrelatie, maar met Hang Zhou niet. Deze is nu geheractiveerd. Binnenkort zal een handelsdelegatie uit Hang Zhou Suriname bezoeken om op het handelsvlak de relatie te bekrachtigen.

Burgemeester heeft vervolggesprek met ministers
De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, heeft met de ministers Rusland, Felisi en Waterberg een vervolggesprek gehad. De delegatie van de burgemeester ging naar minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Vier jaar geleden was met de vorige minister van Natuurlijke Hulpbronnen een samenwerking aangegaan. Het bezoek ging over de voortzetting van deze samenwerking. Er zijn drinkwaterprojecten uitgevoerd in het binnenland en de kustvlakte. Voor Groot-Paramaribo gaat het om een betere waterdruk. Het volgende bezoek was aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling, waar een ontmoeting was met minister Michel Felisi. De lopende en gerealiseerde projecten werden hierbij geŽvalueerd. Ook aan minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid werd een werkbezoek gebracht. Verbetering van de vaccinatieregistratie, onderzoek op het gebied van hiv/aids, het diabetesprogramma zijn enkele van de projecten binnen de gezondheidszorg die verbeterd en gecontinueerd worden. Op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg bestaat een samenwerking tussen "De Meren" in Amsterdam en het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Actie voor het heractiveren doodstraf
Meer dan tienduizend mensen zijn voorstaander van het heractiveren van de doodstraf in Suriname. In Paramaribo en Wanica zijn er door de recente roofmoorden stemmen hierover in de samenleving opgegaan. Er zijn discussieavonden gehouden waaruit naar voren is gekomen dat mensen naar een instantie zoeken om hun beklag te doen. De doodstraf is in Suriname nooit officieel afgeschaft. Deze mensen hebben hun handtekening onder een verzoekschrift geplaatst. Een groep onder leiding van Marijke Djwalapersad heeft president Ronald Venetiaan deze petitie aangeboden. In het schrijven zijn tevens negen punten opgenomen waaronder bestrijding van de criminaliteit, betere salariŽring voor manschappen van de politie en dat gedetineerden zelf in hun levensbehoeften moeten voorzien. Ook staat in de petitie dat gedetineerden die levenslange straf krijgen, die straf inderdaad moeten uitzitten. Hierna ging de groep verder naar de vice-voorzitter van de Nationale Assemblee, Caprino Alendy, die ook een kopie van de petitie kreeg aangeboden. Zowel de president als de vice-voorzitter zeiden dat ze het verzoek zeker zullen doorgeleiden aan de regering en het parlement en dat deze petitie nader bekeken zal worden. Het spraakmakende punt in de petitie is de doodstraf, die volgens de initiatiefgroep niet uit het wetboek van strafrecht gehaald mag worden. De handtekeningen zijn van bewoners uit verschillende buurten waaronder Hanna's Lust, de Leidingen, Pontbuiten en nog een paar andere wijken. De bedoeling is ook minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie en procureur-generaal Subhaas Punwasi een kopie van de petitie te doen toekomen.

OfficiŽle overdracht Eliazer Sportcomplex
Met de officiŽle overdracht van het Jacques Eliazer Sportcomplex te Groningen heeft de gemeenschap in het district Saramacca nu een gerenoveerd sportcomplex. De overdracht vond in afgelopen week plaats. Het project is een geschenk van Staatsolie Maatschappij Suriname bij gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2005. Widjai Jungerman, hoofd public relations van de maatschappij, zegt dat dit het grootste sportproject is dat door de Staatsolie is gefinancierd. De 19 scholen in het district kunnen gratis gebruik maken van het complex tijdens schooluren. Bij deze gelegenheid van de schenking werd aan elke school een basispakket met sportmaterialen geschonken. De voorzitter van de Saramacca Sportbond, Joseph Chehin, zegt dat de jongeren en sportliefhebbers zeker dankbaar gebruik zullen maken van dit complex. Intusen hebben meer dan 200 leerlingen van het sportcomplex gebruikgemaakt. Er werden ook verschillende sportactiviteiten voor de kinderen ontplooid. Met dit project hoopt Staatsolie een bijdrage te leveren aan het in stand houden en verder ontwikkelen van sport in het district Saramacca.

