:: Biografie

 NINA JURNA

:: Website 
www.ninajurna.com

 

Nina Jurna (13 maart 1969) studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar studie ging ze aan de slag als verslaggeefster bij de Amsterdamse televisiezender AT5. In 2000 vertrok Nina naar Suriname waar ze correspondent werd voor het RTL Nieuws. Vanuit haar standplaats Paramaribo maakte ze ook regelmatig reportages op de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. Daarnaast werkte ze ook in landen als Colombia, Peru, Chili, Venezuela en Brazilie. In Suriname was Nina de oprichter van het productiebedrijf Fawaka Creations. Ze produceerde, voornamelijk in co-productie, verschillende documentaires en feature films. In 2008 won ze de Unicef award met haar documentaire ‘ Push no tan tiri’ over incest in Suriname.

Nina ontwikkelde ook multidisciplinaire evenementen en festivals in Suriname, met de focus op crossover en maatschappelijk bewustzijn. En ze schrijft voor verschillende, voornamelijk Nederlandse, kranten en tijdschriften. Een aantal opdrachtgevers zijn: het Parool, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Opzij. Daarnaast schrijft Nina ook voor Surinaamse media zoals de Ware Tijd en Parbode. In 2003 schreef ze samen met Clark Accord het boek ‘Met eigen ogen’ over 140 jaar afschaffing slavernij. In 2007 kwam ‘Standplaats Paramaribo’ uit over wonen en werken als journalist in Suriname. Sinds 2011 woont en werkt Nina Jurna in Rio de Janeiro. Brazilie is een van de snelst groeiende economieen van dit moment en organiseert de komende jaren grote sport evenementen zoals het WK (2014) en de Olympische Spelen (2016). Vanuit haar nieuwe standplaats werkt Nina als correspondent, producer en televisiemaker voor verschillende omroepen. Ze houdt een wekelijks blog bij over haar persoonlijke leven, haar werk, en het ontdekken van ‘booming Brazil’.

Nina is van een afstammeling van de Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel. In 1998 kwam er een documentaire uit over haar oudoom, gemaakt door documentairemaker Frank Zichem. In deze film onderzoekt Nina wat er gebeurd is met haar oom en ontdekt ze ook haar eigen Surinaamse roots.

 

      © 2012 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!