Jongeren niet bewust van de gevolgen aids
Jongeren zijn zich nog steeds niet bewust van de gevolgen van hiv en aids en seksueel overdraagbare aandoeningen, SOA's. Daarom heeft de Algemene Middelbare School (AMS) een bewustwordingsdag gehouden voor de studenten van het eerste leerjaar. Mireille Monsch, dekaan van de AMS, geeft aan dat het niet bekend is of er studenten met hiv en aids op school zijn. De vele zwangerschappen door het schooljaar heen geven aan dat scholieren zich onbeschermd aan seks wagen. Dit is een van de redenen voor het houden van deze bewustwordingsdag. De inleiders waren Deborah Hordijk van de Dermatologische Dienst en Arleen Accord, verpleegkundige. De jongeren vinden het goed dat de school deze dag georganiseerd heeft. Informatie over hiv en aids en seksueel overdraagbare aandoeningen is nooit te veel. Monsch hoopt dat de doelgroep met deze informatie bewuster en alerter zal worden en binnen de veilige zone blijft.

School Djoemoe na paasvakantie niet geopend
De school van Djoemoe is na de paasvakantie niet meer geopend. De leerlingen hebben sinds de aanvang van het derde kwartaal eind april geen onderwijs genoten. Door de overstroming in Boven-Suriname hebben veel schoolgebouwen schade opgelopen. Behalve schoolboeken heeft een groot deel van het schoolmeubilair te lijden gehad. Op Djoemoe wordt de school, die twee keer is ondergelopen, voorlopig niet opgeknapt. In het weekend worden meubels en andere schoolspullen naar Atjoni vervoerd. Van daaruit vindt het verdere transport per boot plaats. De kinderen hebben door de overstroming een achterstand in het onderwijsprogramma opgelopen. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft nog geen besluit genomen of de toets van de zesde klas moet worden verschoven. Minister Edwin Wolf zei dat zijn ministerie nagaat hoeveel scholen in het binnenland normaal onderwijs verzorgen na de watersnood. Alle zesdeklassers uit heel Suriname maken een uniforme toets. Als de scholen in het binnenland de leerstof niet kunnen inhalen, zal de toets voor het hele land verschoven moeten worden.

Grote belangstelling voor Fred Derby-lezing
Er was grote belangstelling voor de vijfde Fred Derby-lezing in de Ball Room van Hotel Torarica. President Ronald Venetiaan, vice-president Ramdien Sardjoe, ministers, Assembleeleden, toppers uit de vakbeweging en het bedrijfsleven behoorden tot de aanwezigen. De eerste inleider, oud-Staatsoliedirecteur Eddy Jharap ging uitvoerig in op het succesverhaal van Staatsolie. De gepensioneerde topmanager stak zijn bewondering voor vakbondsleider/politicus Fred Derby niet onder stoelen of banken. De tweede inleider was Job Cohen, burgermeester van Amsterdam. Hij belichtte de relatie Suriname-Nederland in de snel globaliserende wereld. De burgemeester ziet veel mogelijkheden voor Suriname. Hij noemde onder andere de natuurlijke hulpbronnen die het land heeft, en de goede samenwerking met China, India en BraziliŽ. Deze landen zijn enorm aan het groeien en Suriname kan met zijn mogelijkheden veel voordelen uit deze relaties halen. Burgemeester Cohen is bijzonder ingenomen met de band tussen Amsterdam en Suriname. De relatie is vier jaar geleden aangegaan en recentelijk verlengd. De samenwerking biedt voordelen aan beide belanghebbenden. De weduwe van Fred Derby overhandigde presentjes aan de twee inleiders. Het mannenkoor Maranatha bracht enkele nummers ten gehore en kreeg bijval van het publiek. De vijf Fred Derby-lezingen zullen worden gebundeld.

 

      © 24 Juni 2006 SurinamStars 

SurinamStars is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor de ingezonden
nieuwsberichten welke worden aangeboden door diverse nieuwsaanbieders.
 Voor vragen over een bericht kunt u contact opnemen met de betreffende nieuwsaanbieder.